Skocz do zawartości
Gość rmiecz8

Jaka to rasa?

Polecane posty

Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Kilka lat temu inseminator u mnie się pomylił i pokrył krowę 100% HF buhajem mięsnym (do dziś nie wiem jaka rasa). Wydało się to dopiero po wycieleniu kiedy na świat przyszedł czerwony byczek z białym łbem (mięsny). Postanowiłem go chować na rzeź, no i okazało się że jest bezrożny. Jaka to mogła być rasa?(na pewno nie montbeliarde, bo po tym buhajku miałem jałówkę od mlecznej krowy i dawała tylko 25 l dziennie- bez zastanawiania sprzedałem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konury125    0

witam moim zdaniem był to HEREFORD

 

a ja mam jeszcze inne pytanie

 

czy sprzedawał ktoś bydło do Biernacki Golina??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mati10    8

Ja myślę, że był to simental. Tylko dziwne, że wyszedł w pierwszym pokoleniu czerwony. Chociaż Hereford też by pasował. Pamiętasz czy łatwy był poród?? Duży był cielak przy porodzie??

Edytowano przez Mati10

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

sacrable    17

Myślę, że to Simental - mam tez takiego bezrożnego - łobuz jakich mało, ale rośnie ślicznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Ja bym raczej na simentala nie postawił, zawsze obstawiałem hereforda ale ja się mięsnym bydłem nie zajmuje więc nie jestem pewien. Pamiętam że urodził się duży i byłem zaskoczony, bo miał być hf.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

W zaświadczeniach był hf, a inseminator słomki pomylił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mati10    8

Jeżeli się duży urodził to wątpię, że to hereford, bo one z reguły rodzą się małe i dlatego są polecane na jałówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Ale był czerwony z białym łbem i bezrożny, a simentale chyba mają rogi i w 1 pokoleniu rodzą się jeszcze czarne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Nie wiem może i simental, ale ta jego córka by dawała więcej mleka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aro321    16

czasem kupuje takie cielaki od krów HF które były kryte buhajem rasy angus i one też są bez rogów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Tak, ale nie mają białego łba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    85

to był hereford one przeważnie są bez rogów a to że był duży to nic nie znaczy bo jak poszedł za matka hfką to mógł duży się urodzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GRGOJ    18

a herefordy zmieszane z HFami jak wyglądają? Mi się wydaje, że raczej simental, no ale nie wiem, to tylko moje widzimisię. Matka mogła czerwone geny przemycić.

Mi się zdarzyło, że po jałówce 100%HF i ojcu SRB (chyba Gunnarstorp, nie chce mi się sprawdzać) urodziła się biało-czerwona jałówka. Co ciekawe nigdy nie mieliśmy czerwonych krów, ani nie kryliśmy czb bykami :)

Ta krowa i jej przodkowie od 3pokoleń są u nas, przywiezione z Czech. Nie było możliwości pomylenia słomki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Czasami po SRB rodzą się w 1 pokoleniu czerwone, więc nie musiały iść geny po matce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    85

jeśli kryjemy buhajami z czerwonych ras to żeby cielak był czerwony krowa musi być red factorem. U nas od dwuch lat krzyżujemy i okazało się że około 25% stada to ukryte red factory. Wcześniej zacielaliśmy tylko czarno białymi.

Edytowano przez damian40000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

To prawda a wystarczy nawet 5% genu czerwonego umaszczenia i może urodzić się czerwony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atomik    145

dokładnie czasem czerwony kolor może wyjść dopiero w2 a nawet w 3 pokoleniu, co do rasy na 90% obstawiam że to simental kilka byków ma gen red i bezrożnośc i ( aktualanie mam takiego w hodowli, ale to nie pierwszy przypadek), szkoda że nie masz foto, na pewno da się rozpoznać po mięsie bo jest bardziej marmurkowate i poprzerastane błonkami u hereforda. Ciekawostką jest że np. Włosi mają fioła na punkcie hereforda i angusa szczególnie tej drugiej rasy, nigdy takiego opasa nie chcieli kupić ze względu na odmienny charakter mięsa dla ich niebiańskich podniebień. To że pozyskiwałeś 25 litrów mleka nie oznacza że to nie mógł być simental. Ja mam taką krowę która wywodzi się z dobrej linii i jako jedyna daje ma 26-28 litrów potem spada do 22 i tak doi do zasuszenia a przed nią matki dawały o wiele więcej, z czego kolejne córki są rekordzistkami w stadzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Może to i simental, już sam nie wiem.

A matka tej krowy ile dawała dziennie i ile dają jej córki, bo to nie możliwe aby krowa HF tak mało dawała? U mnie średnia dzienna wydajność to 36 litrów od krowy a są i takie na zasuszeniu co dają po 10 l dziennie, ale normalnie dają dużo, więc ja tej krowy nie mogłem hodować bo zaniżała mi średnią i na twoim miejscu tej też bym nie chował, bo nie masz pewności że jej wnuczki tyle samo nie będą dawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nhcr    3

U mnie jest taki przypadek że mam biało-brązową krowę mleczną i zacielana została simentalem z wws mandolino którego kolor jest tak jakby ciemny żółty lub jasny brąz i urodziła się jałówka ciemno brązowa i przyjechał niedawno inseminator i stwierdził że to po limousine i teraz nie wiadomo czy zostawić ją na mleko na własny użytek czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Jak chcesz mieć mleczno mięsne krowy to kryj lepiej montbeliarde. Simental moim zdaniem to mleka mało daje, a montbeliarde już trochę więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×