Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
rolnik039 napisał:

2 godziny temu, Uszek1988 napisał:

Miał ktoś odmianę SY Galileoo? szukam alternatywy dla odmiany Kws Kosmos.

KWS Kosmos wyszedl dobrze? 

dokładny plon na wiosnę będę znać bo na magazynie leży.

Opublikowano
55 minut temu, rolnikos25 napisał:

cześć, siał ktoś z was jęczmień po życie? to się może udać czy jednak sobie odpuścić?

Ja siałem po pszenżycie no i było sporo samosiewów, ale poszedł na chlewnie.

Opublikowano
rolnik039 napisał:

24 minuty temu, Uszek1988 napisał:

dokładny plon na wiosnę będę znać bo na magazynie leży.

Aaaa a tak mniej więcej dobrze? 

gęstość ma od 60 do 63,ziarno ładne grube,nie lubię szacować po zbiornikach ale plon granica 6ton

Opublikowano

Ja w ubiegłym roku stalerzowałem grykę z nasionami. Wsiałem jęczmień ozimy. 10dni stało ściernisko bo nie miałem czasu uprawić.

Ileż tam gryki wzeszło. I byłby super poplon ale miałem wpisaną mieszankę łubinu i facelii

Opublikowano

Skoszone jarę , ten nieszczęsny Feedway czy jakoś tak i na innej działce Pilotte . Oddały plus minus około 3.5 t i około 4.5 _ 5 t z ha . Przedplon ziemniaki i kilkuletnią łąka. Na to jak ten pierwszy wyglądał w maju to i tak chyba sukces. Na oba było skromnie N 60 kg i jedna ochrona grzybowa. 

Opublikowano

Jaki poplon po jęczmień ozimy,  zasiać nigdy nie siałem,  znalazłem na olx minszalnika kilku roślin,  myślę to poten poferment z biogazowni na zimę zaorac i owies, misicani nic nie było nie wiem ci z tym polem robić już 

Opublikowano
11 godzin temu, mesi napisał:

Jaki poplon po jęczmień ozimy,  zasiać nigdy nie siałem,  znalazłem na olx minszalnika kilku roślin,  myślę to poten poferment z biogazowni na zimę zaorac i owies, misicani nic nie było nie wiem ci z tym polem robić już 

Zacznij od badania gleby, ale już teraz zacznij rozglądać się za wapnem luzem z dobrej kopalni.

Opublikowano

Wiem że muszę badanie gleby,  wapno daje praktycznie ci rok granulowane teraz kredowe dawałem pod korzeń i potem jaj mały był jęczmień,  co myślicie warto poferment wiem że już pytałem ale mało odpowiedzi był 550 zł cysterna z rozlanien 

Opublikowano
16 minut temu, krilan06 napisał:

Rozsiewaczem do nawozu, wyszło ok 200kg/ha łubinu wąskolistnego gorzkiego

Tak to wyglądało w zeszłym roku, samosiewy jęczmienia były opryskane

20210915_124255.jpg

Ja pryskałem przedkoszeniem,  myślę dołożyć jesdze cis aje nie wien czy warto,  jesr efekt po tym?

Opublikowano

Ale co pryskałeś przed koszeniem? To na zdjęciu to jest poplon po jęczmieniu ozimym, jak powschodził to opryskałem na samosiewy jęczmienia, efekt na pewno jest bo plony jak na tę chwilę super, jeszcze zostało żyto hybrydowe i pszenżyto

Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Ale co pryskałeś przed koszeniem? To na zdjęciu to jest poplon po jęczmieniu ozimym, jak powschodził to opryskałem na samosiewy jęczmienia, efekt na pewno jest bo plony jak na tę chwilę super, jeszcze zostało żyto hybrydowe i pszenżyto

Chwasty odbiły,  i było trochę pszenżyto w jęczmieniu