Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zmuszony do kupna nowych kapci do mego MF-a i zastanawiam się czy kupić takie co mam 16.9 R34 czy może szersze podpowie ktoś i jakiej marki opony są dobre a jakich unikać mam na myśli średnią półkę cenową

Opublikowano

Opony aby nie Hinskie, te na niższym profilu będą dużo droższe, można założyć o rozmiar większe i na przednią oś też o rozmiar większe i będzie się zgrywać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a moze zrob tak

kup sobie te szersze i nie wlanczaj napedy na drogach i szosie tylko na polu a na polu wszystko bedzie git ;)

Ja na drodze nie używam przedniego napędu szkoda opon.

Opublikowano

kravter nie pisz glupot, nawet na polu jak sie naped nie bedzie zgrywał to po jakims czasie rozpieprzy naped!

a jak chcesz znienic opony na szersze to tylko komplet przód tył i to najlepiej zgodnie z tabela rozmiarów opon z instrukcji obsługi ciagnika (poszukaj pdf-a na necie pelno, do serii 30XX tabela jest taka sama jak do nowych serii 54XX, bierz dane z modelu o zblizonej mocy)

np. ja zmieniałem opony wmoim 3085 z 13,6 r28 przód 16,9 r38 tył na 420/70 r28, 520/70 r38 rozmiary wzielem z tabeli i wszystko git.

a i nie ma co isc w niestandardowe rzadkospotykane rozmiary bo sa drogie i w razie czego ciezko dostac.

standardowych rozmiarow to nawet urzywane w dobrym stanie łatwo znalesc i za rozsadna cene

Opublikowano

na polu w ciazkich pracach sie zgrywa :P u sb mam z przodu opony na 0 a z tylu nowe i czyc ze na drodze naped chamuje a na polu jak wlacze to przyspiesza i nie widac zeby go "hamowalo" w orce czy agregacie scierniskowym

Opublikowano

kravter jesli z przodu masz opony łyse a z tyłu nowe (zakladajac ze masz prawidłowe rozmiary opon tylko w różnym stopniu zuzycia) to przednie opony na asfalcie czy w polu zawsze bedą przyhamowywały, z tą różnicą ze na asfalcie gdzie nie masz praktycznie poślizgu tylne koła z racji lepszej przyczepności będą pchały ciągnik a przednie koła bądą go chamowały. Na polu zaś gdy tylne koła złapią poślizg i wartość poślizgu kół tylnich zniweluje różnice prędkości obwodowych kół tylnich z przednimi to sprawi że obie osię będą ciągneły równo aż do momentu gdy koła tylne (te o wiekszej prędkości obwodowej) straca poślizg i znowu będa chamowane przez koła przednie.

ufff profesorski wykład mi wyszedł, ale co tam :)

generalnie jak napędy nie beda sie zgrywały i będzie to mała róznica to moze się nic nie zepsuje, zwiekszy sie moze tylko spalanie w pracy na polu przy napedzie na 4 koła jesli na drodze naped przedni bedzie wyłączony będzie git. no i tylko że nie bedzie w 100% wykorzystany efekt napędu na 4 koła.

Opublikowano

Reasumując do tematu SZEROKIE OPONY TAK!!! :)

w tym roku na moich mokrych polach jak mam szesze kapcie to nie mam mowy o zagrzebaniu. w zeszłe lata w tych samych miejscach zapadałęm się po osie a teraz jade bez specjalnego problemu.

zmieniłęm z balonówek 16,9 na 520 i kolosalna róznica, polecam wwszystkim szerokie niskporofilowe opony, warte swojej ceny :)

Opublikowano

ja zamawiajac drugi ciagnik zamowilem szersze opony 710na 38cali z przodu 600/28cali ten traktor zastapil w pracach polowych poprzedni traktor na oponach 650/42cale 540/30cali traktory o tej samej wadze okolo 10ton

roznica przy moich cieszkich ziemiach i sprzetach jest kolosalna jezeli chodzi o poslizg robienie kolein po kolach i sile uciagu wiedz naprawde warto dozucic przy zakupie pare zlotowek do szerszych gum . PS. do pluga to chyba juz maxymalny rozmiar tylnich kol jezeli chodzi o orke w bruzdzie

Opublikowano (edytowane)

Może Ty? :)

ok moja pomyłka, zerknelem w twoj profil i to nie new holland tylko MF :)

sugerowałem się rozmiarami felg i opon bo NH i MF stosują niemal identyczne. Przynajmniej w tych starszych modelach jak jest w nowych to nie wiem.

Kiedy bedzie nowy Mf wrzucisz fotke?

Edytowane przez sim0n