Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem Fastac 100 EC efekt bardzo dobry w dawce 100 ml na ha w ilości 300 litrów wody cena ok. 16zł/ha. A w kapuście dodaje Dursban 480 EC w dawce 1lha.

Fastac 100 EC to środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu kontaktowym i żołądkowym przeznaczony do zwalczania szkodników kłująco-ssących i gryzących.

Edytowane przez przemek121088
Opublikowano

Jeszcze nie zawiodłem się na Bi. Działa systemicznie i byle deszcz go nie zmywa. Kontaktowo i żołądkowo. A że lepiej działa jak jest ciepło to przeciez w maju, czerwcu jest ciepło. Ale najważniejsze że działa systemicznie a nie tylko powierzchniowo. Jedyny minus to że nie jest najtańszy

Opublikowano

Ja od dłuzszego czasu przeglądam to forum, wiele czytając, mało pisząc.

Zauważyłem że jest na forum trochę osób posiadających dużą wiedzę i spore doświadczenie w uprawie zbóż. Chciałbym się tutaj zwrócić do nich o pomoc.

Na swoich polach mam ciągle ten sam problem ze zbożem, otóż pięknie wschodzi i ładnie rośnie do chwili kłoszenia. Podczas kłoszenia zboże mocno "siada"

redukuje pędy boczne i ogólnie robi się bardzo słabe. Jest to z pewnością związane z suszami majowymi i słabą pojemnością wodną gleby w tym miejscu. Ale może przyczyna jest jeszcze gdzieś, może za dużo azotu, moze azot w ostatniej dawce posiany zbyt późno. Czy ktoś może podzielić się swoją wiedzą na ten temat.

Opublikowano

Koledzy mam pewne obawy, teraz to i tak już musztarda po obiedzie, ale chcę się zapytać.

A więc, dzisiaj pojechałem pryskać jęczmień jary fungicydem z odżywką i mocznikiem + środek na robala. 4 dni temu byłem na polu to dopiero pojawiały się ości na zewnątrz. Pogoda pozwoliła dzisiaj pryskać. Zajechałem i patrzę a na kłosach widać już że zaczyna się kwitnienie. Miałem dylemat, czy pryskać, czy wylać 400l cieczy. Postanowiłem opryskać.

Jak myślicie nie zaszkodziłem mu za bardzo? Szkół rolniczych nie kończyłem, więc jeszcze takie pytanie. Czy jęczmień zawsze tak szybko zaczyna kwitnąć od wyjścia kłosa?

Opublikowano

Witam. Koledzy mam pytanie, mianowicie chodzi mi o nawożenie. Mój jeczmień jary jest w fazie kłoszenia ma wysokosć z 50-70 cm czy ma sens posypac po nim tak ok 100kg/ha saletry.? wczesniej tego nie robiłem ze względu na susze, teraz pada i czy w stosunkowo chłodny dzień bez słonca miedzy deszczami można by wjechać i posypac.?

• Like 1
Opublikowano

PaWeL07 myślę, że mu nic nie zaszkodzisz tylko pomożesz, mój sąsiad zawsze pryska jak zboże kwitnie i nic mu się nigdy nie stało :) mówi że w tym roku jest duże nasilenie chorób grzybowych i trzeba pryskać i pilnować zboża... trzy dni temu też miałem taki dylemat i wszystko wyszło ok :)

Opublikowano

To mnie trochę uspokoiliście, no zobaczymy jak to wyjdzie, mam nadzieję że wszystko będzie OK :)

A czy to normalne że jęczmień tak szybko zaczyna kwitnienie, po tym jak wyjdzie na wierzch? Minęło dosłownie 3, 4 dni.

• Like 1
Opublikowano

Dokladnie jak kolega szymon napisal.Podczas kwitnienia nie pryskamy pszenżyta.

@pongo88.Mozesz posypać saletre,wplynie to pozytywnie na wypelnienie ziarna i parametry

• Like 1
Opublikowano

Panowie na kłosach w jęczmieniu pojawił się brązowo rdzawy kolor . Co może być przyczyną tego ? Ostatni oprysk fungicyd+insektycyd+mocznik , może ten mocznik zaszkodził ?

Opublikowano

Koledzy mam pytanie i prosze o odp co mógłbym zastosować w fazie wykłoszenia bo jęczmień mi się juz ładnie wyklosił ????? jakie dożywki i dodatki czy coś??? żęby był jakiś rezyltat. dodam 2v razy dawałem dolistnie mocznik i raz na grzyba z góry dziękuje

Opublikowano

U mnie w jęczmieniu gdzie niegdzie i w mokrych miejscach wywaliła jakaś trawa chyba jakaś wiechlina bo życice axial zwalczył ale tego nie czy to się rozsieje na przyszły rok też macie jakieś doświadczenia dodam że tego nigdy nie mniałem

Opublikowano

chciałbym się dowiedzieć czy mogę coś pomuc swemu jęczmieniowi jaremu otórz w fazie 2 kolanka dałem 0,3 modusa i od ok 3 tyg. jęczmień nie może w pełni się wykłosic ok 2-3 pięterek cały czas jest w pochwie i nie może wyjść ? nie wiem czy może dać mu dolistnie mocznika? dodam że dałem ok 80 kgN odmiana eunowa w ostatnich 4 tyg. 3 razy pryskałem na robala - mszyce i skrzypionki chciały mnie zjeść no i tydzień temu prysnołem arteom bo troszkę grzybka dostał

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Mam pytanie .Chce posiac w tym roku troche jeczmienia ozimego.

Nigdy jeszcze nie sialem jeczmienia wiec mam kilka pytań.:

-Jaka odmiane kupic na slaba ziemie V i VI klasy.

-Kiedy siać.

-Jakie nawozenie.Fosfor jesienia azot wiosna w jakich dawkach.

-Jakie opryski i kiedy.

-Czy jeczmien bedzie sie nadawal na start dla prosiakow odsadzonych.

-Jaki plon z takiej ziemi

-Czy wogle oplaca sie

Czekam na odp.

Edytowane przez mp255