Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chce zasmiecac forum, dlatego pisze to tutaj. Mam takie pytanie posiadajac około 10ha pola obsianego rzepakiem i majac tłocznie do oleju z rzepaku, czy było by mozna ''wyżyć'' z takiego gospodarstwa? Mozna sprzedawac olej i śrute [produkt uboczny wytłaczania oleju z rzepaku]

Opublikowano

u mnie jeszcze zotalo 3ha pszenicy jarej do skoszenia moze dzisjak bd sucha i ok 20 ha slomy sprzatnac, pod koniec tygodnia jak obedzie sie bez deszczu bd posprzatane i szykujemy sie do niszczenia sciernisk::).

Opublikowano

W zeszłym roku dałem się namówić ojcu, "bo wszyscy już skosili". Powiedziałem mu żeby to więcej się nie powtórzyło, wiele ziarna zostawało w kłosach i strasznie wilgotne wyszło. Moje pszenżyto powinno było czekać jeszcze ze dwa tygodnie. Pszenżyto ciężko się wymłaca ale wymłaca, a nie powinno być tak że niedojrzałe kłosy wychodzą niemal w całości niewymłócone.

Opublikowano

W tym roku to po prostu masakra: dwa tygodnie temu musiałem desykować jęczmień, bo się odmłodził; w poniedziałek znajomemu rozleciała się młocarnia w Bizonie i do tej pory nie zdołał się uporać z awarią, a na domiar złego właśnie zaczęło mocno padać... ;[ :(

Opublikowano

Woj.Pomorskie Powiat Gdański rzepaki i jęczmienie pokoszone ale zboża może z 12 ha w całej wsi skoszone bo pogoda nie pozwala na koszenie ;[ U mnie stoi i czeka 2 ha pszenżyta ozimego do koszenia :) Tylko ta pogoda :(

Opublikowano

Dolny Śląsk deszcz .......deszcz..... pszenice jare czekają na pogodę choć to w sumie zależy jakie ziemie w danej wiosce bo 10 km ode mnie widziałem już że większość ludzi pokosiła.. ale tam piaski

Opublikowano

Jeśli chodzi o Dolny Śląsk to już 3 rok podczas żniw pada. U mnie niemalże codziennie kropi deszcz. Niby nie ulewa, ale kosic nie można. Pszenica jara miała 17% wilgotności tak więc trzeba było kosić owies, który nadawał się do koszenia. Plon owsa nie co ponad 3t/ha.

Opublikowano

U mnie to wczoraj i dzisiaj padało, żniw jeszcze nie skończyłem, ale wykorzystałem czas i potalerzowałem sobiew roboty kupe jeszcze. Do koszenia zastało zaledwie 20ha ale zostało , a do presowania około 130ha.

Opublikowano

Zamojskie-zniwa praktycznie skonczone. Niepadalo od w miesiecy do dzisiaj i tak taki symboliczny deszczyk. Na podorywke plugiem niema szans, za twardo,co niekturzy probuja talezowac lub samym grajberem z marnym skutkiem.

Opublikowano

Śląskie. Zboża już pokoszone zostali tylko nieliczni z pszenicami jarymi. ja już po wszystkim. Zboże pokoszone (plony ozime dość słabe ale nie ma się co dziwić), słoma zwieziona i piaski już zaorane. Dalej czekam na deszcz bo w cięższe ziemie nawet wideł nie można wbić:)

Opublikowano

woj. wielkopolskie pow. czarnkowsko-trzcianecki żniwa 2012 kreują sie w czarnych barwach nie dos że temp. niska nie przekraczajaca 20C to dochodzi jeszcze deszcz ktorego i tak jest nadmiar. Oziminy juz wymłóciłem jakieś 2tyg. a jare czekaja na odpowiedznia aure codziennie jakiś deszczyk i praktycznie zero słońca. niech jeszcze pogoda sie utrzyma z 2tyg. wowczas chyba bez koszenia wjade w owsy :( a co do pszenicy jarej dosć sporo mam polegnietej i zaczyna przerastać zielsko :(

Czyli krótko mówiąc zniwa w mojej okolicy do katastrofa zimą mróż a teraz deszcz po prostu rewelacja a nie wspomne juz o sianie dla krówek i wjechaniu na łaki TORF w gumowcach człowiek nie może przejść :( siana mam jakieś 10% zapotrzebowania z czego w tamtym roku i tak nie za ciekawym małem juz komplet belek :(

CHYBA JAKBYM MIAŁ WYBIERAĆ POMIĘDZY SUSZA A TYM CO TERAZ TO WYBRAŁBYM RACZEJ SUSZE. zawsze cos tam uleci chociaz deko a tak to kicha :(

Opublikowano

wielkopolskie,pow. złotowski od tygodnia ciągle pada....do koszenia pozostało nadal bardzo dużo, dziś wyjechałem po raz trzeci aby spresować jeden kawałek(8hektarów) i znowu deszcz mnie wygonił po zrobieniu 16 belek, to i tak sukces po tym jak wczoraj zrobiłem 7, a w niedzielę 10........chcemy już trochę bezdeszczowej pogody...........

Opublikowano

kuj-pom gm. Koronowo zebrame mam 10% zasiewów co obeschnie to napada koszą tylko więksi którzy walą na suszarnię ale w okolicy ponad 70% jeszcze stoi upraw miejscami nawet rzepak ozimy