Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż dzisiaj locha oprosiła sie 5 dni przed terminem , 14 prosiaków urodziło się niemrawych , nie chodzących , nie zdolnych do samodzielnego chodzenia , są zimne , ale nadal żyją . Co może być przyczyną i co mamy robić ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mojej maciory prosiaki rodziły się czasem tydzien przed a czasem tydzień po terminie.. U człowieka dziecko może się urodzić nawet miesiąc wcześniej i jakoś żyje.. Spróbuj świnki dogrzać, nawet jakimś starym kocem, jak już je ogrzejesz to daj je do maciory żeby się najadły.

Opublikowano

Kolego @tymtus a od kiedy to żelazem wzmocnisz niemrawe i słabe prosiaki. Nie podaje się żelaza słabym prosiakom ponieważ i tak go nie wykożystują, żelazo może jeszcze dodatkowo wywołać biegunkę.

Opublikowano

To zwykłe poronienie. I nie słuchaj głupot ludzi piszących wyżej. Prosiaki są poprostu nie w pełni rozwinięte, żadne dogrzewanie tego nie zmieni i jak na te 14 przeżyją ci ze 2-3 to powinieneś się cieszyć. Można je próbować dogrzewać, dosadzać do lochy ale z mojego doświadczenia mogę powiedzieć ze niewiele to daje.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez pusty19
      Witam zakładam nowy temat ponieważ chcę wiedzieć czy można podawać mleko od krowy maciorom.
    • Przez patrykus982
      Witam sprzedam 10 prosiąt, waga około 20 kg cena 140/sztuka . Województwo wlkp. wiec info pod nr 782 587 178

• Przez dobrowianka
      Na studiach, na technologii pasz przemysłowych na zaliczenie musimy w excelu ułożyć receptury koncentratu i mieszanki dla trzody i drobiu. Czy ktoś powiedziałby mi jakie materiały paszowe i w jakiej procentowej ilości mam użyć do stworzenia koncentratu i jakie do stworzenia mieszanki : dla prosiąt do 10 kg, z potencjałem wzrostowym dużym, max zawartością włókna 3% i 10% koncentratem oraz dla indyka rzeźnego w 16-18 tyg. życia, gdzie koncentrat wynosi 20%. ??? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc! 
    • Przez facelia
      witam
      jakiej długości powinna być igła do szczepienia żelazem strzykawka automatyczna
      czy 0,70x4mm nie będzie za mała
      czy da rade taką zaszczepić jeśli tak, to czy na wprost czy też pod kątem
      gdzie najlepiej się wkuć
      proszę o szybką odpowiedź
      pozdrawiam
    • Przez elgrado91
      Cześć mam problem, chodzi mi o prosięta jednodniowe.
      Dziś musiałem zabić maciorę na oproszeniu bo weterynarz powiedział że i tak zdechnie bo macica pękła i zaczęła się prosić i jak jedno wyszło to zaczęła wypychać macicę i jelito grube. Dlatego trzeba było dobić przez zagłuszenie potem cesarka a na koniec wykrwawienie. Dzięki temu dało się uratować prosiaki. Miała 18 szt w tym dwie szt się udusiły i teraz mam 16 szt do wychowania. Po uboju zdoiłem wymię ale co tam tego pół szklanki. Kupiłem mleko dla niemowląt od pierwszego dnia noi zmieszałem to co udoiłem z tym co kupiłem i teraz co 3 godz karmię z butelki ze smoczkiem. A teraz tylko daje to dla niemowląt.
      A ja się teraz pytam czy wyprowadzę te prosiaki w taki sposób?
      Co im dodawać żeby rosły?
      Szczepić je żelazem teraz czy dopiero jak będą ,miały ponad 5kg?
      Miał ktoś taki przypadek, dlaczego maciorze strzeliła macica?
      Co jaki czas powinny dostawać mleko ?
      Za ile im wstawić jakąś paszę?
  • Dodaj nową pozycję...
v