Skocz do zawartości

Jaka to rasa?


Gość rmiecz8

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kilka lat temu inseminator u mnie się pomylił i pokrył krowę 100% HF buhajem mięsnym (do dziś nie wiem jaka rasa). Wydało się to dopiero po wycieleniu kiedy na świat przyszedł czerwony byczek z białym łbem (mięsny). Postanowiłem go chować na rzeź, no i okazało się że jest bezrożny. Jaka to mogła być rasa?(na pewno nie montbeliarde, bo po tym buhajku miałem jałówkę od mlecznej krowy i dawała tylko 25 l dziennie- bez zastanawiania sprzedałem)

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę, że był to simental. Tylko dziwne, że wyszedł w pierwszym pokoleniu czerwony. Chociaż Hereford też by pasował. Pamiętasz czy łatwy był poród?? Duży był cielak przy porodzie??

Edytowane przez Mati10
Opublikowano

Ja bym raczej na simentala nie postawił, zawsze obstawiałem hereforda ale ja się mięsnym bydłem nie zajmuje więc nie jestem pewien. Pamiętam że urodził się duży i byłem zaskoczony, bo miał być hf.

Opublikowano

W zaświadczeniach był hf, a inseminator słomki pomylił

Opublikowano

Ale był czerwony z białym łbem i bezrożny, a simentale chyba mają rogi i w 1 pokoleniu rodzą się jeszcze czarne.

Opublikowano

Nie wiem może i simental, ale ta jego córka by dawała więcej mleka.

Opublikowano

a herefordy zmieszane z HFami jak wyglądają? Mi się wydaje, że raczej simental, no ale nie wiem, to tylko moje widzimisię. Matka mogła czerwone geny przemycić.

Mi się zdarzyło, że po jałówce 100%HF i ojcu SRB (chyba Gunnarstorp, nie chce mi się sprawdzać) urodziła się biało-czerwona jałówka. Co ciekawe nigdy nie mieliśmy czerwonych krów, ani nie kryliśmy czb bykami :)

Ta krowa i jej przodkowie od 3pokoleń są u nas, przywiezione z Czech. Nie było możliwości pomylenia słomki.

Opublikowano

Czasami po SRB rodzą się w 1 pokoleniu czerwone, więc nie musiały iść geny po matce.

Opublikowano (edytowane)

jeśli kryjemy buhajami z czerwonych ras to żeby cielak był czerwony krowa musi być red factorem. U nas od dwuch lat krzyżujemy i okazało się że około 25% stada to ukryte red factory. Wcześniej zacielaliśmy tylko czarno białymi.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

To prawda a wystarczy nawet 5% genu czerwonego umaszczenia i może urodzić się czerwony.

Opublikowano

dokładnie czasem czerwony kolor może wyjść dopiero w2 a nawet w 3 pokoleniu, co do rasy na 90% obstawiam że to simental kilka byków ma gen red i bezrożnośc i ( aktualanie mam takiego w hodowli, ale to nie pierwszy przypadek), szkoda że nie masz foto, na pewno da się rozpoznać po mięsie bo jest bardziej marmurkowate i poprzerastane błonkami u hereforda. Ciekawostką jest że np. Włosi mają fioła na punkcie hereforda i angusa szczególnie tej drugiej rasy, nigdy takiego opasa nie chcieli kupić ze względu na odmienny charakter mięsa dla ich niebiańskich podniebień. To że pozyskiwałeś 25 litrów mleka nie oznacza że to nie mógł być simental. Ja mam taką krowę która wywodzi się z dobrej linii i jako jedyna daje ma 26-28 litrów potem spada do 22 i tak doi do zasuszenia a przed nią matki dawały o wiele więcej, z czego kolejne córki są rekordzistkami w stadzie.

Opublikowano

Może to i simental, już sam nie wiem.

A matka tej krowy ile dawała dziennie i ile dają jej córki, bo to nie możliwe aby krowa HF tak mało dawała? U mnie średnia dzienna wydajność to 36 litrów od krowy a są i takie na zasuszeniu co dają po 10 l dziennie, ale normalnie dają dużo, więc ja tej krowy nie mogłem hodować bo zaniżała mi średnią i na twoim miejscu tej też bym nie chował, bo nie masz pewności że jej wnuczki tyle samo nie będą dawać.

Opublikowano

U mnie jest taki przypadek że mam biało-brązową krowę mleczną i zacielana została simentalem z wws mandolino którego kolor jest tak jakby ciemny żółty lub jasny brąz i urodziła się jałówka ciemno brązowa i przyjechał niedawno inseminator i stwierdził że to po limousine i teraz nie wiadomo czy zostawić ją na mleko na własny użytek czy nie.

Opublikowano

Jak chcesz mieć mleczno mięsne krowy to kryj lepiej montbeliarde. Simental moim zdaniem to mleka mało daje, a montbeliarde już trochę więcej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Przez Pawel12241
      Witam
      Jakie są najbardziej wydajne rasy mleczne zaraz po HF?
      Poza HF są w ogóle rasy które dobijają do 9-10 tys?
    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v