Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to ceny są niezłe belka 120x120 waży 200kg i po 60zł to tona wychodzi 300zł chciałbym żeby w żniwa tyle mi dali ale kto to kupuje prywatnie ktoś dla bydła czy na brykiet dajcie kontakt do tego kupca

Opublikowano

Ja trochę kostkuję bo mam prasę taką ale potrzeba ludzi do zwózki i dotychczas sprzedawałem po 1,50 kostka brało dwóch gości od lat i cena była stała teraz słyszałem że 3 zł to norma bo pras kostkowych ludzie się pozbyli a koniarze wolą suchą kostkę ze stodoły taka cena już by sie kalkulowała ,mówiło mi trzech sąsiadów że by sobie sami chcieli zwinąć bo u nas dużo wymarzło ozimiń i im zabraknie do krów tylko sobie myślę po ile by musieli dać za wałek jeszcze z pięć lat temu ludzie dawali za darmo aby pole im sprzątneli nie wszyscy mają sieczkarnie w kombajnach a ostatnimi latami już płacili 5 do 8 zł za wałek a jak wy rozliczacie sie jaka cena

Opublikowano

Dziwi mnie że są tak "bogaci" rolnicy i oddają słomę za to by mieć porządek na polu to tak jak by dawali za darmo nawóz poczytajcie sobie prase branżową ile w słomie jest mikro i marko składników.

Opublikowano

Surowa słoma ma mniejszą wartość nawozową niż obojętnie jaki obornik, poza tym przy zaorywaniu takowej są straty azotu w glebie podobnie z resztą w przypadku surowego obornika. 120-130zł za bele? 200kg? Korzystniej byłoby kupić siano albo sianokiszonkę.

Opublikowano

Ścieliłem jałówkom 3letnią sianokiszonką z pryzmy, która do spasania się nie nadawała. De facto i tak ją przebierały. Zatem nie widzę problemu- tym bardziej przy cenie 120-130zł za belkę słomy, jak ktoś w temacie podał.

Opublikowano

Panowie i panie oczywiście, bo jest ich tutaj parę. Przy takiej cenie za słomę to zaczynam się zastanawiać czy jej nie zbierać i na sprzedaż. Mam czym zwieźć i ustawić w stóg, nie posiadam prasy (była by usługa) i tu się rodzi moje pytanie. Liczył ktoś kiedyś koszt zwinięcia jednego bala. Prasy nie mam ale jak by było opłacalne to by się coś kupiło. ??

Opublikowano

Teraz ciężko znaleźc kogoś w usługi prasowania bo każdy woli prasować samemu i sprzedawać. Jakiś czas temu pytalem ile kosztuje rasowanie w dużej firmie usługowej to było 60zł/t ale minimum 500ha w jednym komplexie. Na mniej nie jadą. A najlepiej 1000

Opublikowano

To z welgera RP12 może tez coś koło tego też do 200 kg.

silva@

To nawet tanio sobie życzą z belowanie z tej firmy bo wychodzi gdzieś 12 zł za rolkę. W moich stronach każdy bierze 20 zł , może w tym roku podskoczy bo i ropa poszła do góry.

Opublikowano

Witam !!! Jaką cenę można ustalić na baloty 180/120 obwiązywane 3,5x siatką o wadze około 460-480 kg po prasie New Holland br6090 (chyba taki model ) . Zapotrzebowanie w mojej okolicy jest duże . Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Opublikowano

ja będę miał na sprzedaż słomę z 18ha jęczmienia ile mniej więcej mogę zażądać za ta słomę z hektara ? słyszałem że cena oscyluje między 90 a 120zł z ha

Opublikowano

To z welgera RP12 może tez coś koło tego też do 200 kg.

silva@

To nawet tanio sobie życzą z belowanie z tej firmy bo wychodzi gdzieś 12 zł za rolkę. W moich stronach każdy bierze 20 zł , może w tym roku podskoczy bo i ropa poszła do góry.

20 zł za 1 bele u ciebie się płaci? to w średnio dobrej słomie wyjdzie ponad 400zł za godzinę :blink: drożej niż za kombajn

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v