Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio mój tata robił pranie ubrań roboczych w starej pralce "Frani". Ta część pralki gdzie jest woda przerdzewiała i woda miała dostęp do silnika. Pralka już wcześniej zaczynała "kopać", ale wystarczyło ją wyłączyć z prądu na czas wyjmowania ubrań i po sprawie. Ale ostatnio miarka się przebrała i silnik się popsuł. A mianowicie (chyba) na skutek zalania wodą dostał odwrotnych obrotów i trochę już chyba się nawet nadpalił, bo bardzo moc spadła (nie daje rady nawet samego wirnika uciągnąć).

Czy kiedyś z jakimikolwiek silnikami elektrycznymi mieliście takie "przygody". Czy konieczne jest przezwojenie silnika i czy lewe obroty mógł złapać z innego powodu niż wilgoć.

Opublikowano

Z tego co wiem to czy silnik ma sie kręcić w lewo czy w prawo zależy od tego który kabel przymocujemy do danego bolca. Gdyby sie spalił to chyba wogule by nie ruszył. Jeszcze nigdy sie nie spotkałem z tym że silnik złapał lewe obroty przez wilgoć.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W silniku jednofazowym prądu zmiennego jest możliwa zmiana kierunku obrotów. Zamienia się miejscami 2 kable zasilające cewki. Jeśli silnik sam z siebie zmienił kierunek obrotów to prawdopodobnie ma przebicie.

Opublikowano
Ostatnio mój tata robił pranie ubrań roboczych w starej pralce "Frani". Ta część pralki gdzie jest woda przerdzewiała i woda miała dostęp do silnika. Pralka już wcześniej zaczynała "kopać", ale wystarczyło ją wyłączyć z prądu na czas wyjmowania ubrań i po sprawie. Ale ostatnio miarka się przebrała i silnik się popsuł. A mianowicie (chyba) na skutek zalania wodą dostał odwrotnych obrotów i trochę już chyba się nawet nadpalił, bo bardzo moc spadła (nie daje rady nawet samego wirnika uciągnąć).

Czy kiedyś z jakimikolwiek silnikami elektrycznymi mieliście takie "przygody". Czy konieczne jest przezwojenie silnika i czy lewe obroty mógł złapać z innego powodu niż wilgoć.

Napewno ta pralka NIE MOŻE BYĆ JUŻ UŻYWANA po takich usterkach już kilka osób zgieło. Z prądem nie ma żartów Ta pralka nie ma uzimienia i woda robi przypadkwe połączenia TO GROZI ŚMIERCIĄ!!!!!!!!

Opublikowano

Zgadza sie zmaina obrotów w silniku jednofazowym odbywa sie przy zamianie miejscami połączeń końcówek cewek. Taki silnik posiada 2 cewki. Główna i pomocnicza lub rozruchowo- pomocnicza, do której podłączony jest kondensator.

Więc do wymiany masz silnik (lub przewinięcia), załatanie dziury i możliwe że i wymiane tulejki wirnika.

To znaczy że frania idzie na zasłużona emeryture. :(

Opublikowano

No tak by było najbezpieczniej. Ale może uda się kupić sam "kocioł" i wtedy już woda przeciekać nie będzie, przezwoić silnik i gotowe, ale chyba się nie opyla, bo automat stoi nieużywany w łazience i chyba trzeba będzie się z nim przeprosić. :(

Opublikowano

Nowy kocioł, przezwajanie silnika i jeszcze nie wiadomo co by trzeba zrobić, a pralka jak była stara tak będzie. Pralki tradycyjne nadal można kupić, a ich koszt będzie porównywalny do remontu starej "FRANI"

My w domu oprócz pralki automatycznej, do ubrań roboczych mamy coś TAKIEGO

Posiadamy już to kilka lat, i jak na razie bezawaryjnie, no i nie przerdzewieje bo obudowa z tworzywa sztucznego, na dodatek posiada wbudowaną wirówkę. Myślę że to bardzo przydatna maszyna do prania ubrań roboczych!