Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Drób znów wyjdzie na wybieg!

Opublikowano

tez tak myślałem że może jacyś nadgorliwi weterynarze próbują sie wykazać.no ale jak gazują całe fermy to musi tam coś być . najciekawsze że są to fermy jednego właściciela i są to obiekty zamknięte. skoro tak to wirus mógł się przenieśc z paszą lub poprzez ludzi. więc niekoniecznie trzeba mieć kontakt z zarażonym ptactwem

Opublikowano

Mówili że w drobiu niszczy wirusa pieczenie czy gotowanie. Jeśli to się rozprzestrzeniłoby się to też będą miały problemy zakłady zajmujące się obróbką drobiu i kraje zachodnie nie będą chciały kupować kurczaków od nas

Opublikowano

Mi sie wydaje ze ta cała sytuacja to jakaś podejzana jest w tak szybkim czsie w przeciagu kilku godzin już było wiadomo o tej chorobie. Myśle ze to teraz odbije sie na cenie drobiu , ale za to moze wieprzowina wkońcu podskoczy.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem wszytskie te choroby maja na celu znmniejszenie podazy miesa na rynku. Kiedys byla BSE ( krowki) pryszczyca( swinki) a teraz przyszedl czas na ptasia grype (drob). BSE mialo byc tak straszna i smiertlena choroba ze mialy umierac na nia milony i co z tego wyszlo? Mslicie ze teraz gdzies wykryja BSE? W zyciu! Jest niedobor mleka i idotyzmem ze strony władz byloby ujawnienie takiej choroby i wybijanie stad bydła. Pomyslcie nad tym. Pozdrawiam

Opublikowano

pamiętacie w serialu "skazany na śmierć"gdy skofild przycisnął panią prezydent i miało sie wszystko ukazac w mediach goście ze służb specjalnych wpadli w lekką panikę i aby uciszyć opinię publiczną wpadli na pomysł aby wymyśleć jakies zdarzenie które zagłuszy sprawę zbiegow. odnalezienie magazynu broni al kaidy,wojna lub co innego. hm- to samo może dzieje się w polsce :D;)

Opublikowano

I mogły umierać miliony. Gdyby nie opanowali sytuacji. A co do mleka to dobrze. Bynajmniej cena jest świetna.

Ps.:

Mleka brakuje bo w tym roku w Polsce ubito 0,5 miliona krów dojnych na białaczkę ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
I mogły umierać miliony. Gdyby nie opanowali sytuacji. A co do mleka to dobrze. Bynajmniej cena jest świetna.

Ps.:

Mleka brakuje bo w tym roku w Polsce ubito 0,5 miliona krów dojnych na białaczkę ;)

Pozdrawiam

Komu dobrze temu dobrze.Ubito? A mowili o tym w kazdym serwisie informacyjnym?Bo o ptasiej grypie mowia

Opublikowano

Ps.:

Mleka brakuje bo w tym roku w Polsce ubito 0,5 miliona krów dojnych na białaczkę :D

Pozdrawiam

No właśnie a najśmieszniejsze jest to że 2 krowy które zabito w okolicy po zbadaniu po śmierci okazały sie zdrowe :) :angry: , tylko nie jestem do końca pewny czy to była gruźlica czy właśnie białaczka.

Co do ptasiej grypy, może przynajmniej stanieją kurczaki w marketach, pieczony kurczak moje ulubione danie ;)

Opublikowano

moim skromnym zdaniem to cały "show" w koło ptasiej grypy i innego paskudztwa to robia media (dzisiejsza pierwsza strona "fakt" - "Alarm ! Ptasia grypa atakuje " ) robia z igły widły - służby weterynaryjne maja swoje ustalone procedury i tyle - profilaktycznie zeby sie nikomu nic nie stało zagazowali chore zwierzęta, zutylizowali zakażone mięso i po sprawie - a co do waszych podejzeń o nadgorliwość weterynarzy to powiem tylko tyle ze czasem taka nadgorliwość popłaca - nie chcieli byście czytać spisu objawów jakie ma człowiek gdy zarazi się chorobą BSE (Gąbczaste Zwyrodnienie Mózgu) i moze takie nadgorliwe działąnia uchroniły choć jednego człowieka przed straszną smiercią w męczarniach - bo gdyby ktos się zaraził i wyszło by ze to od zjedzonego miesa to wtedy wszyscy obwiniali by weterynarzy ze ci nic nie zrobili więc moze lepiej dmuchać na zimne

Opublikowano

masz racje z tym bse, ale czy można być pewnym co sie jje jak w tesco są konserwy z chin lub tajwanu!!

a w co drugim wiejskim sklepiku sprzedaje się z pod lady kiełbase własnej produkcji lub mięso

Opublikowano

no nigdy nie da sie całkowicie opanować sytuacji ale takie akcje pozwalaja na znaczne ograniczenie ewentualnego zagrozenia - podejzewam ze gdyby sytuacje pozostawic bez jakiejkolwiek interwencji za tydzień mieli byśmy nie 2 kurniki w których wykryto tę chorobę a 20 albo i wiecej - cały szum wkoło tego typu epidemi rozsiewają gazety typu "fakt" - a na hasło ptasia grypa czy BSE pojawiaja sie specjalne wydania wiadomości w TV - wyzej pisaliscie o białaczce i gruźlicy wśród zwierzat i jakoś z tego powodu zaden dziennikaż sensacji nie robił a procedury weterynaryjne były wykonywane tak jak to przewiduja przepisy na taka okoliczność - sa setki chorób dotykajacych zwierzeta gospodarskie ale "dziennikarze" mają swoje ulubione ;)

Opublikowano

Mleko idzie normalnie ale jakieś 600m odemnie jest skup i nie wiadomo czy nie będzie wstrzymany. wszystko zależy czy będą jakieś nowe przypadki czy nie. Padło kilka kurczaków u jednego z sąsiadów. W lesie znaleziono około 3 przyczep martwych ptaków. Ptaki zaczęły padać jakieś 2 tygodnie temu ale dopiero to ujawniono.

Opublikowano

Mówili w wiadomościach że znaleźli chore ptaki na następnej fermie :/

Rano w radiu mówili że ptaki zdychały już dwa tygodnie temu. I że to właściciel fermy ukrywał całą prawdę.

@paktofonikas1987

Ubito znaczy trafiły do ubojni. Ja na białaczkę nie narzekam chociaż w tym roku zabrali mi wszystkie dojne krowy :D .

O ptasiej grypie mówią bo jest modna ;) wśród dziennikarzy oczywiście.

Opublikowano

Moim zdaniem media wiedzą że dużo osób boi się ptasiej grypy. A skoro się boją to będą czytać, słuchać i oglądać każde nowe doniesienia na jej temat. Wzrasta oglądalność, sprzedaż gazet... czyli kasa...