Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

To lepszy masz..... Duz doplacales za sciezki z tym kompem? Ile płaciłeś za siewnik? 

Za komputer z wieloprogowy czujnikiem nasion 5,800 za siewnik stopkowy,z przedłużeniem węży hydraulicznych i przewodu do komputera 26.000  kupione w lutym.

Opublikowano
11 godzin temu, lebek5 napisał:

Za komputer z wieloprogowy czujnikiem nasion 5,800 za siewnik stopkowy,z przedłużeniem węży hydraulicznych i przewodu do komputera 26.000  kupione w lutym.

To ja za 3m na stopce ze ścieżkami i sterownikiem T1 23900 brutto. Tylko siewnik z 2019 roku. 

Opublikowano

Mam siewnik z pojedyńczym kółkiem wysiewającym jeszcze bez tych przezroczystych osłon. Kółka wyrzucają część nasion poza rurki. Ktoś coś z tym robił?

Opublikowano
Dnia 22.09.2022 o 14:07, pawel131 napisał:

Dokupiłem ścieżki do siewnika sr300 i mam problem z podłączeniem siłownika i czujnika przejazdów. Może ma ktoś schemat albo wiedzę jak to podłączyć w puszce?

poradziłeś już sobie? mogę ci podesłać z instrukcji jak to jest wg kolorów połączone

Opublikowano
Dnia 22.09.2022 o 14:07, pawel131 napisał:

Dokupiłem ścieżki do siewnika sr300 i mam problem z podłączeniem siłownika i czujnika przejazdów. Może ma ktoś schemat albo wiedzę jak to podłączyć w puszce?

Gdzie dokupiles ścieżki?

Opublikowano
Dnia 29.10.2022 o 18:39, Mario5 napisał:

dodałem zdjęcie do swojej galerii ponieważ z aplikacji tutaj nie mogę

nie mogę tego znaleźć ;( 

Dnia 24.02.2023 o 13:13, radekz200 napisał:

Gdzie dokupiles ścieżki?

Poprzez Raitech, ale myślę że bezpośrednio z agromasz też da radę zamówić

Opublikowano

Witajcie Czy ktoś regulował dna wysiewające w swoim siewniku . Na ile należy ustawić przestrzeń  pomiędzy  kołem wysiewającym a dnem  ? Instrukcja nie pokazuje żadnych wartości. Mam problem z dużym przekłamaniem pomiędzy próbą kręconą a wysiewem normalnym . U mnie wysiewa o jakieś 20% więcej niż podczas próby kręconej   Rozmawiałem z serwisem i Pan mówił że w instrukcji jest opisany sposób regulacji den ale nie znalazłem żadnych wartości .

Według serwisu ma to usunąć problem z brakiem zgodności wysiewu do próby kręconej .

20240324_121811.jpg

Opublikowano

Jakby dna byly zle ustawione to by nieroenomiernie wysiewał. Jak krecisz kołem lub robisz probe krecona to czy rolki wysiewajace kreca sie skokowo czy plynnie?

Opublikowano (edytowane)

Witam . Wydaje się że kółka kręcą się równomiernie , chciaż kręcąc korbą opór się zmienia  i nie bylem w stanie ukręcić ze względu na wyżej wspomniany  opór. Nie miałem też  jak sprawdzić podczas siewu normalnego bo siałem sam . Wyregulowałem dna na 2,5mm  bo były bardzo nierówno ustawione.  W próbie kręconej z jęczmieniem na 210 kg  ustawiłem na 30 . Po 1 przejeżdzie z odwazoną wartościa  od razu zjazd na 28 , siewnik wysiewał o jakieś 22% za dużo czyli ponad 45kg /ha. Później jeszcze zrzuciłem  o 2 oczka  do 26 ,ale jedno oczko odlatuje bo jeździłem z oka bez znaczników i było pewnie z 2,55 zamiast 2,7 . Czyli patrząc w tabeli każda kolejna nastawa różni się od poprzedniej o ok 10% czyli w sumie ok 30% różnicy. 

Edytowane przez NABUCH
Opublikowano (edytowane)

Jak ustawiasz przekładnie to za każdym razem dajesz pierw na 0 a później na wybraną wartość? Jeśli nie to masz rozwiązanie, skokowy opór to prawdopodobnie opór mieszadła w skrzyni, sprawdź też ciśnienie w kole i czy na podniesionym siewniku kreci sie względnie lekko czy ciężko. Jak siejesz to zawsze daj od 3 do 8% na poślizg koła w zależności od rodzaju gleby.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

Cześć. Dzięki za porady. Przekładnię daję na zero , później na maxa  a na koncu na właścową wartość. Gdzieś znalazłem filmik taki z mechanikiem od jakiegoś dystrybutora .

O tutaj 

W agromaszu serwisant mówił, że nie ma to znaczenia. Podczas prób kręconych robiłem i tak i tak i nie było różnicy. Ciśnienie w kołach sprawdzę  , chcociaż kolejne testy dopiero jesienią bo już mam obsiane wszystko. 

Ziel problem z tym że siewnik w trakcie normalnego siewu zawyża mi o jakieś 30 % w stosunku do próby kręconej . Dodając jeszcze 7 % na poślizg ma prawie 40% zawyżony wysiew . 

Szkoda bo jest to całkiem fajnie przemyślane  w agromaszu z próbą kręconą i łatwiej zrobić sobie ją wieczorem dzień przed siewem.    Denerwuje jak w trakcie  wysiewu kilka razy musisz korygować w polu bo sieje za dużo  , a na końcu trzeba zejść z plamowanym wysiewem bo masz za mało ziarna.   Pół biedy jeszcze w moim wypadku jak siejesz ze swojego ziarna i  w granicach 200kg /ha  bo jest jeszcze spory bufor , a co w przypadku gdybyś  siał kwalifikat kupiony  i siane 140kg /ha . Pozdrawia Wojtek

Opublikowano (edytowane)

Mam agromasza 3m na redlicach talerzowych od 7 lat, sieje nim rzepak, zioła i zboża, nigdy nie miałem problemów z normą wysiewu, raz zaczął mi skokowo siać ale to była wina tarcz mimośrodowych w przekładni które kosztują grosze i je wymieniłem. Zwróć jeszcze uwagę czy masz zasuwy plastikowe między aparatem wysiewającym a skrzynią tak samo ustawione, na zboża jest to 2 wgłębienie od dołu i każda sekcja powinna być taka sama. Najlepiej nagraj krótki film jak kręcisz korbą i jak zachowują sie aparaty wysiewające.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano (edytowane)

Załączam krótki filmik z pracy kół wysiewających. Jedyne co przychodzi mi do głowy to jeszcze szerzej otwarte dno. Do jęczmienia  jest zalecane szersze otwarcie den , niż do pszenicy pszenżyta  .

Lelek5 - zobacz sobie jakie masz ustawienia sterownika - masz chyba AD 20

Strona 12 i 13 masz ustawienia.

Sprawdź sobie usztawienie szerokości maszyny    Ważne są pewnie czasy zwarcia i rozwarcia lub koło maszyny koło ciągnika. Najłatwiej byłoby zadzwonić do serwisu.

Edytowane przez NABUCH
Opublikowano

witajcie mam pytanko. ścieżki techniczne robie w agromaszu 3 m na 5 6 i 7 lejku teraz bym chciał robic na 4 5 i 6 tylko oryginalnie nie ma tego sprzegielka na 4 lejku. czy ktoś to przekładał? trzeba całą os i aparaty wyjmować roboty sporo. ktoś to robil latwo to złożyć spowrotem?

Opublikowano

Czy tylko ja uważam, że łożyskowanie koła kupującego to jakieś nieporozumienie? Wiecznie wypadają te plastikowe nakrętki ponieważ łożysko nie jest zabezpieczone żadnym segerem i jest wypychane.

Czy macie na to jakieś sprytne patenty?

Kolo-kopiujace-siewnika-280x45-kompletne-Agro-Masz.jpeg