Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Padła mi pompa hydrauliczna  w kombajnie volvo s 830 . Sprzedawca w sklepie dobrał mi jedną pasującą do tej starej na rozstaw otworów montażowych ale ma większą wydajność. Jak myślicie można spokojnie montować czy jednak ta zwiększona wydajność może spowodować jakieś problemy ?  Proszę o odpowiedź

Opublikowano
Dnia 22.08.2012 o 10:53, alexastep napisał:

dzięki ! :D

Posty połączone

Chłopaki wklejam w załączniku orginalną instrukcję obsługi Volvo S 830 , niestety jest po szwedzku ale na pewno się przyda. Jest tam tabela ustawień . Ja już po żniwach. Pozdrawiam :)

volvo s830 instrukcja.pdf 10.17 MB · 2333 pobrań

czy ma ktos jeszce ta instrukcje poneiwaz nie chce sie ta otworzyc prosze o szybka odpowiedz

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym się podłączyć pod temat w kwestii ustawienia sit w Volvo s830.  To pierwsze żniwa w wykonaniu tego sprzętu u nas, niby wszystko chodzi ok, do zbiornika idzie czyste ziarno, czasem pusty kłos wpadnie ale z tego co widzę zostawia za dużo ziarna na polu.  Próbowałem różnych ustawień sit i niestety nic z tego. Gdzie może leżeć problem? Wiatr, kierownica ustawione wg instrukcji, co do sit to u mnie są ząbki a w instrukcji i tabeli z forum jest podane w mm więc nie mam jak się do tego odnieść. Na polu jeżdżę powoli, więc za duża prędkość też odpada. Obecnie koszę pszenżyto, na pszenicy było tak samo. 

Edytowane przez CobraKai
Opublikowano

A jak wygląda sprawa z podajnikiem klasowym co tam w klapce leci .jak ci się kłosy pojawiają to dolinie sito troszkę przymknie i wiatr zmniejsz ewentualnie podnieś sito troszkę do góry z tyłu to krótkie.

Opublikowano

Problem jest taki że albo za kombajnem zostaje ziarno albo w zbiorniku są czyste kłosy zależy od ustawienia. Nie mogę niestety znaleźć prawidłowego ustawienia, wczoraj sprawdzałem sita oraz ich regulacje i wszystko jest ok, wywaliłem trochę zalegającego brudu z  paru miejsc dzięki czemu zaczął lepiej odwiewać ale to nadal nie to. W instrukcji oraz w tabelce na forum ustawienia są w mm i nie wiem jak to przełożyć na ząbki przy regulacji a dużo by mi to pomogło.

Opublikowano

nie patrz na instrcje i na mm jak Kłos jest w zbiorniku to przymknie dolnie sito troszkę .u mnie wiatr jest na 60 na skali a co ci leci przez klapkę od podajnika kłosowego.

Opublikowano

Przez podajnik lecą całe kłosy i troszeczkę ziarna. Przymykanie dolnego sita nic nie daje, nawet na maks jak jest zamknięte to i tak puste kłosy idą do zbiornika. 

Opublikowano

To dziwne a prędkości na mocarni jaką masz .Bo naprzyklad w moim Volvo to nie uświadczę kłosa w podajniku kłosowym ,A sprawdź sobie klepisko przez boczne osłony jaka jest szczeliną między klepiskiem a cepami bo skala skalą a rzeczywistość jest inna.Z jakich okolic jesteś.

Opublikowano

Wiem że z ustawieniem klepiska to bywa różnie bo u mnie jest obecnie skręcone prawie do końca i jest odstęp jakieś 8-10 mm a na skali w kabinie pokazuje 17 mm. Chyba udało się rozwiązać problem, przynajmniej na razie jakoś leci jak należy. Wczoraj po raz kolejny wyjąłem dolne sito i podgiąłem jej regulator bo był sporo zgięty jakby ktoś go kiedyś uszkodził przez przypadek. Zastawiłem prawie na max wszystkie sita i teraz idzie czyste ani nie zostawia ziarna z tyłu. Trochę jeszcze kłosów zostawia w ogóle nie przemłuconych za sobą, podejrzewam że tutaj kłania się słabe klepisko bo jest kilka dziurek i krzywe, do końca sezonu musi przetrwać. Dodatkowo opuściłem tą zastawkę na końcu za sitami na sam dół bo była ustawiona na 4, zrobiłem między 0 a 1 i teraz na końcu podajnika kłosowego nie zostają puste kłosy i nie zapychają. Wczoraj pokonałem tak 2 hektary i było dobrze, zobaczymy jak dzisiaj.

Opublikowano

Kłosy to już musisz się klepiskiem uregulować ale to na spokojnie bo jeśli jest krzywe to trzeba je w miarę równo ustawić a najlepiej to nowe i dobrze ustawić a jaką masz prędkość na bębnie .

Opublikowano

Wczoraj przyjrzałem się że na bębnie jest ustawione 920 więc trochę za mało, nic dziwnego że tyle zostawało za kombajnem pełnych kłosów. Generalnie już tnie bardzo ładnie bo do zbiornika idzie czyste ziarno, byle do końca sezonu dotrwało to później się wymieni to klepisko i paski bo też się trzymają już na słowo honoru. Jutro czeka mnie jeszcze cięcie facelii, zobaczymy jak się sprawi dla odmiany z tą drobnicą. 

Opublikowano

Okolice płońska, pierwszy sezon tego sprzętu u nas. Dzisiaj w pszenicy poradził sobie rewelacyjnie, czyści pięknie. Musiałem tylko wcześniej zjechać z pola bo klapka od podajnika nasion się uszkodziła i muszę ją doprowadzić do kultury. Generalnie kombajn wymaga trochę pracy, sporo pierdółek do zrobienia, mam nadzieję że wytrzyma jeszcze parę dni i wtedy już na spokojnie będzie można eliminować po kolei słabe punkty. Chciałem wjechać w facelię ale muszę odpalić sieczkarnię a nie widzę jak przełożyć pasek bo jest zdjęty z dużego koła.

Opublikowano

To trzeba zdjąć osłonę z pod szerokiego pasa zdjąć pas szeroki i dopiero założyć pas od sieczkarni i pokolenia założyć pas i osłonę i tak zostaje pasek na stałe później sobie uchwyt zrób by sobię wysiał gdy będzie zdjęty by nie wisiał zbyt luźno wtedy wisi pod kontrolą tak mam i jest super.

Opublikowano

Wygląda na to że pasek który był jest za długi bo założyłem i wychodzi go jeszcze w nadmiarze, a jest założony wg instrukcji. Chyba ktoś go tam założył żeby sobie wisiał dla ściemy. Pas powinien mieć ok 8 metrów, mój ma jeszcze z 80 cm nadmiaru mimo regulacji ustawionej na max, trudno muszę się obyć na razie bez sieczkarni. 

Opublikowano

Napęd jest na wałek, tak sobie pomyślałem że dołożę jakieś dodatkowe koło pasowe i wtedy zwiększę naciąg bo mam akurat takie kompletne co by pasowało a ten pasek co jest założony wygląda jeszcze solidnie. Może trochę głupota zamiast kupić nowy za 300zł ale mam akurat pasujące koło z mocowaniem, tylko je dospawać w jakimś miejscu. Mam jeszcze problem z kosą, a mianowicie na jednym kawałku pszenicy mi się po prostu zatrzymuje i nie idzie tego skosić. Już robiłem ze 3 podjazdy do tego kawałka, dzisiaj koszę ostatnie hektary i na koniec żniw zostaje mi te 30 arów, tylko jest tak gęsta że nic z tego, co pół metra się muszę zatrzymywać bo kosa się po prostu blokuje. Obroty daję wysokie ale to nic nie daje, wczoraj przyjrzałem się kosie i sporo zębów jest mocno tępych, na rzadkich zbożach szło bez problemu ale tutaj nic z tego. Zastanawiam się czy te tępe zęby można jakoś spróbować naostrzyć żeby już skończyć te żniwa i spokojnie powymieniać po sezonie te stępione?

Opublikowano

W bagnetach są stalki i wystarczy je wymienić na nowe W kosie też możesz wymienić żyletki jak są bardzo kiepskie. Ewentualnie może byś słoma nie dojrzała i też będzie kłopot z skoszeniem tego.Z tym kołem to też jest dobry pomysł też tak miałem ale wygodniej jest bez koła lepiej dokup pasek w Troskor tam mają pełno część a tamten zostaw na zapas .

Opublikowano
Dnia 29.04.2015 o 16:52, pol007 napisał:

Witam

Czy zakładał ktoś obrotomierz do kombajnu volvo s830. Wiem, że była wersja z obrotomierzem mam pytanie gdzie dokładnie podłączyć linkę od obrotomierza i czy w silniku 4-154 jest miejsce na przekładnie do linki obrotomierza

Dołączam do pytania.