Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!

jak widze wiele tematów jest o tym jak przerabiać stodołe na obore itd. jednak nie znalazłem tego czego szukałem. Stąd też moje pytanie czy opłaca się rozbórka starej drewnianej stodoły o wym. 60x20x11 i postawienie na tym nowej obory dla bydła mlecznego ? I czy przy przebudowie potrzebne jest tylko zaświadczenie o przebudowie czy zupełnie nowy projekt budowy ? Pzdr !!

Opublikowano

ja na Twoim miejscu zostawiłbym tą stodołę na magazyn, a oborę postawił nową. Co Ci po oborze na 11m wysokiej? A tak, to możesz w środku z 3tys .balotów słomy zmieścić, albo zrobić magazyn na zboże, pasze itp. Ważne, żeby chociaż małym wózkiem widłowym dało rady wjechać.

Opublikowano (edytowane)

stodoła jak wiadomo nie była projektowana na chów tylko na przechowywanie ...... jesli byś chciał w niej trzymać bydło to jestem pewien ze coś by było nie tak i musiał byś zrobić w srodku zmiany ,,,,,, napewno jest tam szkielet budowli niemieckiej ...... taka konstruksja jest tak z konstruowana ze kazda belka jest nośna i każda podtrzymuje i utrzymuje ciężar ....więc jej naruszenie było by ryzykowne ... poczekaj jeszcze do 2014 rou beda nowe nabory na modernizacje gospodarstw albo jescze w tym roku bys sie załapał i pomyśl nad jakas nowa tyle ze konkretna ...... :) pozdrawiam oaxis3333

Edytowane przez oaxis3333

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Bartekj1994
      Witam. Chciałbym wiosną dostawić do obory drugą. Tzn postawić jedną scianę i przedłużyć dach. Mam nadzieję że jasno piszę. Długość obory to 20. Myślę że pomieszczę tam 18 stanowisk. Jaką szerokość radzicie zrobić tak zeby wszedł ciągnik i Jaki byłby koszt takiej obory.
    • Przez nightmare
      chciałbym przesunąć drewniana stodole 2 metry w bok, problem z tym ze podwaliny sa zgnite, reszta zrowa, wymiary 6.5m x 7m dlugosc. nie chce jej rozbierać i skladac od nowa gdyż blacha nie nada się do powtornego nakrycia. macie jakiś pomysl jak ja przesunąć w calosci?
    • Przez farmer_89
      Witam, mam pytanie: zakupiłem kola od stara 900 R20 i moje pytanie jezeli będę chcial zamiec opony na rozmiar 825 20 to czy będą one pasowaly na te felgi i czy detka będzie pasowala? proszę o szybka odpowiedz, z góry dzięki!
    • Przez mt3820
      Witam, okazyjnie zakupiłem turbosprężarkę od Stara 742.
      Chciałbym ją zamontować do mojego Belarusa 820, ale nie wiem jak ją przykręcić do kolektora wydechowego... ma kilka mm przesunięte otwory i za nic nie pasuje.

Mam do was prośbę, a właściwie pytanie Jak to razem połączyć?

Ta turbina jest od silnika Andoria leyland.
    • Przez hodowcamlody
      Często w mojej okolicy widzę szklarnie bez szyb na sprzedaż, poszukałem też po aukcjach i to wcale nie jest drogie
      http://olx.pl/oferta...html#19d1152d55 nie wiem w jakim stanie ale przy tych wymiarach to jak za darmo. Takie szklarnie zazwyczaj mają ściany wysokości +-2,5m co przy oborze jest za nisko, co innego gdyby umiejscowić ją na 1m murze. Szukałem szklarni które by miały koło 15-20m szerokości ale widzę po allegro i olx że nie do dostania takie. 12m to trochę wąsko jeśli korytarz paszowy 4m, 8 metrów zostaje na resztę, nie wiem co w takiej szerokości można by zastosować z wolnostanowiskowej bo uwięziówka to wiadomo 3,5m na stanowiska reszta korytarze gnojowe po 2,25m. Do takiej obory 45m długiej wejdzie z 70 krów spokojnie, imponująca ilość przyznajcie =D. Koszt okrycia tego płytą warstwową np. 10cm to około 80-85zł/m2 no a na tej konstrukcji wychodzi około 1100-1200m2 no to za konstrukcję i okrycie trzeba wydać koło 110tys bez fundamentów i planów, wylanie płyty 25cm na takim metrażu to koszt rzędu 30-40 tys, do tego podmurówka czy też zalana to koszt 10 tys . Taki obiekt byłby dobry na bukciarnię tylko wtedy cieńsza płyta i za 150 mamy obiekt którego nie powstydziło by się żadne gospodarstwo na byki kojce 8x7,5 i 6 kojców 120-150 byków śmiało można wpuszczać. Jaka by musiała być minimalna szerokość żeby w oborze na mleczne zrobić głęboką ściółkę na część "wypoczynkową" i ruszta na część spacerową przy stole paszowym?
  • Dodaj nową pozycję...
v