Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

traktor ma z przodu koła 20 od np Ursusa 385, z tyłu ma 13,6-38 zaadaptowane od Fortschritta. Opryskiwacz to Pilmet a standardowo miał koła 8.25-20 a teraz ma oryginalne co były z tyłu w 360, przez co wczesną wiosną nie ma problemu z wjechaniem na pole. A rozdzielacz w kabinie napewno jest wygodniejszy niż wychylanie się przez tylną szybę żeby sięgnąć rozdzielacz na opryskiwaczu. Zbiornik nie jest w nim metalowy tylko plastik

Opublikowano

Peka przewód, ciecz leje Ci się do kabiny i się zatruwasz, chyba ze stosuje środki tylko bezpieczne dla zdrowia jakich jest mało :D W tym roku zatrułem się guardianem, przyjemne to nie jest.

Wygoda nie zawsze idzie z bezpieczeństwem.

Opublikowano

jeśli przewody nie są popękane i zamontowane w taki sposób że się nie przecierają podczas jazdy to nie ma obawy o pęknięcie. a jeśli chodzi o kontakt ze środkami to przy napełnianiu opryskiwacza musisz je wsypać czy tam wlać więc też masz z nimi kontakt.

Opublikowano

kolego czy ten rozdzielacz co masz w kabinie to jest stało cisnieniowy czy zwykły. Jak zwykły to bym go wymontował , mialem tak zrobione i przy pryskaniu klina zamykalem sekcje cisnienie wzrastało i rozsadziło rozdzielacz, efekt zalany zostalem środkiem TILT

Opublikowano (edytowane)

kolego to jest zwykły rozdzielacz. ten zestaw pracuje od 3 lat na 70 hektarach, pól kliniastych mi nie brakuje i jakoś nie ma z tym problemu żeby rozdzielacz rozerwało. może po prostu przytrafiła ci się złośliwość rzeczy martwych i zwyczajnie rozdzielacz się zaciął. jedynie co mi pękło to wąż od poziomowania belki ale to ze starości. poprawiłem nieco zdjęcia w pierwszym poście

Edytowane przez Laszek
Opublikowano

masz poziomowanie czy tylko podnoszenie , bo to różnica jest

jeżeli to zwykly rozdzielacz to porażka , jak zamykasz sekcje to cisnienie wzrasta i trzeba kręcić żeby je zmniejszyć , i po otwarciu znowu żeby je zwiększyć, pomysł dobry ale z innym rozdzielaczem

Opublikowano

mam podnoszenie i poziomowanie. tyle że dużych różnic nie masz w ciśnieniu jak zamkniesz sekcje, w końcu zawór przelewowy też od czegoś jest a poza tym jest to tylko na klinach więc wielkich różnic w oprysku nie ma