Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum. W naszym 8045 nastąpiła awaria silnika tj. duży korek na wale odkręcił się , efekt obrócona panewka , pęknięty wał korbowy :/ , przyczyna ? o tym zaraz , części wszystkie zamówione , silnik w połowie złożony, czyli tuleje osadzone , wał skręcony na 3 podporach, zauważyłem że gwint na jednej ze stóp ( obok miejsca uszkodzonej panewki) jest zerwany, i to mogło być przyczyna odkręcenia się korka, drgania itd. tak czy inaczej , jak uważacie w jaki sposób naprawić ten gwint, hemi coil i pozostawić oryginalną śrube , czy też przewiercenie na większy otwór i przegwintowanie i dotoczenie / dobranie śruby a więc rozwiercenie jednego otwóru na stopie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja bym się z tym nie bawił, jedyne rozsądne co mogę podpowiedzieć to rozwiercić, dotoczyć tulejkę z wewnętrznym gwintem rozmiaru tj. na śrubie, a zewnętrzny gwint z 4mm szerszy, tj. mamy gwint 16mm to tulejka zewnętrznie 20mm, i może to będzie trzymać, ale dla mnie to fuszera ale jednocześnie jedyne wyjście.

Nie baw się czasem z tulejkami kupnymi do świec zapłonowych w tym przypadku bo to lipa, jak dla mnie tam jest za duże obciążenie, to wyjdzie na 100% , pytanie tylko kiedy.

Opublikowano (edytowane)

Miałem kiedyś to samo , zawiozłem blok do Ostródy , otwór został rozwiercony , nagwintowany , poszła specjalna szpilka , trwało to minutę nie zdążyłem się nawet dobrze przyjrzeć ( osadzili też wał ). Zakład , który robi silniki ma temat opanowany .Ps. ja bym tego sam nie robił , trzeba mieć doświadczenie i narzędzia .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

widziałem nie raz :)

W najlepszym wypadku taka naprawa spowoduje że gwint będzie mógł przenieść część obciążenia a w najgorszym wcale. Zależy od tego jak bardzo gwint się zniszczył w otworze a jak w śrubie. Z tego co rozumuję, śruba była twarda a blok jest dość miękki więc obstawiam dużo większe zniszczenie gwintu w otworze niż na śrubie i gwintownik o tym samym rozmiarze pomoże tyle co umarłemu kadzidło. Niech autor się wypowie jak wygląda gwint na śrubie i potwierdzi lub zaprzeczy mojej teorii.

Opublikowano

Gwint na śrubie nie ruszony, na bloku zerwana większa część , przy dłuższej śrubie na niecałym centymetrze gwintu śruba się trzyma mocno i nie zrywa, ale szukam trwałego rozwiązania, albo rozwiercenie i specjalnie dotoczona szpilka w domowych warunkach , albo przejedziemy gdzieś się z blokiem.

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum. W naszym 8045 nastąpiła awaria silnika tj. duży korek na wale odkręcił się , efekt obrócona panewka , pęknięty wał korbowy :/ , przyczyna ? o tym zaraz , części wszystkie zamówione , silnik w połowie złożony, czyli tuleje osadzone , wał skręcony na 3 podporach, zauważyłem że gwint na jednej ze stóp ( obok miejsca uszkodzonej panewki) jest zerwany, i to mogło być przyczyna odkręcenia się korka, drgania itd. tak czy inaczej , jak uważacie w jaki sposób naprawić ten gwint, hemi coil i pozostawić oryginalną śrube , czy też przewiercenie na większy otwór i przegwintowanie i dotoczenie / dobranie śruby a więc rozwiercenie jednego otwóru na stopie. Pozdrawiam.

Pozwolę sobie wypowiedzieć się ponownie w tym temacie . Przy tak poważnej awarii , może dla pewności trzeba by było blok sprawdzić w profesjonalnym warsztacie, koszt nowych części na pewno nie mały . U mnie po obróceniu się panewki i pęknięciu wału blok wymagał naprawy ( regeneracji) .Pozdrawiam .

Opublikowano

Blok przestrzelony , naprawione w sumie 2 gwinty, wał skręcony kluczem dynamometrycznym na stopach głównych ,a na jednym korbowodzie... wał blokuje , czyli albo panewka , albo wał , stare korbowody też zregenerowane ale ich nie wykluczam. Posprawdzam jeszcze gdzie leży przyczyna.