Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

7 to za dużo bo jeżeli z porodówki wychodzi 3 grupa to pierwsza jest w 12 tygodniu prośna , a cała ciąża trwa 15 tygodnii

ile porodówek zrobić i czy we wszystkich porodówkach maciory mają się prosić w tym samym terminie?

Opublikowano

lukaczmarek widze kolego ze masz doswiadczenie z lochami . Mam do ciebie pytanko czy w dzisiejszych czasach opłaca sie wchodzic w produkcjie prosiaka . Ma w tej chwili tylko 5 macior ale chciałbym to rozwinąć .W tej chwili prowadze tucz na niewielką skale bo około 300 na rok tucznika wcyklu otwartym . pierwsze wyproszenia bede miał około 9 grudnia . na tuczu troche sie znam ale jesli chodzi o hodowle to jestem w tej sprawie zielony . Podpowiedz kolego ile musze miec macior aby można spokojnie z tego życ .

Opublikowano

nie chce tu się wypowiadać na temat opłacalności, ilości loch itp bo każdy ma inne potrzeby.

Pozatym sama ilosć loch o niczym nie świadczy bo jeden ma 50 loch i i odsadza rocznie 20 sztuk od lochy a inny też ma 50 i odsadza 28 sztuk więc cięzko tu cokolwiek porównać.

Moim zdaniem w prosiakach jest przyszłosć tylko partie tak około 200-250 sztuk

Opublikowano

Ale głupota chlewnie można wydzierżawić tym bardziej jak nie masz ziemi to komornik CI nic nie wezmie bo jak pobudujesz na swoim możesz nie mieć ani tego ani tego ;)