Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam posiadam drewnianą stodołę i chciałbym pokryć ją całą blachą trapezową (około 270m kwadratowych) Stodoła ma służyć jako garaż dla maszyn. Moje pytanie brzmi ile by to kosztowało? Czy to w ogóle opłacalne?

Proszę o wyrozumiałość

Dziękuje!:)

Proszę o szybką odpowiedź.

Opublikowano

Wystarczy pojechać do najbliższego składu, punktu, sklepu jak zwał tak zwał gdzie sprzedaja blachę to oni ci tam wszystko wyliczą lub mają swoich dekarzy który wszystko po przyjeździe na miejsce wyliczy. Wystarczy następnie porównać u Konkurecncji i wybrać lepszą ofertę?

Opublikowano

chciałbym odświeżyć temat, licząc na kilka rzeczowych odpowiedzi :)

Otóż przymierzam się do odnowienia drewnianej stodoły, tzn ściany z desek, słupy murowane. Chciałbym to zrobić po jak najniższych kosztach, konstrukcja nie będzie zmieniana mimo mniejszej wygody (ok 7m szerokość wewnątrz, długość 30m). Ze zmianą okrycia nie ma problemu, mam kolegę co dachy robił to wspólnymi siłami może powoli uda się to zrobić. Chodzi mi o umiejscowienie bram, w tej chwili mam dwie bramy przejazdowe na szerokość 3,5m.. Myślałem o zrobieniu jednej bramy wzdłuż stodoły żeby dało się wjechać, i poszerzeniu jednej bocznej - wymiary obu do 5m.. Chciałbym aby w miarę wygodnie w razie czego wysypać na szybko tam kilka przyczep rzepaku, czy też pszenicy, ale również magazynować przez zimę sprzęt, a przy obecnym układzie bram to muszę się nieźle nagimnastykować ciągnikiem, żeby wszystko powpychać..

Ktoś posiada coś podobnego?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mlodygospodarz
      wiem ze bylo juz sporo tematow zwiazanych z takimi przerobkami jednak z tego co widzialem lub przegapilem odpowiedzi byly z zeszlego roku i tematy wygladaly na zamkniete, mianowicie moj ojciec posiada stodole o wym. 10x18 murowano-drewniana murek do 1m wysokosci klepiska wylane betonem mozliwosc zrobienia korytarza paszowego,wszystko wskazuje ze bedzie przerobiona w przyszlosci na uwieziowa na ok 25- 30 krow dojnych problem obornik i jego usuwanie ;[ jaka ilosc miejsca pozostanie na rysztok po ustawieniu krowek i wydzieleniu miejsca na korytarz paszowy czy w gre wchodzi tylko taczuszka z operatorem :rolleyes: czy jakies inne urzadzenie i czy bedzie trzeba poszerzyc np budynek lub zwezyc korytarz paszowy

i druga sprawa moze rozebrac stodole i na jej miejscu postawic cos nowego np.nowa obore z wielowarstowych blach tak jak hale z ociepleniem i reszta to jest swietliki wymienniki powietrza
    • Przez Bartekj1994
      Witam. Chciałbym wiosną dostawić do obory drugą. Tzn postawić jedną scianę i przedłużyć dach. Mam nadzieję że jasno piszę. Długość obory to 20. Myślę że pomieszczę tam 18 stanowisk. Jaką szerokość radzicie zrobić tak zeby wszedł ciągnik i Jaki byłby koszt takiej obory.
    • Przez majkiel929
      Witam !!
      jak widze wiele tematów jest o tym jak przerabiać stodołe na obore itd. jednak nie znalazłem tego czego szukałem. Stąd też moje pytanie czy opłaca się rozbórka starej drewnianej stodoły o wym. 60x20x11 i postawienie na tym nowej obory dla bydła mlecznego ? I czy przy przebudowie potrzebne jest tylko zaświadczenie o przebudowie czy zupełnie nowy projekt budowy ? Pzdr !!
    • Przez tynbark1
      Witam

Mam 14 ha w tym 4 mogę mieć jeszcze w dzierżawie wiec 14 . I zamierzam hodować byki lub krowy nie wiem na czym jest większy zysk . I zamierzam też pobudować stodołę razem z oborą . Maksymalne wymiary stodoły to długość 14m i szerokość 20 m . Mój budżet to 200 tyś .

Maszyny jakie dysponuje to ursus c-360 , pług 3 skibowy , bizon z-056, itp . Zaczynam dopiero pracę z rolnictwem .
    • Przez adrianbudzynski
      Chciałbym się was zapytać panowie jak by był koszt przebudowania części stodoły tak zeby weszło 7 krówek zdjęcie ten stodoly: http://zapodaj.net/1b96b1d6d88e0.png.html Tam gdzie są te linie to jest mur i słupy są. Tam gdzie pisze miejsce na krowy to są deski i z drugiej strony też są deski. Boki stodoły są murowane. Dach jest zwykły eternitem pokryty. W tym miejscu co miały by byc krowy to nie ma posadzki trzeba bd wylać. Panowie tu moje pytanie, jaki był by koszy żeby tutaj gdzie jest miejsce na krowy co są deski, to żeby zrobic zamiast desek ściane murowaną i z drugiej strony też. Szerokosć jest gdzies taka że spokojnie bd stałą krowa plus za nia korytarz gnojowy czyli około 360cm, a wysokość gdzies 380 cm. Tam gdzie pisze drzwi trzeba by tak gdzies po środku zrobic takze ścianę żeby odzielic stodołe od obory i żeby ciepło nie udciekało od krów. Długość też okolo 8 m i wysokość tez 4m niecałe. A w sprawie dachu, to nie przeszkadzało by że jest pokryty eternitem i niema stropu? Do tej obory tak miało by wejść 6-7 krów. Czy opłacało by sie takie cos zrobic? jaki by był koszt tego, bez robocizny?
  • Dodaj nową pozycję...
v