Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam Pronara 82a z 2007 roku i mam problem z jego temperatura....nie moge zagrzac silnika do 90 stopini ...temperatura nie przekracza 60 stopni a w kabinie jest zimno ....wymienilem termostat i dalej to samo ....czy mial ktos podobny problem prosze o rady.....z gory dziekuje

Opublikowano

O czym Ty wogóle mówisz kolego cielak dobrze że sie nie nagrzewa widać nie masz pojęcia o silniku tym bardziej diesla bynajmniej jak dla ruska najlepsza temperatura to 80-90 stopni a ogrzewanie to nie innądrogą bo ogrzewanie to nic innego jak goraca ciecz chłodząca

Opublikowano

Silnik powinien osiągać 90 stopni to jest jego optymalna temperatura pracy jak silnik, weź stary termostat jak jeszcze go masz i wrzuć w gotująca się wodę i zobacz czy się otwiera.

Opublikowano

zawsze można zaciągnąć żaluzje na chłodnicy. Ale mtz- ty tak chyba mają ;) Szczerze to musze zerknąć w swoim Belarusku jak z tą temperaturą ale mi sie wydaje że u mie podczas pracy to poza 80 stopni też nie wykracza ;)

Opublikowano

Tak maja i tyle. Nic nie pomoże. Jak się opiepsza, ma lekka robotę czy ganiając po asfalcie nie zagrzeje się więcej jak 60 stopni nawet jak zasłonisz całą chłodnicę. Dopiero obciążony silnik dochodzi do 80 a nawet więcej jak nie odsłonisz chłodnicy.

Ogrzewanie to inna sprawa. 60 stopni powinno grzać.

Opublikowano

No jak na chwilę obecną to większość ruskich właśnie tak ma. I nawet jeśli to nie ma w tym nic dziwnego. To samo jest z np.60-ka. Skoro jeden ci się grzeje a drugi nie to porównaj oba i znajdź przyczynę. Ale nie zdziw się jak nic nie wyczaisz.

Opublikowano

Po prostu termostaty są tandetnie wykonane i mają lekkie przecieki tyle. Na tym Starego typu nie miałem nigdy więcej jak 70 stopni. Wymieniłem na nowego (zmiana obudowy)

i grzeje o wiele lepiej 70 stopni jest minimum.

Opublikowano

No fakt termostaty są takie jak przy sześćdzieciątce więc też mógł walnąć. Ale przy lekkiej pracy nie potrzeba dużej temperatury, dopiero w orce prawidłowa temperatura to około 80 stopni. A jeśli ogrzewanie nie działa to sprawdż nagrzewnice albo zaworek na nią, one często zawodzą. Przy 60 stopmiach powinno grzać bez problemu, u mie przy 40 juz ciepełko zaczyna dmuchać ;)

Opublikowano

A dlaczego przy lekkiej pracy silnik nie potrzebuje wyższej temperatury?

Temperatura powinna być stała bez względu na obciążenie.

80-90 to optymalna temperatura pracy silnika, na taką został stworzony i przy niej pracuje najlepiej, najoszczędniej i najmniej się zużywa.

Opublikowano

W moim 82SA w zimie przy pełnym zasłonięciu chłodnicy tą "kurtyną" ciągnik po godzinie pracy wchodzi na 70-80 stopni. I mam pytanie: Masz otwarty kranik do nagrzewnicy żeby płyn tam dochodził? Bo u mnie to już przy 40 stopniach daje ciepłe powietrze. Pozdrawiam

Opublikowano

A dlaczego przy lekkiej pracy silnik nie potrzebuje wyższej temperatury?

Temperatura powinna być stała bez względu na obciążenie.

80-90 to optymalna temperatura pracy silnika, na taką został stworzony i przy niej pracuje najlepiej, najoszczędniej i najmniej się zużywa.

Kolego. Jak on będzie ci tylko parkotał to jak ma sie zagrzać ?? Musi troche popracować na maxymalnych obrotach żeby ciepełko sie wytworzyło. Przy belarusku jeszcze nie było takiej potrzeby ale przy bizonie jak ponad 80 stopni wykracza to odrazu na małe obroty go i chłodnice obmiatam i na momecie spada na 60- 70 . Bez potrzeby to nie ma sensu go przesadnie grzać. Prawidłową temperaturkę w orce masz 80 stopni a 90 to juz za dużo będzie ;)

Opublikowano

Ja odnosiłem się do tych słów:

Ale przy lekkiej pracy nie potrzeba dużej temperatury,

jak i ogólnej zasady pracy silnika. Gdzie silnik ma mieć zawsze stałą temperaturę pracy.

A to że nie zawsze da się ją uzyskać bez obciążenia to inna sprawa.

Nie twórz nowej teorii o prawidłowej temperaturze silnika. Dlaczego 90 to a dużo?

Przyjrzyj się chociażby temperaturom osiąganym przez silniki samochodów, 90 a nawet 95 nie robią wrażenia.

Opublikowano

Pewnie i więcej nie zrobiło by wrażenia na silniku ale ograniczają to właściwości płynów chłodzących. 90 stopni to nie jest dużo. Miałem ładę niwę w niej woda gotowała się dopiero ponad 115 stopni. Normalna temp. silnika w niej to 90 stopni.

Opublikowano

Silnik zawsze powinien pracować w temperaturze 90 ponieważ rozhartowuje się ma większe opory i więcej pali:) Dlatego są zasłony na chłodnice żeby trzymać zawsze tą optymalną temperaturę czy to w lekkich czy w ciężkich pracach. A do chłodnicy leje się płyn a nie wodę wtedy nie masz problemu jak ci skoczy nagle do 100 stopni temperatura no i płyn ma właściwości konserwujące.