Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.04.2023 o 19:34, przemek111447 napisał:

Pytanie o T1 w pszenicy julius silnej w monokulturze,euforii silnej po kukurydzy ,pszenzycie tadeus sianego w monokulturze i po kukurydzy . Zastanawiam sie nad revlyflex pakiem oraz duet na start. Plon w jaki celuje to 7-8t jak pogoda dopisze. Jakie dawki i jaka ochronę wybrac?

W Juliusie, zwłaszcza po zbożu, dałbym cyprodynil z protiokonazolem. Łamliwość b.lubi tą odmianę.

Opublikowano
21 minut temu, micgal39533 napisał:

750g fenpropidyna + 250g tebukonazol (0.4l+0.6l) czy coś innego albo coś zmienić?

Tebukonazol zamień na Protiokonazol 160g na ha

Opublikowano
7 godzin temu, drobny napisał:

0,5kg unixu+100g protio styknie na pszenicę w mono ?? Odmiany to euforia i kariatyda

Czy lepiej dać te 180g protio+0,3l fenpropidyny 🤔

Oba zabiegi w granicach 170zł

Najpewniejsza opcja to 0,5 unix + 150 g. protiokonazolu

Opublikowano

Witajcie prowadzę mało intensywną gospodarkę od nie dawna w ogóle za czołem stosować środki ochrony roślin. Pomocy potrzebuje w ochronie pszenżyta oraz żyta. W ubiegłym sezonie zaprawa kito plus na wiosnę wirtuoz na zabieg t1i na tym skończyłem ochronę niestety już został wycofany ze sprzedaży. W tym roku zastanawiam się nad intensywniejszą ochroną czy turbo pak wystarczy dla takiej ochrony, czy może skorzystać z tańszych rozwiązani jednak podzielonych na 2 lub może i 3 zabiegi. A jeszcze co do stosowania skracania jest to jednak nie mała inwestycja a nie jestem przekonany co do plusów (jeszcze nie stosowałem) z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie żyto Rambo sianem po gryce pod korzeń 75kg soli potasowej i 25tys.pofermentu.Na trzeci liść rootstar plonvit zboża i siarczan magnezu. 

Na wiosnę 200kg saletrzaku i dolistnie 25kg mocznika + dr. zboża+siarczan magnezu. 

Za tydzień myślę 100 lub 150 kg saletrzaku jeszcze sypnąć. 

I teraz pytanie skracać i robić od grzyba jak to widzicie?

IMG_20230408_183154.jpg

IMG_20230408_183159.jpg

IMG_20230408_183143.jpg

Edytowane przez Janda
Opublikowano
RPatek napisał:

Witajcie prowadzę mało intensywną gospodarkę od nie dawna w ogóle za czołem stosować środki ochrony roślin. Pomocy potrzebuje w ochronie pszenżyta oraz żyta. W ubiegłym sezonie zaprawa kito plus na wiosnę wirtuoz na zabieg t1i na tym skończyłem ochronę niestety już został wycofany ze sprzedaży. W tym roku zastanawiam się nad intensywniejszą ochroną czy turbo pak wystarczy dla takiej ochrony, czy może skorzystać z tańszych rozwiązani jednak podzielonych na 2 lub może i 3 zabiegi. A jeszcze co do stosowania skracania jest to jednak nie mała inwestycja a nie jestem przekonany co do plusów (jeszcze nie stosowałem) z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi Pozdrawiam

Poleciłbym Ci 0.4kg unix I 0.5l protiokonazolu. A na skracanie to już twój wybór albo 0.4 mudusa albo 0.5kg medax max. osobiście jestem zwolennikiem medaxa

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz13245 napisał:

Witam. Czy ktoś może stosował delaro forte na t1? Czy można zejść poniżej tych 1.5l na h?

Delaro forte chyba jest pierwszy sezon w sprzedazy.

Opublikowano

wydaje mi się ,że jeśli w składzie będzie cyprodynil, to triazolem uzupełniającym powinien być tebukonazol, gdyż lepiej zadziała na mączniaka. dla substancji macznikobojczych,jak cyflifenamid lub fenpropodyna, protiokonazol wydaje się właściwszy. sąsiad miał problem z maczniakiem,pojechał 1 li oriusa, efekt był zadziwiający, po 2-3 dniach praktycznie czysto. biorąc pod uwagę cenę obu triazoli, ale tez i temperatury w jakich mają działać i być skuteczne, lepiej tebu na t1 a protio na T2. niestety każdy rok jest inny, dlatego pewnie różne są efekty i obserwacje.

Opublikowano

Właśnie kupiłem Delaro Forte na późne T1 w pszenżycie. Na stronie pisze że można zejść nawet do 0.9L/ha co według mnie jest śmieszną dawką zawartych tam substancji. Według mnie minimum do jakiego można zejść to 1.2L/ha (111g protio, 128g spiroksaminy), do tego należało by dorzucić 0.3L fenpropidyny 

Dnia 13.04.2023 o 19:51, Tomasz13245 napisał:

Witam. Czy ktoś może stosował delaro forte na t1? Czy można zejść poniżej tych 1.5l na h?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Pszenica euforia zabieg T1. Czy waszym zdaniem 120g protiokonazol, 0.6kg unix i 0,4 fenopropidyny to nie za dużo? Nie wiem czym skutkować w ogóle mogą za duże dawki. A może to za mało? Czy może coś byście dali więcej a coś mniej? 

Edytowane przez roloagromech