Skocz do zawartości

Problem - wybijanie szyb przy pracy z kosiarką rotacyjną!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u nas w 5211 juz chyba szyby z 6 razy wymianialismy a od dwóch lat odpukac ani jednej :rolleyes: chyba sie kamienie skonczyły :D jak kosiłem 330 przed domem ląk to tez ostro kamieniam w plecy dotstałem :D

Opublikowano

ja też miałem problem z szybami podczas koszenia, aż się wkurzyłem i wstawiłem pleksi 4mm grubości i narazie mam trochę, odpukać, spokoju. A hartowane szkło to miałem we włosach i uszach jak szyba poszła podczas koszenia łąki sąsiada. :D

Opublikowano

dawno masz te pleksi? po 3-4rech latach sama od wibracji będzie pękała i zrobi się szara (przerabiałem już to) opancerzyć siatką stalową i po kłopocie :D a tak z osłonami to i tak dolne szybki wybija w kabinie

ps. mam prośbę jak opisujecie swoje przypadki wybitych szyb to mozecie dopisać jaki to model kosiarki i czy były osłony czy nie?

Opublikowano
czy zdarzają się wam inne obrażenia niż tylko szyby? czy miał ktoś przypadek żeby urany nożyk uszkodził oponę lub inne przypadki uszkodzeń, np ostojnik paliwa lub inne delikatniejsze elementy, lub czy w nowycyh ciagnikach z maską plastikową kamień wystrzelony z rotacyjnej przestrzeli maskę?

jednemu to nóż wyskoczył z rotacyjny i przebił oponę na takiej długości jaki jest nóż (miała osłony) , a u mnie kamyczek uderzył w zbiorniczek od płynu hamulcowego w 3p

kosiarka famarol i miała wszystkie osłony

Opublikowano

Szyby lecą ponieważ kosiarka ma zdyb duże obroty bądź zile jest wypoziomowana, ja w swojej rotacyjnej bez osłon śmigam i tak ze dwie szybki na sezon wymienię ale w tym roku przesiadam się na deskówke tak więc problem zniknie

Opublikowano

Od kad jest u nas kosiarka rotacyjna to nigdy od ponad dwudziestu kilku lat szyba sie nie zbiła. Tylko zawsze jak jest ugór robiony to sa kamienie zbierane. Nastepna sprawa, dobre ustawienie kosiarki. U nas nawet kilka lat cielismy meduzą bez osłon, ale jak juz wspomniałem problemu nie było.

Opublikowano

Ja to sobie uspawałem osłony na tylnią i prawe szyby do C-362. Z kawałka płaskownika i gęstej siatki. Przymocowuje je do śrub przyspawanych do kabiny. Żaden kamień się nie ima :lol:

Opublikowano

Mój ferdek nie lubi pracować z kosiarką rotacyjną, ile przez nią szyb mi poszło to się w głowie nie mieści, mimo tego ,że u mnie też są kamienie zbierane. Ostani sezon był szczęśliwy bo pękła mi tylko 1 szyba.

Opublikowano

Szyby to jedno można zrobić osłony a co z deikatnymi elementami nowoczesnych ciągników czy tam te plastikowe maski nie podziurawi, lub nie zbije jakiegoś zbiorniczka czy rurki lub szlaufika jakiegoś nie uszkodzi?

Opublikowano

Fajnie temat się rozkręcił więc mogętroche podsumować, wniosek jest jeden że szyby lecą od kosiarek rotacyjnych ale tylko i wyłącznie tych 1,65m pracujących z małymi ciagnikami, jakoś z dyskówkami lub kosiarkami 2,1m problemów z wybijaniem szyb nie ma czy to dlatego że najwięcej jest kosirakem 1,65m czy w tych większych są lepiej wyprofilowane osłony tzn lepsze zabespieczenia?

Opublikowano

Ja w swoich kosiarkach (czeska 165 i Samasz 165) mam wszystkie osłony i plandeki i niema roku żebym chociaż po jednej szybie w C-360 i MFie 255 nie wybił :) Ale w tym roku mieliśmy jako poplon zielonke dla krów zasianą, niechciało sie nam grodzić i było ukaszane i przywożone krową na zielono, a niebyło wałowane po zasianiu i efektem tego są trzy wybite szyby w MFie i zbite lusterko :)

ps. Najlepsze do kosiarek są ciągniki bez kabin :) hihi

Opublikowano
Ja w swoich kosiarkach (czeska 165 i Samasz 165) mam wszystkie osłony i plandeki i niema roku żebym chociaż po jednej szybie w C-360 i MFie 255 nie wybił :) Ale w tym roku mieliśmy jako poplon zielonke dla krów zasianą, niechciało sie nam grodzić i było ukaszane i przywożone krową na zielono, a niebyło wałowane po zasianiu i efektem tego są trzy wybite szyby w MFie i zbite lusterko :)

ps. Najlepsze do kosiarek są ciągniki bez kabin :) hihi

Masz wszystkie osłony i tak waliło po ciągniku? :) U mnie przy 1,65m z osłoną w całości brezentową nie jest źle ale nisko szybkę w dzwiach straciłem ale to nisko a kosiłem trawy siane na polach zakamienionych i to bez wałowania, a jak miałem bez osłon to wszystkie szyby na wszystkie możliwości traciłem , bez kabiny i bez osłon koszenie to gra w rosyjską ruletkę :)

co myślice o takim patencie żeby do kosiarki z osłonami dołożyć jeszcze jedną osłonę przed osłoną fabryczną w ten sposób przed bębnami mielibyśmy przed fabryczną osłoną z 0,5m z przodu następną osłonę (oczywiście skróconą żeby było miejsce na koło) w takim układzie teoretycznie nie było by szans na strzał w szybę czy inne delikatniejsze części ciągnika (np. zbiorniczek chamulcowy)

Opublikowano

A mojemu ojcu w kosiarce rotacyjnej pękł nożyk i poleciał w ciągnik, tylną szybę wybiło , a w przedniej zrobił dziure, kamień by wybił. Ojciec miał szczęście, bo gdyby nożyk poleciał o 10cm w lewo i o 10cm nizej (wymiary mnie wiecej na oko), to ojciec by dostał prosto w głowe, aż mnie telepie jak se pomyśle co by było gdyby, ja nigdy nie kosiłem i kosić rotacyjną nie będe , strach mnie zżera i nie moge. :) :angry: :) :angry: (((( to jest autentyczne zdarzenie , nie jakiś joke))))

Foty szyby nie zrobie bo jest już nowa, pare lat była u mnie dziurka w szybie.

Opublikowano

raczej każdemu się zdarzyło co kosi łąki że kamień w szybe trzasnął

mnie raz w prawe drzwi w zetorze w rórną szybę, szwagrowi w przednią szybę co do dziś jest mały pajączek u rogu szyby, miał otwarte drzwi i trach.

nie pomogą tu nawet wszystkie osłony w kosiarce czeskiej co ma je metalowe, jedynie fartuchy szmaciane

najbardziej mnie wkurzają ludzie co mi się kręcą kiedy koszę nad jeziorem, np dziadek z wnuczką, dziadek zapatrzony na spławik a wnuczka lata po łące i wyrzuca coś mi na nie skoszoną trawę

a jak czasami ciągnik się oprze na uniesionej rotacyjnej na zboczu to jestem spokojny, w końcu tyle najeździłem w górach że wiem kiedy i gdzie się może ciągnik przewrucić.

Opublikowano

my jak mieliśmy mf255 i kosiarkę z osłonami to przez 15 lat zbiła się najniższa tylna szyba.Kiedyś ojciec jechał c 330 z przyczepą i sama z siebie szyba rozbiła się rozleciała się w drobny mak, nie mam pojęcia jak to się stało, może przez to ,że uszczelki się nie trzymała i trochę się trzęsła