Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam jałowke 2 misieczna same je siano śrute itd czy moge juz ja wyprowadzic na pastwisko gdzie rosnie trawa mlecz i jakies tam zielsko nie zaszkodzi jej?

Edytowane przez KRISTOFORn
Korekta tytułu tematu
Opublikowano

odmotyliczył czyli?chce na łamcuch ja dac chodz pewnie bedzie sie motała bo na łańcuchu jeszcze nie była bo normalnie w patyku jest jest spokojna i ma 2 miechy dopiero takze

Gość Profil usunięty
Opublikowano

najpierw to ja bym odmotyliczył ją

Czy Ty poważnie piszesz? Cielaka 2 mieszięcznego chcesz odrobaczać? Wybacz, ale to co piszesz godzi w powagę Twojego hodowania.

Taką jałóweczkę możesz śmiało wypuścić, ruch na świeżym powietrzu jej nie zaszkodzi, tylko uważaj na kąsające meszki o ile u Ciebie są, ja ciągle czekam z wypuszczeniem z tego powodu.

Opublikowano

zobaczymy ile jej z wagi spadnie jak bedzie wracała z pastwiska po kilku miesiącach. Nie rozumiem twojego zdziwinia bo to normalna rzecz odmotyliczyć stado przed wypasem na łąki.Nic nie przeszkadza 2msc normalnie odmotyliczasz z mniejszą dawką i tyle.Co ma on czekać aż do starszego wieku? i teraz bez odmotyliczania wygonić na łąkę to bez sensu bedzie bo za póżno.Takie jest moje zdanie nie każdy musi się z tym zgadzać.

Opublikowano

Motylica wątrobowa

Motylica wątrobowa to przywra długości 18-51 mm, barwy biało-szarej, kształtu listkowatego, o wyraźnie stożkowatym przednim końcu ciała. Otwór gębowy otacza przyssawka gębowa. W niewielkiej odległości od niej leży przyssawka brzuszna, pełniąca funkcje czepne. Żywicielem ostatecznym jest najczęściej bydło, a także kozy, owce, rzadziej konie, świnie, natomiast żywicielem pośrednim ślimak błotniarka moczarowa. Miejsce bytowania motylicy to przewody żółciowe wątroby, niekiedy płuca i węzły chłonne. Jaja motylicy z żółcią spływają do przewodu pokarmowego żywiciela, a następnie z kałem są wydalane na zewnątrz. W odpowiednich warunkach (wilgotność, temperatura, tlen) z jaja wykluwają się miracydia, które pływają i poszukują żywiciela pośredniego (ślimaka). Po jego znalezieniu wnikają poprzez powłoki jego ciała i tam przechodzą dalszy cykl rozwojowy do cerkarii, które następnie opuszczają ciało żywiciela pośredniego, trafiają do wody, otarbiają się na liściach roślin przedewszystkim na podmokłych łąkach i przekształcają w formę inwazyjną – metacerkarie. Po zjedzeniu metacerkarii młode motylice wykluwają się w jelicie cienkim, następnie migrują do przewodów żółciowych wątroby, gdzie osiągają dojrzałość płciową. Choroba motylicza – fascjoloza – jest chorobą „mokrych pastwisk”, na których panują sprzyjające warunki do bytowania ślimaków – żywicieli pośrednich. Działanie chorobotwórcze motylicy polega na wyjadaniu miąższu wątroby, uszkadzaniu naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych. Fascjoloza u bydła ma najczęściej przebieg przewlekły. Przy małej inwazyjności objawy choroby nie występują lub są niezauważalne. Przy formie ostrej obserwuje się biegunki, pogorszenie stanu ogólnego, utratę apetytu, osłabienie motoryki żwacza, bolesność w okolicy wątroby. Zapobieganie obejmuje zabiegi agrotechniczne (melioracje) – likwidacja okresowych zbiorników wodnych na pastwiskach oraz regularne odmotyliczanie.

polecane preparaty:Acedist (płyn),Valbazen,Ivomec plus,Fasinex i wiele innych

Opublikowano

ja stosowałem Valbazen 1l za 190zł dawkowanie 10cm /100kg maksymalnie można podac tylko tak do 60cm na sztukę. Ceny do podanych preparatów są różne zalezy w której lecznicy kupujesz .

Opublikowano

jak ją pierwsze razy wyprowadzasz to po młodej trawie może mieć lekkie biegunki ale to minie, ja to na pierwszy raz wyprowadzam tylko krowy tak odchowane 1,5 roczne na łańcuch na rogach,i na pierwsze wyprowadzania również na szyję zakładam jej jeszcze gruby łańcuch i też trzeba ją mocno trzymać, bo i tak idzie gdzie chce dopóki ją nie doprowadzę i uwiąże, i tak przez dwa dni nic nie zje, ale póżniej jest już dobrze.

U mnie nieraz zgrzytają przy przeżuwaniu ale żadnej choroby nie obserwuje.

Opublikowano

ja bym nie wyprowadzal takiej malej, bo co to daje? najwyżej biegunki będzie przechodzić, zastanowcie się czy trawa to najlepsza pasza dla cialaka 2 miesięcznego? jak już to wrzuc jej codziennie garść na początek, a tak to lepiej skup się na suchych paszach, siano sruta, dobry starter, lepiej na tym wyjdziesz.