darek3 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Hej Wam Ja żyję, i mnie nic nie wciągnęło....... jeszcze ale faktycznie pracy nie brakuje Tes Ty zapraszasz nad Bałtyk a może w góry byś przyjechała? sucho, zielono, pięknie, spokojnie, no chyba że jakiegoś niedźwiedzia spotkasz na swojej drodze Laleczka ale z jaką kosą, spalinową czy ręczną? jak z tą drugą to dobra jesteś choć i do tej pierwszej to trzeba trochę pary mieć Gosia no garba na pewno się dorobisz taki bonus od losu dostaniesz hehehe Edytowane 6 Maja 2016 przez darek3
macin87 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Siemka. Jak to na gospodarce jest pogoda to i pracy w brut. Ja dzisiaj i wczoraj zboże sprzedawałem to niby nic ale czas zapie.... a tu trzeba jeszcze bydłu trawy dać. Może Laleczka byś u mnie nakosiła ja daje ciągnik z kosiarką więc nie ciężka robota :lol:
Goska93 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Darek, jedna i druga kosa jest do opanowania :lol: no garb będzie najpewniej Edytowane 6 Maja 2016 przez Goska93
darek3 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 ja to wiem, ale ręczną trzeba umieć się posługiwać bo inaczej to sobie można nogi skrócić a spalinową kosić to też trzeba umieć i mieć trochę siły w rękach, zwłaszcza jak się dużo kosi
Tomasz78 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 witajcie eee co tak sie rozczulacie nad tymi kosami ,ja lubie kosiś ,oczywiście spalinową ,choć i ta tradycyjna potrafie tylko klepac nie ma komu wiec poszla w odstawkę Gosia i Marcin kase dzis licza ,a ja dziś ja wydawałem
Goska93 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 ręczną to się szybko tępi podczas nauki w ziemi a spalinowa masz ładnie zawieszoną na pasku i dopóki masz paliwo to kosisz :D Ja tych pieniędzy na oczy nie widziałam jeszcze a już są wydane :lol:
macin87 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 witajcie eee co tak sie rozczulacie nad tymi kosami ,ja lubie kosiś ,oczywiście spalinową ,choć i ta tradycyjna potrafie tylko klepac nie ma komu wiec poszla w odstawkę Gosia i Marcin kase dzis licza ,a ja dziś ja wydawałem Kasa jeszcze nie na koncie a już wydana. Poza tym trzeba było sprzedać bo zapowiada się rok zwany klęską urodzaju a co za tym idzie niskimi cenami
Tomasz78 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 hehe to chyba jak wszędzie kasa sie rozpływa ,bo nakłady duże ,z tym urodzajem to spokojnie do zniw daleko a natura bywa zlosliwa :blink: co do kosy to ta ręczną trzeba szybko sie uczyc ,bo klepac nie ma kto a przy ostrzeniu na szlifierce szybko jej ubywa
darek3 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Tomek zgadza się, wyklepać kosę to trzeba umieć a jak się nie umie to lepiej nie próbować bo jeszcze bardziej się ją stępi Z klęską urodzaju to ja bym jeszcze tak nie wróżył, bo zima zrobiła swoje w pszenicy, na niektórych kawałkach zdziesiątkowało pszenice więc ogromnego plonu z tego nie będzie a nakład taki sam jak przy plonie w normalnej obsadzie. Poza tym jeszcze mogą przejść nawałnice, susza, gradobicie itp więc dowiemy się dopiero po żniwach czy będzie urodzaj
Goska93 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 chłopaki spokojnie, jest jeszcze 500+ , można to jakoś odrobić tą klęskę urodzaju :lol:
Laleczka Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Dareczku umiem jedną i drugą lecz królom to ręczną trzeba opanowałam dosyć szybko może jak tata nie umiem ale dołków w ziemi nie robię spalinową raz kosilam. Marcinku chętnie jak jest radio w ciagniku to mogę i cały dzień
macin87 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 - instrukcja obsługi kosy w obcym języku Ale kosa też niczego sobie u nas by powiedzieli że wpadła pod koła :lol:
weris Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Witam wszystkich widzę że zabraliście się za koszenie abyście nie poszli na robotę za bardzo i zboża nie skosili bo urodzaj wtedy bardzo kiepski i 500+ nie pomoże
Tomasz78 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Cześć Teska Darek ja kiedys próbowałem kosa klepac :wacko: ,wyszły fale jak na Bałtyku :blink: stwierdzilem to nie dla mnie i od tej pory jest spalinowa B)
Goska93 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 kurde ale słodko się zrobiło misiaki a ja muszę iść :unsure: dobranoc :wub:
Tomasz78 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Gosia spokojnie nadrobimy ,słodkich snów misiaczku :wub:
darek3 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Witaj meduzo Ale krzywa ta kosa, jak tym kosić? Gosia jeszcze będziesz miała nas dosyć Tomek no ja też próbowałem i to przy dziadku ale zaraz mnie wygonił jak zobaczył co zrobiłem z tą kosą :lol: Edytowane 6 Maja 2016 przez darek3
Gość aletes Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Ach ci amerykańce...kiedyś chciałam kupić taki specjalny szpadel do kopania dołków - w stanach to standart, a u nas mało kto słyszał... Nawet na allegro była tylko jedna aukcja -ale drogo...no cóż taka nowość
Tomasz78 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Ja to chciałby taki szpadel czy lopate co sama kopie ,ale nie ma nigdzie takich ofert
darek3 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 a taki zwykły nie mógł być? musiał być specjalny? weris ale jak nie będzie urodzaju w polu to może chociaż będzie klęska urodzaju w......dzieciach :lol:
macin87 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Odrazu czworaki to tylko brać kose i na cały dzień w pole a później jakiś ciągnik wieloosobowy bo każde by chciało jechać maskra. Pojedziesz a za chwile tato: chce pić, jeść itd. :lol: Edytowane 6 Maja 2016 przez macin87
Gość aletes Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Zwykłych to jest mnogo - sztuka mieć coś wyjątkowego...powiesić na sieni- ale mieć Edytowane 6 Maja 2016 przez aletes
Rekomendowane odpowiedzi
JCB 541-70 NIE JEDZIE DO TYLU
Renualt Ceres 95