Przez
Kris94
Witam,
Mam pytanie dotyczące ciągników Kioti. Jestem młodym rolnikiem i dopiero zaczynam przejmować gospodarstwo po rodzicach. Mamy 22 ha ziemi co obrabiamy trzema ciągnikami. C330, C360 i MTZ 82. Złożyłem wnioski na młodego rolnika w tym roku, z nowego naboru i myślę nad zmianą ciągnika na nowy. Mamy trochę owoców, głównie truskawki a ja zamierzam pójść też w stronę warzyw i myślę nad nowym ciągnikiem do transportu bo do przetwórni mamy 17-20km w jedną stronę a przy większej ilości trochę kursów w roku zrobi. Myślałem nad Kioti RX7320 bo myślę że z 12-14 ton by sobie poradził a prędkość maksymalną ma prawie 38km/h jednak nie wiem czy te 73km nie będzie za dużo do innych prac typu rozsiewacz nawozów, opryskiwacz, sadzarka, pielnik, z którymi radzi sobie nawet C330 i nie wiem jakie byłoby spalanie przy takich lżejszych pracach (chciałbym ciągnik dość dobrze wykorzystać, żeby był bardziej uniwersalny). Drugą opcją jest poprawienie stanu technicznego MTZ-a i jego do transportu a do wszystkich innych prac zamiast c330i c360 - Kioti NX5510 który wydaje się bardzo fajną maszyną, silnik 3-cylindrowy 1800ccm, 55km, bardzo zwrotny, biegi pełzające (co jest przydatne przy choćby sadzarce) i spalanie też myślę że powinno być małe.
Co sądzicie o tych modelach Kioti RX7320 i NX5510 ? Są na forum użytkownicy i mogliby coś powiedzieć o tych ciągnikach ? Sorry że się tak rozpisałem ale chciałem dość dokładnie opisać moją sytuację.
Pozdrawiam i liczę o jakieś opinie, rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Kioti ex 50 & Casella Hy-Turb