Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał(a):

Jest pewność że z saletrzaku azot będzie dostępny od chwili jak z ziarniaka skonsumuje.  A z mocznika może się złożyć że chwilę pogłoduje.

Węgierski  saletrzak dziś pytałem to 1700. Mam saletrę na magazynie po 1480, rsm po 1300

I tak rozmyślam jakby tu zrobić by szybko i tanio zrobić. Bo pole 13km od domu i raz z solą raz z fosforanem raz z azotem, trochę się nie chce. Gdyby ceny były normalne to bym pojechał  2km dalej na skład i temat by załatwił. Jest npk 8 20 30 po 2590 i ten by mi pasował w ilości 250kg na ha, ale tracę względem swoich nawozów 1000zł na 8,5ha..

Ot i dylematy 🤣

To daj saletrę, wychodzi 118 zł do ha niby nie dużo, albo przyczepa i naraz wszystko zawieź i rozsiać swój towar. 

Opublikowano
27 minut temu, Wpaw napisał(a):

Czemu w tym wypadku najlepszy saletrzak? Dłużej działa niż saletra?

Teraz saletrzak 1760 🤔 

Właśnie wróciłem z Kunowa owies bingo 257zl okazja😁

Kupiłeś Bingo? Jedna z słabszych odmian dziś...

Opublikowano

Wklejałem gdzieś ofertę bingo i rambo po 2100 brutto. I tania wysyłka bo 220 brutto za paletę

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Kupiłeś Bingo? Jedna z słabszych odmian dziś...

A jakie według ciebie są lepsze? Miałem bingo kilka lat i był niezawodny, w tamtym roku posiałem Rambo i była kicha, także wróciłem do bingo. 

5 minut temu, Agrest napisał(a):

Wklejałem gdzieś ofertę bingo i rambo po 2100 brutto. I tania wysyłka bo 220 brutto za paletę

Dużo nie mam tego do siewu, przywiozłem paliwo mnie kosztowało 40 zł i obejrzałem dziewczyny na zębcu 😁

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@Wpaw Bo tamten rok był ciulowy na plony zboża, pokrer też jest dobry, Bingo to masz dużo ziarna objętością, a waga bardzo mała, on był kiedyś dobry, a teraz to jest chyba jedna z słabszych odmian 

No nie wiem, nigdy bingo nie sypał mi słabiej jak 6 ton. Ale też nigdy nie siałem owsa na piachu. Rambo w tamtym roku był zasiany na dobrej ziemi która wytrzymała suszę, kawałek się położyło a reszta utrzymała się do żniw ale plon słaby, urósł wysoki Wiecha słaba. Może ten poker zasieje za rok albo jakąś inną odmianę zobaczymy, może ktoś coś podpowie jeszcze. 

Skłamałbym w tamtym roku doszła mi dzierżawa 1 hektar 30 orne resztę łąki, na tym 30 arach zasiałem owies to jest piach więc nawet tego nie liczę szkoda mojej roboty. Oddałem tą dzierżawę...

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

Co do owsa to mylicie pojęcia.

Bingo nie jest złą odmianą tylko ms niską gęstość nasypową.  Przyczepa będzie ważyć mniej, ale przyczep będzie więcej. Tona z hektara nie musi się różnić od innych odmian.

Co do mrozu to dziś dogrzalo.  W pszenicy śnieg mi stopniał, jęczmień jeszcze trochę przypudrowany.

Aktualizacja pokazuje powtórkę z dzisiejszej nocy, ale warunki wskazują że będzie gorzej. Wczoraj długo było pochmurno dziś zero chmur i ciepło wypromieniowuje

Opublikowano

Dokładnie. 

U mnie też trochę śniegu stopniało, wczoraj o tą porę u mnie było -10 teraz jest -4. Także nie kracz może będzie dobrze 🤭

Opublikowano

Ja podchodzę sceptycznie do tego. Mają sensację i temat dnia.

Różnica między Zakopanem a tym kotłem  26⁰. 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał(a):

Raczej nic

W ubiegłym roku podobną temperature przeżył

Na tiktokach jaką ludzie sraczkę mają o zboża i rzepaki 😂 rok temu u mnie też było -17 i Jeszcze wiało i bez okrywy i nic nie wymarzło. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Teraz poczytałem.

IMGW nie potwierdza bo nie ma tam stacji.

Stację e 23r założyli Łowcy burz. Twierdzą że możliwe są tam spadki do -50⁰, a latem do -10⁰

Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Na tiktokach jaką ludzie sraczkę mają o zboża i rzepaki 😂 rok temu u mnie też było -17 i Jeszcze wiało i bez okrywy i nic nie wymarzło. 

Widać uwierzyli że po Sylwestrze w tym klimacie zaczyna się wiosna i mrozy czy wymarznięcia przeszły do historii.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Widać uwierzyli że po Sylwestrze w tym klimacie zaczyna się wiosna i mrozy czy wymarznięcia przeszły do historii.

Żeby było pozwolenie to na bank połowa gospodarstw wyjechała by już w styczniu z azotem co było tak ciepło 😂

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Żeby było pozwolenie to na bank połowa gospodarstw wyjechała by już w styczniu z azotem co było tak ciepło 😂

A nie było?