Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zdecydowanie lepsza od tomahawka,mniejsze zapotrzebowanie na KW,szybciej zozdrabnia balota,możliwość scielania całą szerokością, łatwy załadunek,dowolnej wielkości baloty jednym słowem same zalety :rolleyes:

Opublikowano

Kilka lat temu na AF był pewien moderator, który też ścielił rozrzutnikiem. Zakładał za adapterem blachy w kształcie litery V, przez co słoma spadała tylko w międzyrzędzia.

Opublikowano

ścielić rozrzutnikiem w truskawkach jest łatwo, problem jest tylko w tym żeby się nim zmieścić w międzyrzędzia, mają dość szeroki rozstaw kół i szerokie opony balonowe,

ale jeśli ktoś spokojnie wjedzie rozrzutnikiem w truskawki nie gniątąc ich to można szybko i tanio ścielić.

Opublikowano

Ścielenie rozrzutnikiem idzie bardzo dobrze. Koła balonowe ciężko zmieścić, ja założyłem drugą oś z inny rozstawem kół i kołami 16" a dodatkowo oś przesunięta do przodu, żeby na uwrociach nie przybierał, tym bardziej ze 330 na wąskich wszystko się mieści. Z tyłu zamontowaliśmy osłonę na wałki od wiatru. To, że spadnie słoma na krzaki wiatr ja sam w krzaki ułoży kiedyś się zrzucało,ale to nie potrzebne. Bliżej ścielenia wrzucę parę foto do galerii jak to wygląda. :)

Opublikowano (edytowane)

kolego ile dałeś za takie coś?? :D firma dość markowa :P jednak to jest lepsze od rozrzutnika potrzeba dużo miejsca na uwrociach by nie zniszczyć krzaczków :D

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Kilka lat temu na AF był pewien moderator, który też ścielił rozrzutnikiem. Zakładał za adapterem blachy w kształcie litery V, przez co słoma spadała tylko w międzyrzędzia.

To chyba o mnie :D

Mam kilka starych zdjęć, pierwsze są jeszcze na starych blachach, ostatnie już na nowych, które są przesunięte bardziej do środka aby więcej słomy szło na boki.

Zdjęcia

Opublikowano

@Bartek96@ kupiłem okazyjnie za 6 tys zł ( ceny za granicą wahają się w granicach 5 tys euro ). Maszyna ma jeszcze farbe na nożach, długo stała nieużywana bo wszystkie elementy robocze były zapieczone, jak to mówią " trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno " :D W Polsce za trochę zmęczoną wołają 9 - 13 tys, chyba że trafisz mniejszą np. KIDD wtedy nawet za 6500 można wyrwać. Co do nawracania .... Maszyna jest zawieszana na pompie i jak dojeżdżasz do końca rządka to podnosisz i normalnie nawracasz, potem jak już się ustawisz w rzędzie to opuszczasz i wtedy część ciężaru idzie na koła.

Opublikowano

@celeronik no pomysł nie zły :P ale ja niestety w tym roku ręcznie robiłem za mało miejsca na nawracanie miałem z rozrzutnikiem :/

@dymek33 to faktycznie szczęście :D ale też może coś poszukam na zachodzie dużej nie chce :D

Opublikowano

kolego widzę konkretny sprzęt i uprawa :D zmotywowałeś mnie tym filmem z rok podobny sprzęt będzie :D tylko do zetorka jakieś oponki znajdę bo ciapek z tym chyba nie da rady :D

Opublikowano

@celeronik no pomysł nie zły :P ale ja niestety w tym roku ręcznie robiłem za mało miejsca na nawracanie miałem z rozrzutnikiem :/

@dymek33 to faktycznie szczęście :D ale też może coś poszukam na zachodzie dużej nie chce :D

No niestety coś za coś, jak wyjeżdżam z truskawek to gniote na 5-6m, przy wjeździe w truskawki cofam w zboże i wtedy na 7-8m gniote.

Opublikowano

@Bartek96@ kupiłem okazyjnie za 6 tys zł ( ceny za granicą wahają się w granicach 5 tys euro ). Maszyna ma jeszcze farbe na nożach, długo stała nieużywana bo wszystkie elementy robocze były zapieczone, jak to mówią " trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno " :D W Polsce za trochę zmęczoną wołają 9 - 13 tys, chyba że trafisz mniejszą np. KIDD wtedy nawet za 6500 można wyrwać. Co do nawracania .... Maszyna jest zawieszana na pompie i jak dojeżdżasz do końca rządka to podnosisz i normalnie nawracasz, potem jak już się ustawisz w rzędzie to opuszczasz i wtedy część ciężaru idzie na koła.

Bardzo ładne truskawki, jaka omimiana oraz jaki rozstaw rzędów?

Opublikowano

znaczy się chcesz listę podzespołów? Z tego co widać:

kolanka 160

rury aluminiowe giętkie

jakaś rama

dyferencjał z jakiegoś auta napęd wpuszczony od strony półosi sprytne bo podnosi obroty zblokowany mechanizm różnicowy

wałek

jakaś beczka lub podobne coś na dnie tarcza z nożami

widać że masakryczna prostota i z tego co widać niezła skuteczność a i tempo pracy nie jest złe