Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponawiam zapytanie, czy jęczmień zimowy wykloszony powoli zaczyna pylniki wyrzucać można jeszcze jakoś t3 zrobić? Presji chorób nie ma bo poszło mocne t1 a t2 nie robiłem ze wzgledu na słabsze stanowisko i brak opadów. Chciałbym zrobić t3 bo warunki się trochę zmieniły i zabezpieczyć go przed infekcjami, poradzi ktoś coś?

Opublikowano

Do kiedy można pryskac jęczmień jary na owsik? Wstępnie pasowałoby mi w sobotę. Do soboty pewnie jęczmień pogoni i zastanawiam się co będzie lepsze w późniejszej fazie axial czy puma? 

• Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, SawekIlecki napisał:

Czyli standardowe t3 jak w przypadku pszenicy. Pierwszy rok zimowy jęczmień dlatego trochę miałem wątpliwości. Podziękował ;) 

ja traktuje jeczmien tak samo jak pszenice, tylko zawsze jeczmien idzie szybciej, od pszenicy.

są 2 główne różnice - 1. mniej azotu bo max 130kg a w pszenicy 150-200. 2. Słabsze t2 - te same środki ale mniejsza dawka, jak dowalisz t2 tak jak w pszenicy - np litr elatusa ery to nie ma jak skosić. Dałem rok temu litr elatusa, pięknei ochroniło ale 15 lipca jęczmień dojrzały ale słoma w kolankach zielona totalnie.
Sieczkarnia w kombajnie dostała taki wpierd....ol jak nigdy. Jęczmień sypał 10ton, ale koszenie max 2m/h własnie przez zieloną słomę.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja traktuje jeczmien tak samo jak pszenice, tylko zawsze jeczmien idzie szybciej, od pszenicy.

są 2 główne różnice - 1. mniej azotu bo max 130kg a w pszenicy 150-200. 2. Słabsze t2 - te same środki ale mniejsza dawka, jak dowalisz t2 tak jak w pszenicy - np litr elatusa ery to nie ma jak skosić. Dałem rok temu litr elatusa, pięknei ochroniło ale 15 lipca jęczmień dojrzały ale słoma w kolankach zielona totalnie.
Sieczkarnia w kombajnie dostała taki wpierd....ol jak nigdy. Jęczmień sypał 10ton, ale koszenie max 2m/h własnie przez zieloną słomę.

w moim przypadku jak będzie 5 będzie super, słabsze stanowisko już miejscowe wypaleniska, 100N t1 input triple w pełnej i medax 0,5 t2 nie robione i susza zrobiła druga regulacje. Teraz właśnie zrobimy t3 i smierdziuch i koniec choć niby jakiś deszczowy okres się zapowiada ale ciekawe co z tego wyjdzie.  Myśle ze to będzie chyba najrozsądniejsze wyjście. 

Opublikowano

muszę spryskać jęczmień jary na skrzypionke, co polecacie? do zabiegu planuje również dodać od razu grzybówkę w postaci priaxora 0,8 plus 0,5 tebukonazol , 5 kg siarczanu magnezu i 4 litry basfoliaru 36. zastanawiam się czy można dorzucić do tego jeszcze z 5 kg RSM, mimo 120N jęczmień przez susze jest rzadki i słabo się krzewił, mam tego 12 hektarów

Opublikowano

Może być Decis mega lub Cimex max albo jeszcze coś innego, rsm nie praktykowałem jako dodatek ale wielu rolników dodaje zamiast mocznika, masz zdjęcie tego jęczmienia? Też jutro jadę grzybówka plus coś na robaka

Opublikowano

Czy Camaro da radę na poziewnik szorstki w jęczmieniu jarym? Czy też dorzucić fluroksypyr  w postaci Tomigana tylko w jakich proporcjach. Takie  środki mi pozostały z poprzedniego sezonu

Opublikowano
25 minut temu, yacenty napisał:

nie ma znaczenia, T2 to liść, T3 to kłos. U mnie pasowałoby nawet 10 dni, bo t2 zrobiłem bardzo późno.

Bzdury piszesz przy zbyt krótkim odstępie potrafi wyjść i to nieźle fito

Opublikowano

Z uwagi na suszę nie robiłem klasycznej t2 i chce dziś przy okazji robienia grzyba w reszcie ozimin zrobić coś w stylu t2/t3 w jęczmieniu kosmos, mam pytanie bo dopiero co w piątek w pełni się wyklosil i czy mogę bez obaw jechać 0,8 priaxor i 150 g tebu? Cały tydzień nadają deszczowo, a dziś lux warunki 

20220523_100032.jpg

20220523_100113.jpg

Opublikowano

Jutro rano w jarym chce opryskać na 15 ha puma i biathlon i 5 ha resztka axiala i mustanga ewentualnie jak przybraknie juz mustanga to tez axial i biathlon . Obserwując pogodę zapowiadają u mnie przez 10 kolejnych dni jakieś opady . Można by było tego samego dnia tylko wieczorem zastosować rsm 26 S ? w ilosci koło 180 kg czy tak srednio tego samego dnia co herbicyd ?