Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Pisze do was w sprawie doboru ogumienia mam kupić DF 5130TTV (127km) i jakie ogumienie proponujecie, wiem że jest to raczej banalna sprawa ale od czego jet AF :rolleyes:

Mam od 3do6kl ziemie a najwiecej takiej 4/5kl

80%lekich 20% cieżkich i czesto mam problem z wejściem na pole zwłaszcza na wiosne...

Rozważam takie opcje:

przód tył

540/65r24 600/65r34

520/60r28 650/60r38

600/60r28 650/60r38

Na zdjęciu poniżej sa koła tył 650/60r38 a przód 600/60r28

post-54044-0-89806800-1368538253_thumb.jpg

Edytowane przez agrorobert
Opublikowano

Witam! Pisze do was w sprawie doboru ogumienia mam kupić DF 5130TTV (127km) i jakie ogumienie proponujecie, wiem że jest to raczej banalna sprawa ale od czego jet AF :rolleyes:

Mam od 3do6kl ziemie a najwiecej takiej 4/5kl

80%lekich 20% cieżkich i czesto mam problem z wejściem na pole zwłaszcza na wiosne...

Rozważam takie opcje:

przód              tył

540/65r24    600/65r34

520/60r28    650/60r38

600/60r28    650/60r38

Na zdjęciu poniżej sa koła tył 650/60r38 a przód 600/60r28

Najlepiej brać na takim ogumieniu jak stoi na placu. Diler na pewno zamówi na wąskich kołach, tylko na średnich, bo takie najczęściej są wybierane. Spytam jeszcze ile waży ten ciągnik? Jest to dość istotne, ponieważ na zbyt szerokich kapciach będzie podskakiwał na drodze i się kopał w polu, ale jeśli będzie miał amortyzowaną oś to ok. Ja prałbym na kołach r24 przód i r34 tył ze względu na mniejsze obciążenie sprzęgła, niższe zużycie paliwa, w przyszłości tańszą wymianę opon (żaden gospodarz raczej nie wymieni ciągnika po 5000h). Opony oczywiście michelin - są z miękkiej gumy, dobrze przylegają do podłoża no i lepszy uciąg dzięki nim.

Opublikowano

No po 5 tyś mth też opon nie będzie wymieniał no chyba że na flaku będzie jeździł :) Druga sprawa mniejsze zużycie paliwa i i sprzęgła raczej uzyska na wyższych kołach ze względu na ich mniejsze opory toczenia. No i jeśli kogoś to interesuje to wyższa felga w moim widzimisie poprawia walory estetyczne ciągnika :)

Opublikowano

jesli chodzi o sprzęgło to się po prostu wyłącza przedni napęd jak nie jest potrzebny (jest tam system który oblicza poślizg koła i gdy za dużo się ślizga sam włącza przedni naped, tak samo jak po przekroczeniu bodajże niecałych 20km/h też się rozłącza...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez BukeR
      Witam.
      Zdecydowałem się na zakup 420 na szerszym ogumieniu 480 przód / 540 tył i mam kilka pytań.

Jaka jest różnica w szerkości opony między 480 a 540? Chodzi mi o tył? Co z błotnikiami tylnimi, a mienowicie ich poszerzeniem? Przednie będą oczywiście poszerzone, ale czy jest wybór o ile poszerzyć tylne, bo widziałem u kolegi DFkujawy maszynę na tych kółkach i tak poszerzone tylnie błotniki nie podobają mi się, a co najważniejsze taki kawał plastiku nie wygląda solidnie.
      Chodzi mi o to zdjęcie:

Dla ciekawskich dopłata za opony + błotniki w granicach 2 tys, ale śmiało to można wynegocjować jako gratis.

//edit:
      Znalazłem jakby wygłądał na zwykłych błotnikach z takimi gumami: http://www.agropool.ch/Data/Images/204541-2_m8x6.jpg
    • Przez alexm34
      Ciekawi mnie sprawa siewu buraków cukrowych siewnikiem na redlicach talerzowych na standardowym ogumieniu ciągnika, a więc znacznie przekraczającym rozstaw międzyrzędzi (szerokość opon 650mm).
      Jeżeli ktoś ma takie doświadczenia prosił bym aby podzielił się nimi ze mną. W tym roku będę poraz pierwszy siał buraki nowym siewnikiem GASPARDO MTE i nie mam wąskich kół do ciągnika, który będzie z nim współpracował prawdopodobnie tylko w tym roku przy siewie kukurydzy, gdzie szerokość ogumienia ciągnika jest bez znaczenia (tym bardziej przy redlicach talerzowych siewnika).
    • Przez restrukturyzacja2016
      Hej, ciągnik (MF 3060) pilnie potrzebuje wymiany ogumienia. Wiem, że był już takie tematy, ale ten będzie wyjątkowy.
      Stwierdziłem, że felgi - zarówno na przodzie jak i na tyle - są większe niż oryginalne. 
      Mowa jest o R38 z tyłu oraz R28 z przodu.
      Nie wiem, dlaczego są one inne niż powinny być, ale pytanie brzmi :
      Jakie ogumienie mogę zakupić? Nie ukrywam, że chciałbym coś szerszego niż mam.
      W chwili obecnej są 15.5 R38 z tyłu i 320/70 R28 z przodu. Wiem, że oryginalne powinny mieć numery 18.4-30 oraz 12.4-24.
      Czy mam szukać takie jak pasują na moje felgi? Czy może takie jak pisze na stronie, że powinny w nim być. Jakie ma to znaczenie? W jakich cenach będzie coś z "środkowej półki"? Na przód przydałyby się jakieś konkretniejsze, bo będą musiały znosić ciężary dźwigane turem. Oczywiście, wystarczą diagonalne.
    • Przez MiRol
      Witam, czy jest mozliwosc zamowienia/wybrania opon na przedniej feldze 28 cali? bo wszedzie w katalogach pisze ze na przodzie ejst 24 cale ale w internecie mozna natknac sie na te modele z felgami 28 cali. wiem ze przy najszerszym ogumieniu dla tego modelu 540 przod i 600 tyl felgi sa odpowiednio 24 i 38 cali. 
  • Dodaj nową pozycję...
v