Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej Wam 

Ja żyję, i mnie nic nie wciągnęło....... jeszcze  :P ale faktycznie pracy nie brakuje :D

Tes Ty zapraszasz nad Bałtyk a może w góry byś przyjechała? :D sucho, zielono, pięknie, spokojnie, no chyba że jakiegoś niedźwiedzia spotkasz na swojej drodze  :P

Laleczka ale z jaką kosą, spalinową czy ręczną?  :D jak z tą drugą to dobra jesteś :D  choć i do tej pierwszej to trzeba trochę pary mieć  :D

Gosia no garba na pewno się dorobisz  :D taki bonus od losu dostaniesz hehehe  ;)

Edytowane przez darek3
Opublikowano

Siemka.

Jak to na gospodarce jest pogoda to i pracy w brut. Ja dzisiaj i wczoraj zboże sprzedawałem to niby nic ale czas zapie.... a tu trzeba jeszcze bydłu trawy dać. Może Laleczka byś u mnie nakosiła ja daje ciągnik z kosiarką więc nie ciężka robota  :lol:

Opublikowano

ja to wiem, ale ręczną trzeba umieć się posługiwać bo inaczej to sobie można nogi skrócić  :D a spalinową kosić to też trzeba umieć i mieć trochę siły w rękach, zwłaszcza jak się dużo kosi  :D

Opublikowano

witajcie eee co tak sie rozczulacie nad tymi kosami ,ja lubie kosiś ,oczywiście spalinową ,choć i ta tradycyjna potrafie  tylko klepac nie ma komu wiec poszla w odstawkę :)

Gosia i Marcin kase dzis licza ,a ja dziś ja wydawałem :(

Opublikowano

ręczną to się szybko tępi podczas nauki w ziemi  :P a spalinowa masz ładnie zawieszoną na pasku i dopóki masz paliwo to kosisz :D :D 

Ja tych pieniędzy na oczy nie widziałam jeszcze a już są wydane :D  :lol:

Opublikowano

witajcie eee co tak sie rozczulacie nad tymi kosami ,ja lubie kosiś ,oczywiście spalinową ,choć i ta tradycyjna potrafie  tylko klepac nie ma komu wiec poszla w odstawkę :)

Gosia i Marcin kase dzis licza ,a ja dziś ja wydawałem :(

Kasa  jeszcze nie na koncie a już wydana. Poza tym trzeba było sprzedać bo zapowiada się rok zwany klęską urodzaju a co za tym idzie niskimi cenami

Opublikowano

hehe to chyba jak wszędzie kasa sie rozpływa ,bo nakłady duże ,z tym urodzajem to spokojnie do zniw daleko a natura bywa zlosliwa :blink:

co do kosy to ta ręczną trzeba szybko sie uczyc ,bo klepac nie ma kto a przy ostrzeniu na szlifierce szybko jej ubywa ;):P

Opublikowano

Tomek zgadza się, wyklepać kosę to trzeba umieć a jak się nie umie to lepiej nie próbować bo jeszcze bardziej się ją stępi  :D

Z klęską urodzaju to ja bym jeszcze tak nie wróżył, bo zima zrobiła swoje w pszenicy, na niektórych kawałkach zdziesiątkowało pszenice więc ogromnego plonu z tego nie będzie a nakład taki sam jak przy plonie w normalnej obsadzie. Poza tym jeszcze mogą przejść nawałnice, susza, gradobicie itp więc dowiemy się dopiero po żniwach czy będzie urodzaj  :P

Opublikowano

Dareczku umiem jedną i drugą lecz królom to ręczną trzeba opanowałam dosyć szybko może jak tata nie umiem ale dołków w ziemi nie robię :D spalinową raz kosilam. Marcinku chętnie jak jest radio w ciagniku to mogę i cały dzień :)

Opublikowano

Witam wszystkich :)

widzę że zabraliście  się za koszenie :)  abyście nie poszli na robotę za bardzo i zboża nie skosili bo urodzaj wtedy bardzo kiepski i 500+ nie pomoże  :D

Opublikowano (edytowane)

Witaj meduzo  :D

Ale krzywa ta kosa, jak tym kosić?  :D

Gosia jeszcze będziesz miała nas dosyć  :D

Tomek no ja też próbowałem i to przy dziadku ale zaraz mnie wygonił jak zobaczył co zrobiłem z tą kosą  :lol:

Edytowane przez darek3
Gość aletes
Opublikowano

Ach ci amerykańce...kiedyś chciałam kupić taki specjalny szpadel do kopania dołków - w stanach to standart, a u nas mało kto słyszał... Nawet na allegro była tylko jedna aukcja -ale drogo...no cóż taka nowość ;):D

Opublikowano

a taki zwykły nie mógł być? musiał być specjalny?

weris ale jak nie będzie urodzaju w polu to może chociaż będzie klęska urodzaju w......dzieciach  :lol:

Opublikowano (edytowane)

Odrazu czworaki to tylko brać kose i na cały dzień w pole  :D a później jakiś ciągnik wieloosobowy bo każde by chciało jechać maskra. Pojedziesz a za chwile tato: chce pić, jeść itd.  :lol:

Edytowane przez macin87
Gość aletes
Opublikowano (edytowane)

Zwykłych to jest mnogo - sztuka mieć coś wyjątkowego...powiesić na sieni- ale mieć :D

Edytowane przez aletes
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v