Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem szczęśliwym posiadaczem rozsiewacza Kos. Spisuje się bardzo ładnie. Posiadam także 1,5 ha sadu w którym nawóz chcę rozsiewać tylko pasami w rzędach drzewek. Wiem że powinienem zamknąć talerz z łopatkami w jakieś obudowie z dwoma otworami po bokach. Czy Ktoś z Was już robi coś takiego ?

pozdrawiam

Opublikowano

dobrze kombinujesz tylko jak go zamkniesz w obudowie to ciekawe czy nie będzie się on gromadził w obudowie tzn ten który będzie miał wylatywać z tyłu za rozsiewaczem i czy nie będzie dawał tylko na jedną stronę. nie wiem może źle myślę więc nich mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale tak mi się wydaje. Miałem kiedyś kosa i nasz ładnie siał ale kiedyś pożyczyliśmy od sąsiada z powodu awarii naszego i był problem że na jedną stronę dawał bardziej co było widać po tygodniu (ciemniejsze zboże z jednej strony).

Opublikowano

Rozsiewacze jedno-talerzowe zawsze będą siać mocniej-szerzej na jedną stronę.

A dlaczego chcesz siać nawóz tylko w rzędach? A nie po całości?

To korzenie drzewek są tylko w rzędach? A w międzyrzędziach nie?

Opublikowano (edytowane)

Rozsiewacze jedno-talerzowe zawsze będą siać mocniej-szerzej na jedną stronę.

A dlaczego chcesz siać nawóz tylko w rzędach? A nie po całości?

To korzenie drzewek są tylko w rzędach? A w międzyrzędziach nie?

Oczywiście masz rację. Ale to bardzo młody sad o szerokości miedrzyrzędzi od 3 do 4 metrów. Ze względów ekonomiczych chciałem wysiać tylko w pasach drzewek. Nawozy coraz droższe...

Edytowane przez fish71
Opublikowano

widziałem kiedyś na allegro przystawkę do rozsiewacza amazone ale do kuku na 4 rzędy chyba jak dobrze pamiętam też super sprawa. tam przy talerzach była taka obudowa i przewody wyprowadzone nad rządkami kuku

Opublikowano

kos ma przesuwany talerz przez co można ustawić żeby sypał bardziej w lewo lub prawo . może takie ustawienie i zredukowanie prędkości wystarczy ci aby wysiać nawóz na wąski pas pola . a może jakaś rynienka zamiast talerza i i grawitacyjnie nawóz poleci pod drzewa

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol210589
      Szanowni koledzy. Post na prośbę kolegi ale bardzo proszę o pomoc. Kolega kupił rozsiewacz Kvernelanda ale nie ma do niego instrukcji. Rozsiewacz nie posiada nalepek żadnych jedynie tabliczkę znamionowa która wysyłam pod postem. Rozsiewacz posiada wagę i sterownik. Proszę o pomoc...
      Dodam że na stronie internetowej nie znalazłem instrukcji, również dealer nie wykazał się odpowiednią kompetencją. Gdy np potrzebowałem instrukcji w języku polskim od Hardiego wystarczył jeden telefon do serwisu głównego i dostałem na email w formie pdf.

• Gość
      Przez Gość
      Sprzedam polski rozsiewacz 600 l z plandeką. Skrzynia wykonana z nierdzewki. Rozsiewacz nabudowany na ramę z kołami więc nadaje się do małego ciągnika.  3800 do negocjacji 
      Kultywator polski 3 m z wałkiem strunowym . 2000 do negocjacji 
      Zainteresowanym podeślę zdjęcia 
    • Przez grabaz
      Witam wszystkich,
      Poszukuje rozsiewacza Rauch, Kuhn MDS o ładowności 600 kg czyli modele z serii 60, a mianowicie modele 61,62 czy 65. Na stronach internetowych ciężko znaleźć a szukam już dłuższy czas. Może ktoś posiada taki na sprzedaż lub ewentualnie posiada namiary gdzie można dostać.  W grę wchodzą województwa mazowieckie, podlaskie i lubelskie. Najlepiej coś blisko Siedlec, Białej Podlaskiej.
      Chyba napisałem w nie dobrym wątku Temat przenoszę na Giełdę rolną.

• Przez grabaz
      Witam wszystkich,
      Poszukuje rozsiewacza Rauch, Kuhn MDS który będzie współpracował z c-330 a w przyszłym roku z zetorem 8011  np.modele z serii 60 do 900. Na stronach internetowych ciężko znaleźć a szukam już dłuższy czas. Może ktoś posiada taki na sprzedaż lub ewentualnie posiada namiary gdzie można dostać.  W grę wchodzą województwa mazowieckie, podlaskie i lubelskie. 
    • Przez AgroTuning
      Jak działa ustawienie rozrzutu poprzecznego w Vicon ro-xl? Jest do tego wajha Lever discharge point. Wiem, że jest to regulacja punktu wyładowania. Czyli ustawia punkt w którym granulki nawozu wchodzą w kontakt ze skrzydłami rozsiewu. Ale jak to wygląda w praktyce? Jak to ustawić? Jakie muszą być długości skrzydeł na tarczy?

• Dodaj nową pozycję...
v