Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zamiar kupować ciągnik na 120 ha i troche usługi w trudnych warunkach uprawy i nie wiem co wybrać bardzo jestem napalony na 7730 tylko nie wiem czy sie opłaca bo nie bedzie wykorzystany a 6930 by niby pasował ale to juz nie jest to co jego większy kolega. głównie mi chodzi o prace w ciężkim pługiem 5 skibowym zawieszanym i transport. prosze o opinie i jakieś informacjie jak palą i jakie koszty utrzymania. a moze cos z innej stajni na przykład NH

Opublikowano

Ja bym brał 7730...120 hektarów + usługi + ciężkie warunki do uprawy = kupa roboty = 7730... ^^ :rolleyes:

Jeszcze pewnie będziesz miał szansę powiększenia areału, więc ciągnik ten Ci się przyda... ;) ^^

POZDRAWIAM... B)

Opublikowano
dzięki właśnie mój tata jest tego samego zdania ale ja troche sie obawiam przeciez to powazny zakup.

Wiadomo..ciągnik watr dużo kasy, ale sądzę że warto... ^^ :rolleyes:

Dziwny przypadek, bo to zawsze osoba starsza bała się brać taki sprzęt, a tu odwrotnie... ;) ^^

POZDRAWIAM... B)

Opublikowano

tak własnie mamy bódowac magazyny na wiosne i jeszcze pare innych inwestycji by sie przydało i tez trzeba byc przygotowanym jak by była okazja pola jeszcze dokupić wiec lepiej sie nie nadwyrezac no ale wiadomo kiedy bedzie jeszcze taka okazja zakupu takiego Jd

Opublikowano

szczeze mowiac to ja to nei widze zadnej sensownej wypowiedzi :rolleyes:

a moze ktos powie ze i ja nic sesownego nei pwoiem ale coz bede mial inne zdanie otoz

ciagnik z tego co czytam ma byc do transportu i ciezkiej pracy to wiec jd 7730 wazy jeslis ie nie myle cos okolo 11ton (mojm zdaniem za duzy jak na transport i jeszcze zallezy z jaka przyczpka) na 120ha to mojm zdaniem 6930s to az za duzo spokojnie takim sprzetem mozna obrobic 200ha nawet ciezkiej ziemi bo po co kupowac 5skib skoro mozna 4?? a roznica cenowa w zakupie jest zapewne ogromna a z tego co czytam masz jeszcze zamiar pobudowac magazyny ziemie kupic czy cos to sie zastanow

Opublikowano

dzieki za odp na moje pytanie własnie ja juz mam ten 5 skibowy pług. ciagnik by miał ciagnac zestawy 18 i 15 tonowe po dosc duzych górach.. a z polem to teraz jest dosc ciezko kupic a wrecz niemozliwe nom ale zawsze trzeba byc przygotowanym bo okazjia moze sie zawsze jakas trafic. a tak wroku orze około 180 ha

prosze o opinie i jakieś informacjie jak palą i jakie koszty utrzymania.. ile np by paliły w tym pługu??

Opublikowano

dzięki Pavel ale ja już to czytałem i cały czas sledze :) na aerofoto spędzam bardzo dożo czasu :) a założyłem te temat ponieważ chciałem sie dowiedzieć o nich od użytkowników tych ciągników i tez dowiedzieć jaki mógłby być inny ciągnik nie odbiegający od JD i w tej klasie :D

Opublikowano

chyba nie masz sie nad czym zastanawiac, skoro trudne warunki, gorki to wez 7730 najlepiej z AP i resorowana osia, nie ma co oszczedzac pozniej tylko bedziesz zalowal, ze roznica az tak duza nie byla a zyskalbym sporo i by sie przydalo :D takiego ciagnika juz nie bedziesz mogl wymienic przez przyszle 10 lat :) chyba ze w totka trafisz.

jesli szukasz jakiejs alternatywy to moze w fendtcie serii 800 cos znajdziesz

Opublikowano

dzięki no właśnie to jest zakup na lata :) wiec trzeba sie poważnie zastanowić myślałem tez na 818 jest naprawdę ekstra.. Tata jednak nie chce z automatem (choć w koncu to będzie norma) ale mnie wystarzajacy będzie z tardycyjna skrzynia.. i Jd jest w miarę tej samej cenie a nie jest tak masywny jak 7730 a to przeważa . zastanawiałem sie tez nad jakims Nh bo mam kombajn TC 56 hydro i może lepiej by było mieć z jednej stadniny serwis i wogule... :D

Opublikowano

To raczej nie problem, chyba że zawiść siegnie serwisantow, ale wątpię. :D

popatrz pod zdjęciami takich sprzetow (7730, bo 6930 na AF nie ma) tam sa wypowiedzi użytkowników :)

Opublikowano

tez popieram 7730 bo jednak cięzszy i pewniej sie bedzie czół z tym pługiem niz 6930 :) może lepiej AP wziąsc bo pozniej bedzie "a przydałoby sie" więc powaznie to przemysl... z tego co wiem to Rayan ma 7730 wiec mozesz z nim pogadac on ci duzo powie o nim :)

a z seri 6x30 ma chyba tylko mav ale to 6630 :) a z NH jak juz myslisz o nich to cos z tej seri po TVT czyli chyba t7500 lecz JD ma większą renome i lepsze wykonanie...

może serwisanci nie bedą ci robic na złosc ze nie wzioles ciągnika NH :D w końcu dla nich to praca oni robią kase biorą a czy bedziesz mial ursusa czy fendta to ich raczej olewa :)

Opublikowano
może lepiej AP wziąsc bo pozniej bedzie "a przydałoby sie"

no ja zrozumialem, ze ojciec ma obawy przed bezstopniowa, wiec postaraj sie go uswiadomic, jesli sam nie dasz rady, to niech przekona go ktos z odpowiednim autorytetem (to dziala ;P )

Opublikowano

jeżeli ten ciągnik ma chodzic z 5 obracana na ciężkich gelbach to powinien byc wiekszy od 6930

osobiscie uważam że powinienes kupowac osprzet pod ciągnik a nie odwrotnie ^_^

na areał 120-180ha spokojnie starczy ci 6930

a jak chodzi o skrzynie to popieram automat konfort pracy jest o niebo lepszy

pozdr

Opublikowano

jak już wielokrotnie wspomniałeś ma służyć także do transportu więc wybrałbym skrzynię automat - super sprawa w transporcie - polecam

a ciągnik to raczej patrzyłbym a SERWIS

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi nom wałsnie ale serwisant powiedział ze te automaty w Jd są rewelacyjne do transportu a do pracy w polu już mniej i zeby wybrać inny rodzaj skrzyni ten bardziej zaawansowany ale stopniowy.. a kupiłem 5 do deutza 150 koni i ciężko z nia ma...