Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem pewien, że cena była w euro. Postaram się znaleźć artykuł na potwierdzenie moich słów.

pamiętacie w którym numerze RPT było porównanie technologii oczyszczania spalin?

RPT styczeń 2011, nr 1

Opublikowano

ale i tak chlopaki kupujcie puki mozecie bo od 2014 albo 2015 juz nie pamietam dokladnie ma wejsc jeszcze wieksza norma spalil tzn filtrer czastek stalych + adblue razem wiec to beda dopiero koszty :))))

Opublikowano (edytowane)

Wiecie coś wam powiem jeśli chodzi o mój wybór to wziąłbym z serii 6030 ponieważ to sprawdzone i od lat produkowane ciągniki i z tego co wiem to mało kto na nie narzeka. Jeśli chodzi o nową konstrukcje to na pewno będzie ona mniej trwała i bardziej skomplikowana w naprawie i oczywiście droższa w naprawie. Rozmawiałem ostatnio z mechanikiem z serwisu JD w białej podlaskiej to mówił żeby cokolwiek naprawić w serii 6R to pół dnia z kompem trzeba biegać. seria 6R to ciągniki moim zdaniem zbyt mocno rozbudowane elektronicznie i te nafaszerowane pierdołami silniki... ale jeśli ktoś lubi takie zabawki to czemu nie ale też trzeba myśleć co będzie z nim za parę lat...(mam na myśli trwałość dzisiejszych samochodów osobowych a z ciągnikami pewnie będzie podobnie)

A jeśli chodzi o ceny JD to od 6 czerwca br. roku są liczone w złotówkach (przeliczone po kursie 4.4)

Edytowane przez richtik
Opublikowano (edytowane)
koper1990 wiesz jak się ją wspaniale naprawia a szczególnie jak naprawiasz sam i czasami nie możesz się pomylić bo możesz coś skopcić :) a elektroniki nie polecam szczególnie dla kogoś kto ma hodowle i będzie pracował ciągnikiem w oborze wiem sam po sobie po pary latkach styki sniedzieją i już coś nie działa... a w maszynach samobieżnych to jest ciekawe że zjedziesz z pola sprawnym kombajnem a po zimie instalacja poszarpana przez myszki:) Edytowane przez richtik
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja przeszedłem drogę od 5100 R, poprzez 6330, Fenda 312 Vario i ostatecznie zakończyłem na 6105 R z Autopower, TLS, TUZ i innym wypasem. Jak odbiorę napiszę swoje opinie. Na razie tylko się naczytałem i nasłuchałem :-). Pozdr.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W Vario podobalo mi sie chyba wszystko, moze za wyjątkiem siedzenia pasażera. Nie będę ukrywał że chodziło głównie o skrzynię vario wlaśnie, łatwość obsługi (wszystko pod ręką) i traktor wielozadaniowy. Jedynie nie podobała mi się cena! :-) Po tym jak pojawił się JD 6 R w rozmiarze, który mi odpowiada i ze skrzynią autopower, dostalem wszystko to co w Vario i jeszcze dużo więcej za niższą cenę (m.in.: command arm, przestronną kabinę z wygodnym siedzeniem pasażera, zarządzanie na uwrociach, cały komputer z ekranem dotykowym, nieco większe rozmiary i możliwości ....) dla mnie optymalny wybór.

W JD 6330, balem się trochę silnika, że przestarzały, że może więcej palić niż Fend, że słabo wchodzi na obroty oraz nie odpowiadały mi oferowane skrzynie. W polu też wydawał mi się trochę taki siermiężny ale taki chyba miał być ? :-) Mimo wszystko to solidna maszyna ale nie dla mnie.

Opublikowano (edytowane)

to forum zeszło na psy i zrobiła sie dziecinada, brakuje tu konkretów pozostało tylko tak bo tak

może jednak posiadasz wiedze aby mnie uświadomić gdzie jest ta elektronika w NH i Fendtcie...nie bede złosliwy żebys mi porównał JD 5R do NH TD :D

@JD1052 co Ty sie tam znasz zaraz nam kolega wszystko wyjaśni i tak sie zastanawiam czy w JD jest w ogóle elektronika :D

Edytowane przez kamil41
Opublikowano

czy w JD ejst elektronika, owszem jest zapraszam do lekrtury www.deere.pl

Kamil miales kiedys u siebie na gospodarstwie JD ? :D jesli tak to musial wam duzo zycia uprzykrzyc xD ze taki anty JD jestes

JD1052 ma racje w nowej seri tej elektroniki jest duzo moze nawet za duzo ale przekonamy sie za pare lat

Opublikowano

ja staram sie być konkretny i licze że mi odp gdzie jest ta elektronika w NH i Fendtcie której JD nie ma tylko prosiłbym tak do 150km

mam prase JD :D

w klasie 5R JD jest ciekawa oferta bo Fendt odpada z powodu ceny Axos jest jaki jest jedynie Agrofarm w moich oczach mógłby wygrac

Opublikowano

kurde musze isc poszukac oferty NH t6070 i wtedy bym Ci wypisywal te nowinki a uwiesz mi jak czytalem ta oferte to z niektorymi rzeczami za ch*ja nie kumalem o co chodzi dopiero musialem sie poedukowac ale bylo w NH tego sporo

jak tylko znajde wypisze Ci te systemy ktore by byly w srednio wyposazonym NH

p.s co z ta prasa ? ;d

a jesli szukasz malego ciagnika majac na mysli 5r axos agrofarm to tylko z mojej strony powiem tak to tylko moje zdanie a wiadomo kazdy ma inne :) nie polecalbym tej noewj seri NH t5 liczylem na duzo wiecej od tego ciagnika wrecz sie zawiodlem na nim :)

a zaproponowal bym CI MF serie np 5435 cenowo w tych granicach co reszta a skrzynia dyna4 bezstopniowa ird. fajny traktorek jeszcze z ta nowa maska z ksenonami wyglada swietnie byle nie kupuj u korbankow bo oni tylko wiedza jak kase wziasc i tyle poszukaj innego dilera :) a co zamierzacie zakup takiego ?

Opublikowano

czekam na te info o NH i Fendtcie

a z prasa ciagle coś na gwarancji z elektryki wymienili co sie da a silownik od sznurka i sterownik 2x...nie zbija tak jak nalezy ale "ten typ tak ma" sznurek owija od boku co jest tragicznym rozwiazaniem, czasami jest problem z siatką ze nie poda dalej tylko owija na wałku a na dodatek wszystko jest calowe i z kluczami to jeszcze idzie przeżyć ale sasiadowi poszło małe łożysko i juz problem był zeby szyko dostac a jak sie dowiedział ze kosztuje 800zł to postanowił dorobić

Opublikowano

nie wiem nie mam prasy JD bynajmniej na opolagrze 2012 prasa krone JD i bodajze wegler wypadly najlepiej (tej trzeciej nie jestem pewny) slabo co do moich oczekiwan wypadl variant prawie najgorzej zwijal

a o fendtcie duzo Ci nie powiem moze w Twojej seri jest mniej szczerze nigdy w tej seri nawet nie siedzialem wiec co mam zmyslac jak nie wiem, ale w seri 700 to juz widzialem duzo zabawek

a o NH to mowie poszukam oferty NH to Ci po przepisuje te systemy :)

Opublikowano

NH nawet nie ogladałem i narazie nie myśle o zakupie bo wymrożenia itd a MFa ogladałem i mam propozycje zeby go wziać na testy

wiec gdzie 700vario ma ta dodatkowa porcje elektroniki??

Opublikowano (edytowane)

chocby za pomoca jednego przycisku automatyczne zawracanie na owrociach + np wyprostowanie ramy plugu i oborcenie plugu jest ? jest.

duzo macie ha ? i czy duzo przesiewaliscie ? ;d

tego NH t5 nawet nie ma co ogladac szczerze Ci mowie a MF fajan maszynka byle nie kupuj u korbanka tzn moze u was lepiej dbaja o klienta ale w Kepnie dobrej opini nie maja

Edytowane przez koper1990
Opublikowano (edytowane)

wiem ze malo ale tak dokladniej powiedz :P

40 45 wszystkiego ? a zostalo wam cos rzepaku ozimego albo pszenicy ozimej ?

Post nie na temat !

Edytowane przez murtek3