Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.08.2024 o 20:11, yacenty napisał:

zwalczy tylko powierzchownie skiełkowane, to co jest w glebie i tak wyjdzie za chwile w jęczmieniu

Może byś doradził co zrobić żeby nie używać glifo. Pole po pszenżycie, ściernisko ztalerzowane, część samosiewów już powschodziła, co zrobić aby tego nie było w jeczmieniu? Może z tydzień przed orką przejechać agregatem uprawowym? Nie chce tego mieć w jeczmieniu a muszę zasiać po pszenżycie... 

22 godziny temu, krilan06 napisał:

Ja daję asekuracyjnie 1l

Dajesz tak po pszenżycie jak ma być jęczmień ozimy? I spali te samosiewy? Po jakim czasie można orać po oprysku? 

Opublikowano

Teraz kolejny przejazd talerzówką lub gruberem. Na pewno jest jeszcze masa ziaren i kłosów leżących na wierzchu.

Ja dziś skończyłem drugie talerzowanie po pszenżycie. Optymalnie byłoby za 2 tyg zrobić kolejny przejazd, albo już orkę.

• Root Admin
Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

Dnia 12.08.2024 o 20:11, yacenty napisał:

zwalczy tylko powierzchownie skiełkowane, to co jest w glebie i tak wyjdzie za chwile w jęczmieniu

Może byś doradził co zrobić żeby nie używać glifo. Pole po pszenżycie, ściernisko ztalerzowane, część samosiewów już powschodziła, co zrobić aby tego nie było w jeczmieniu? Może z tydzień przed orką przejechać agregatem uprawowym? Nie chce tego mieć w jeczmieniu a muszę zasiać po pszenżycie... 

22 godziny temu, krilan06 napisał:

Ja daję asekuracyjnie 1l

Dajesz tak po pszenżycie jak ma być jęczmień ozimy? I spali te samosiewy? Po jakim czasie można orać po oprysku? 

Polece tylko jedną opcję która u mnie działała. płodozmian

Opublikowano
5 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Pewnie po 2 tyg można będzie orać, wtedy po orce poczekać aż znowu część nasion wzejdzie i potem uprawa

U mnie w tym roku jęczmień na jednej działce będzie po pszenżycie, na drugiej po pszenicy, na trzeciej po łubinie 

Opublikowano
8 godzin temu, Taurus83 napisał:

Zależy jaki odstęp między talerzówką a glifosatem, wtedy można ocenić czy dobrze czy źle? 

Bez znaczenia, kolejne ruszenie ziemi pobudzi kolejne chwasty i samosiewy których nie zwalczysz w plonie głównym to co tu oceniać? Glifosat ma rację bytu jeśli w plonie głównym dwuliścienne, albo na odwrót. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.08.2024 o 16:51, yacenty napisał:

labradora 0.7l wystarcza na zboża

A tak z ciekawości - w etykiecie piszą że rośliny jednoliścienne można uprawiać nie wcześniej niż po 6 tyg od zastosowania środka, czyli jak teraz opryskałem to wg teorii dopiero po 6tyg siew? W zeszłym roku po 2 tyg siew i było ok, doradca też mi mówił że można normalnie siać 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Witam planuje zasiać jęczmień ozimy (nigdy nie siałem ) słyszałem że należy go mniej wysiać niż pszenicy ile zalecacie na hektar 

drugie pytanie to co polecacie na oprysk miotły zbożowej jesienią a na chwasty na wiosnę i kiedy wykonywać najlepiej ten zabieg ?

• Root Admin
Opublikowano

polecam tyle zasiać ile mówi hodowca x to co jest napisane jako MTZ na danej serii nasion. raz może to być 90kg/ha, raz 190. ja polecam kompleksowo odchwascic jesienią

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

polecam tyle zasiać ile mówi hodowca x to co jest napisane jako MTZ na danej serii nasion. raz może to być 90kg/ha, raz 190. ja polecam kompleksowo odchwascic jesienią

Czyli wszytko jesienią i na wiosnę zero na chwasty i miotłę ? Co polecasz dobrego 

• Root Admin
Opublikowano

opcji masz kilka co najmniej. ja stosowałem: bacara trio, pontos + dff, quelex complex. wszystkie ładnie u mnie czyściły oziminy. nie robię po nich poprawek ale ja już mam zadbane pola.

Opublikowano
38 minut temu, yacenty napisał:

opcji masz kilka co najmniej. ja stosowałem: bacara trio, pontos + dff, quelex complex. wszystkie ładnie u mnie czyściły oziminy. nie robię po nich poprawek ale ja już mam zadbane pola.

A axial polecasz 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, yacenty napisał:

ale przecież axial to wiosenny herbicyd. nie polecę bo go nigdy nie stosowałem, tym samym nie mówię że zły, ale po prostu nigdy go nie używałem więc nie mogę polecić

Czyli jak zastosuje pontos to do niego plus quelex complex 

Edytowane przez perkins3382