Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem u jednego z prosiąt że kręci się dookoła...

po czym kładzie się (pewnie zawrót głowy.)

Wypuściłem je do ogrodzonego wychodka dla kur i było trochę lepiej, ale teraz z powrotem się kręci...

Co mam robić?

powrót do stajni pogorszyłby sprawe.

Opublikowano

i co robić ?? czekać, czy coś podać?

PS<

jaki mogłem popełnić błąd żywieniowy? karmię 2 razy dziennie zupą z ziemniakami i parzoną mąką, no i trochę kwaśnego mleka...

Opublikowano

No tak wygląda na typową obrzękówkę(kiedyś gdzieś czytałem, że taki ziemniak ma wbrew pozorom bardzo dużo białka, w tym niestety część z tych białek jest przeciwwskazana u młodych świń). Enrofloksacyna(Enroxil, Enrocin itd.) podawana przez 3 - 5 dni powinny pomóc, ale raczej tylko u sztuk u których nie wystąpiły jeszcze jakoś bardzo nasilone objawy. No i trzeba by pomyśleć nad zmianą sposobu żywienia.

Opublikowano

witam.

mam pytanie.

czy prosiak mający 4 tygodnie , który doi maciore i podjada granulki (odpowiednie dla wieku) może chorować na obrzękowke?

bo niekture piszczą cieniutkim glosikiem. co im podać aby wyzdrowiały.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tatar902
      Witam poszukuje osob ktore zostaly oszukane przez firme bm kobyli zajmujacej sie trzoda
      firma mnie oszukala tak ze swinei zabrala po 1 miesiacu pozniej niz przewidziana byla umowa i wystawili mi jeszcze kwitek sadownie bym im zaplacic nie wiadomo za co i stwierdzili ze swinie byly za male po upywie 120 dni gdzie stwierdzil to ich przedstawiciel gdzie byl ostatni raz jak swinei byly  prawie jak warchlaki chyba jakis wrozbitow zatrudniaja ze wiedza jaka wage maja nie widzac ich 2,5 miesiaca
      kontakt do mnie  tatar902@wp.pl
    • Przez DawidWachnik
      Witam kupię 50-60 prosiąt w wadze około 20-30kg ,województwo Łódzkie powiat Piotrkowski
    • Przez BartekRogacki
      Witajcie. Piszę tutaj z bezradnością i nadzieją na ratunek. Nie wiem co ale coś złego dzieje się w moim budynku, dwóch weterynarzy oglądało padłe prosięta i łapią się za głowę. Kilka dni temu padło przez noc 9 sztuk prosiąt z jednego kojca w wieku kilka tygodni po odsadzeniu. Ładne, zdrowe, grube prosięta, sekcja nic nie wykazała. Lekarz zapisał specjalny proszek do paszy który miał temu zapobiec ale bez zmian, prosiaki wylatują jeden za drugim. Może to przyczyna mikroklimatu budynku? Nie jest to nowoczesna chlewnia. Może macie jakieś pomysły?
    • Przez migacz
      https://www.olx.pl/oferta/prosieta-z-wlasnej-hodowli-wiek-8-tyg-masa-srednio-20kg-CID757-IDkeFnY.html
    • Przez Nasters
      Mam do sprzedania Wyposażenie chlewni Trzoda
      Wszystko firmy Big Dutchman  (Bardzo Solidna Niemiecka Firma)
      Do Sprzedania:
      *Tubomaty (Automaty Paszowe) 
      *Ruszta Plastikowe
      *Kojce Porodowe
      *Pojedynki dla Macior

Zainteresowanych proszę o Kontakt Priv(Wiadomość Prywatna)
  • Dodaj nową pozycję...
v