Skocz do zawartości

Jaki wycinak do kiszonek kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do jakiego ciągnika?Mam FELLę na1 nóż(winda,docisk) jestem zadowolony z niej.Jak kupowałem to mówili, że nóż będzie się łamał,ale jest ok.Jest 1 kłopot-c-355 ma za lekki przód i nabieram max3/4, inaczej jadę tyłem,albo nie tykam asfaltu i jak skręcam w bramę to trzeba ręcznie skręcać (ciągnąć za przód),albo hamulcem na jedno koło. Mam ją trzeci sezon i polecam taki sprzęt(duża pojemność,winda,hydraulika nie musi być naj...) Kosztowała mnie 2,4 tys.

Opublikowano

Ja mam troche osobne pytanie do posiadaczy wycinaków. Narazie nie posiadam wycinaka i kiszonke z kukurydzy i trawy pobieram widłami (odkrywam kwadrat) i problem jest w tym ze na tą kiszonke bardzo wchodzi mi plesn. Moim zdaniem to od tego ze widłami wyszarpuje sie tą kiszonkie i dostaje sie powietrze. Czy jak kupie wycinak i noze odetna mi ta kiszonke dalej pojawi sie plesn czy juz nie?

Opublikowano
Ja mam troche osobne pytanie do posiadaczy wycinaków. Narazie nie posiadam wycinaka i kiszonke z kukurydzy i trawy pobieram widłami (odkrywam kwadrat) i problem jest w tym ze na tą kiszonke bardzo wchodzi mi plesn. Moim zdaniem to od tego ze widłami wyszarpuje sie tą kiszonkie i dostaje sie powietrze. Czy jak kupie wycinak i noze odetna mi ta kiszonke dalej pojawi sie plesn czy juz nie?

Wcześniej wybierałem gablami-kiszonka grzała się i pleśń.Teraz nóż pięknie odetnie i powietrze nie dostaje się do środka.Jak jest ciepło to nie można przykrywać odciętej ściany z powrotem folią bo pod nią paruje i pojawia się pleśń.Najlepiej zostawić odkryte,to najwyżej obeschnie 0,5 cm a i tak to krowy zjedzą.

Opublikowano

ja bym ci polecał wycinak szczekowy w miare szybko sie wycina :D tylko jego trzeba do ciagnika ktory ma dociazanie w podnosniku bo inaczej jak sie zamyka to dół wycinaka idzie do gory i zeby pekaja mi 4 naraz pekły niedawno ;)

Opublikowano

witam co do wycinarek powiem tak jak juz kupujesz za 5 tys to np bvl, strau hydrofox, triolet, i tylko na 3 kosy bez łańcuszków, to najlepiej tnie trawy i najmniej awaryjne, u nas wyrwiesz za ok3- 4tyś w super stanie, i wysokość ramy ok1,8m

Opublikowano
witam co do wycinarek powiem tak jak juz kupujesz za 5 tys to np bvl, strau hydrofox, triolet, i tylko na 3 kosy bez łańcuszków, to najlepiej tnie trawy i najmniej awaryjne, u nas wyrwiesz za ok3- 4tyś w super stanie, i wysokość ramy ok1,8m

Ja sie z tym zgadzam w 100 procentach. Te wycinaki są bardzo trwałe i mają małą awaryjność. Ja posiadam wycinak strautman. Bez problemu wycinam kukurydze i PRZECINAM BALOTY. Odjołem od niego winde i teraz pracuje na turze Farmerka. Sami zobaczcie http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image17407.html

Opublikowano

ja mam strautman w bardzo dobrym stanie na podwójne piły tylko mi się popsuł i muszę widełkami narazie ładować, co do przyjemnosci nie należy. Zgięło

w nim taką wkładkę co jest w środku w pile, podobna jest do podkowy tylko trochę mniejsza.Nie wiecie gdzie można dostać części do wycinaków tej firmy?????????

Opublikowano

dzięki koledzy za propozycje ale właśnie niedawno kupiłem BVL 145 z windo i hydraulicznym spychaniem na początku wuj mi dorobił tulejke bo była wydarta i nie chciała chodzić piła.Ale teraz jestem bardzo z niego zadowolony szybko wycina i nie trzeba przy spychaniu szarpać tylko samo elegańsko spycha kostke.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak bym mógł zasugerować to jak będziesz kupował to kup na windzie abyś nie przeciążał podnośnika ciągnika po załadowaniu tylko podnosił za pomocą siłownika tej wycinarki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co do wysuszonych wysłodków byłby problem, jedynie gdybyś podczas przewozu położył na dół jakąś blachę, bo tak to by przez zęby wyleciały... :P

Gość peres100
Opublikowano

a jak to wyglada w praktyce bo nigdy nie widzialem.

podjezdza sie tylem do pryzmy i wycina to jasne.

czy taki wycinak moze wzucic wtedy ta kiszonkie na przyczepe czy jak to sie robi?