Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam prowadzę aktualnie cykl otwarty. warchlak z zagranicy i tucz .chciał bym w jednej osobnej chlewni ale leżącej w tym samym tym samym gospodarstwie rozpocząć hodowle loch przy dalszym kupowaniu warchlaków. jak myślicie czy to może się udać?? czy choroby bedą się mieszać itd???prosze o wasze opinie

Opublikowano (edytowane)

Absolutnie odradzam albo cykl zamknięty albo otwarty jak swoje lochu to w żadnym wypadku nie kupować warchlakow.

A jak juz chciał bys tak robić to oki ale najlepiej w oddzielonych od siebie budynkach nie ze na terenie jednego gospodarstwa i druga sprawa osoba zajmująca sie cyklem zamkniętym obsługuje lochu i nie ma wstępu na otwarty i odwrotnie i jeszcze najlepiej bylo by te osoby nie spotykały :) przemysl to ale chyba każdy co ma o tym troche pojęcia tak Ci poradzi bo chorób jest coraz więcej a koszty szczepień itp sa bardzo wysokie mam cykl zamknięty 100 loch takze pojęcie o tym mam pozdrawiam

Edytowane przez mefiu890
Opublikowano

dzieki za odpowiedzi mimio wszystko chciałbym spróbowac bo nie prosto przerwac całkocicie cykl otwarty i wziazc sie za lochy na poczatek chciałbym zaczac od np 20 sztuk żeby ze tak powiem wejsc w temat a pózniej całkowicie przejsc na cykl zamkiniety

Opublikowano

w cyklu zamkniętym lepiej się na tym wychodzi , jesli byś kupował lochy to tylko z jednego zródła !!!! uzbieraj troche gotówki oszczędzając , przerób wszystkie budynki jakie posiadaszdo trzymania trzody na cykl zamkniety osobno warchlakarnie , sektory porodowe , tuczarnie ..... tak abyś mógł utzymać jak największa pod względem możliwości gospodarstwa ilość macior ,,,, prowadz bioasekuracje , profilaktykę szczepień z własnym lekarzem i będzie dobrze :) chyba że boisz sie pracy to trzymaj sie otwartego:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AtosPro
      Witam,
      Chce zacząć hodowle jagniąt, jestem rolnikiem (ogrodnikiem) sadze truskawki nie mam ani skrawka łąk i pastwisk mieszkam w małopolsce na bardzo gużystym terenie. 
      Porusze pare kwesti hodowla będzie sie opierała na zakupie i sprzedaż do skupu jagniąt (żywca). Hodowla będzie od kwietnia do października. Tylko hodowla na pastwisku. W okolicy jest dużo nie użytkowników. PROSZE BARDZO O WYROZUMIAŁOŚĆ PONIEWAŻ NIGDY NIE HODOWAŁEM OWIEC,KÓZ I JAGNIĄT.
      Myślałem że kupie jagniątka w wadze 18-20 kg i będę hodował na pastwisku z dodatkiem pasz treściwych, do wagi skupowej żywca tak z 31-36 kg . Myśle że zaczne od 10 sztuk. Ile się takie jagnię howa? Ile potrzebuje paszy treściwej jedno jagnię? To się opłaca ? Tylko proszę tak szczerze bo prawie wszystkim rolniką nie opłaca.

• Przez Kalub
      Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się czy można utrzymać się z hodowli 10 krów(simentali mlecznych)? Urodzone jałówki odchowywał bym i sprzedawał do dalszej hodowli. Czy byłbym w stanie zarobić na miesiąc około 2-2.5 tyś?  
    • Przez Kalub
      Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się ile mleka dają krowy ras zachowawczych w ciągu laktacji? Chciałbym mieć w stadzie 5 krów aby otrzymać dopłatę. 
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, planuje zaczęcie hodowli krów mamek rasy hereford. Zastanawiam się czy utrzymam się początkowo z 10 mamek? Czy bardziej opłaca się opasać cielaki, czy sprzedawać odsadki, czy może odchowywać jałówki i sprzedawać do dalszej hodowli? Czekam na wasze propozycje.  
    • Gość BaszaPasza11
      Przez Gość BaszaPasza11
      Witam. Interesuje się założeniem hodowli owiec kameruńskich. Na początek myślę nad 4 samicami i 1 samcem. Chciałbym się dowiedzieć jak do tego podejść. Co mogę im dawać oprócz trawy lub siana? A jeśli chodzi o siano to ile snopków z polskiej prasy Sipmy z224 potrzeba na wykarmienie tych 5 sztuk przez rok? Na pewno chciałbym zacząć je rozmnażać więc też proszę o porady. Pastwisko mam gotowe, oraz stajenke mam w planie postawić.
  • Dodaj nową pozycję...
v