Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też siałem w piątek i teraz zastanawiam się czym opryskać jęczmień... na polu na którym rośnie występuje owsik i nie wiem co robić bo wypadało by opryskać jesienią ale chyba ciężko o środki na owsik do jesiennego stosowania? czy może opryskać czymś tam i liczyć że mróz załatwi owsik??

Opublikowano (edytowane)

Głuchy owies to takie cholerstwo, że wyjdzie nawet wiosną i jeżeli masz go w polu to teraz po wschodach proponuję Tolurex na miotłę a na wiosnę proponuję poprawkę ale najpóźniej jak tylko faza pozwoli, gdyż owsik lubi tak później się pojawić.

Edytowane przez bolid20
Opublikowano

W dodatku zauważyłem że kiełkuje jak ziemia wiosną jest poruszana (np woisenny siew) Jeśli jest w oziminach pojawia się sporadycznie lub wcale. Przypuszczam że zależy to od napowietrzenia ziemi (ale to są tylko moje spostrzeżenia)

Opublikowano

Panowie posiałem jęczmień 2.09 czy to nie za wcześnie? Odmiana Jup posiany 160kg.ha Może ktoś siał tą odmiane? Sieje 1 Raz Jęczmień Ozimy wiec jestem zielony .Jakies opryski się stosuje na jesień czy tylko chwasty ? Zasiałem 15ha. Dziś byłem ma dwa czasem trzy listki.

Opublikowano

Nie sądzę żeby dało się pola z tego wyczyścić. Co z tego jak pryskam co rok dobrymi środkami na dwu- i jednoliścienne jak sąsiad zza miedzy w tym roku w ogóle nie pryskał jęczmienia jarego. Zawsze taki się znajdzie

W zeszłym roku pierwszy raz miałem owsik w pszenicy ozimej gdzie zima przerzedziła mi pszenicę na rędzinach. W tym roku wydłubałem kilka roślin z łubinu i większość kiełkowała z głębokości około 10cm

Opublikowano

Zaprawa to LAMARDOR 400 FS PTOTIOKONAZOL 250G/L ,, TEBUKONAZOL 150G/L BAYERN

Ta zaprawa nie powala na kolana, ale może w przypadku jęczmienia wystarczy.

Ja też siałem w piątek i teraz zastanawiam się czym opryskać jęczmień... na polu na którym rośnie występuje owsik i nie wiem co robić bo wypadało by opryskać jesienią ale chyba ciężko o środki na owsik do jesiennego stosowania? czy może opryskać czymś tam i liczyć że mróz załatwi owsik??

Jak masz problem z owsem głuchym to wątpie abys go zwalczył jesienią. Wiosną i tak wzejdzie kolejny. Owies wytrzymuje mrozy do -13 stopni więc mozliwe że wytrzyma mróz. Wiosną dasz axial lub pume i będzie czysto. Chociaż lepiej axial, trochę tańszy, i bardziej bezpieczny dla jęczmienia. Można pryskać do fazy liścia flagowego.

Panowie posiałem jęczmień 2.09 czy to nie za wcześnie? Odmiana Jup posiany 160kg.ha Może ktoś siał tą odmiane? Sieje 1 Raz Jęczmień Ozimy wiec jestem zielony .Jakies opryski się stosuje na jesień czy tylko chwasty ? Zasiałem 15ha. Dziś byłem ma dwa czasem trzy listki.

Jesienią tylko na chwasty. Jak jest zaprawiony dobrą zaprawą to nie powinno być presji chorób.

Opublikowano

Ta zaprawa nie powala na kolana, ale może w przypadku jęczmienia wystarczy.

Jak masz problem z owsem głuchym to wątpie abys go zwalczył jesienią. Wiosną i tak wzejdzie kolejny. Owies wytrzymuje mrozy do -13 stopni więc mozliwe że wytrzyma mróz. Wiosną dasz axial lub pume i będzie czysto. Chociaż lepiej axial, trochę tańszy, i bardziej bezpieczny dla jęczmienia. Można pryskać do fazy liścia flagowego.

Jesienią tylko na chwasty. Jak jest zaprawiony dobrą zaprawą to nie powinno być presji chorób.

a jakim środkiem dobrze by było prysnąć na grzyba jesienią ? ;)

Opublikowano

a jakim środkiem dobrze by było prysnąć na grzyba jesienią ? ;)

Trudno powiedzieć... Zależy jaka choroba się wpakuje. Preparaty oparte na triazolach mogą być słabo skuteczne z powodu niskich temp. Może np prochloraz (mirage) lub cyprodynil (unix). Cena spora, ale jak zaprawa podziała słabo to niestety ewentualna poprawka to koszt już spory.

Opublikowano

Trudno powiedzieć... Zależy jaka choroba się wpakuje. Preparaty oparte na triazolach mogą być słabo skuteczne z powodu niskich temp. Może np prochloraz (mirage) lub cyprodynil (unix). Cena spora, ale jak zaprawa podziała słabo to niestety ewentualna poprawka to koszt już spory.

ten mirage z ceną nie tak zle tylko piszę że można pryskać od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy pierwszego kolanka... to można użyć go jesienią ?

Opublikowano

Teoretycznie można ale jeżeli to będzie już późna jesień, temp niskie, w nocy przymrozki to ten oprysk tez niewiele da. Jeżeli choroby pojawią się późna jesienią to już darowałbym sobie kolejny przejazd opryskiwaczem.

Opublikowano

Teoretycznie można ale jeżeli to będzie już późna jesień, temp niskie, w nocy przymrozki to ten oprysk tez niewiele da. Jeżeli choroby pojawią się późna jesienią to już darowałbym sobie kolejny przejazd opryskiwaczem.

no tak ale nie lepiej prysnąć tak w połowie października zapobiegawczo ? czy nic to nie da ?