Skocz do zawartości

Dynia, co zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym roku zebrałem bardzo dużo dyni i nie wiem co z nią zrobić. Oczywiście bydło będę nią karmił ale jestem pewien, że mam jej nadmiar i boję się, że się zepsuje.

I teraz pytanie do was: co z nią zrobić, gdzie przychowywać, aby nie zaczeła gnić, czy da się ją jakoś zakisić?

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Tylko tej dyni nie dawaj im z nasionkami bo w tedy możesz mieć problem...zakiszanie ? nie słyszałem żeby zakiszano dynie. Dynia podobno jak jest nie uszkodzona może się przechować nawet kilka miesięcy wiec spokojnie może sobie poleżeć...tylko zabezpiecz ją jakoś przed ewentualnym zmarznięciem

Opublikowano

@Beryl, masz tej dyni bardzo dużo tz ile kilka czy kilkanaście ton? Są przetwórnie gdzie można to sprzedać. Dwa lata wstecz byłem ze znajomym pod włocławkiem,miał ten znajomy ileś tam ton,wtedy cena była coś około 8groszy za kg . Facet zrezygnował ze sprzedaży gdyż sam transport około 55km, są też jakieś wymagania min średnica,inne kwestie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez sambao
      Jeżeli ktoś ma doświadczenia jakiekolwiek na temat uprawy uproszczonej zapraszam do podzielenia się uwagami i spostrzeżeniami.
    • Przez dobromir377
      Jak napełniacie hale zbożem?
    • Przez JUSTA001
      Ile facelia I ostropest na hektar siać?
    • Przez Paweł1998
      Mam problem z zestawem uprawowo siewny firmy agro masz, robi rowy za kołami siewnika i pole fatalnie wygląda. Pomoże ktoś co może być nie tak, albo podpowie bo sam miał taki problem. Podsylam zdjęcia do wglądu 

• Przez Wielkopolanin
      Panowie proponuje nowy (szukałem i takiego nie znalazłem), myślę, że ciekawy a na pewno ważny temat. Jak to jest u Was, czy badacie Swoją glebę? Jeśli tak to na co, jak często i ile za to płacicie? Jak myślicie, czy w warunkach Waszych wsi było by zapotrzebowanie na usługę badania gleby, od pobrania próbek, do dostarczenia wyników i zaleceń? Ja muszę się przyznać, że do tej pory nie badałem gleby, dopiero w tym roku po raz pierwszy na studiach zacząłem to robić.
  • Dodaj nową pozycję...
v