Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

No fajnie wygląda.

Jaki rejon Polski i kiedy siany?

Szczerze mówiąc... Do grudnia stał jakoś w miejscu. Już zaczynałem się martwić. Ale teraz już jest optymizm. Odmiana to Quadriga, 290szt/m2 i siew 5 albo 6 października... Już nie pamiętam. Małopolska, okolice Krakowa.

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiukov napisał:

No to mój podobny ale już się bałem że coś z nim nie tak bo w porównaniu do tego co tutaj wrzucali to każdy jak szczotka.

Nie lubię szczotki w polu bo potem serce mi się kraja jak widzę żółte pole. Ale z tym jęczmieniem troszkę się obawiałem bo trudne warunki jesienią, wyskoczył w październiku, a potem listopadem z 2-3 tygodnie zero progresu. Koniec końców jest super i oby tak dalej 👌

Opublikowano
15 minut temu, sadownik12 napisał:

Nie lubię szczotki w polu bo potem serce mi się kraja jak widzę żółte pole. Ale z tym jęczmieniem troszkę się obawiałem bo trudne warunki jesienią, wyskoczył w październiku, a potem listopadem z 2-3 tygodnie zero progresu. Koniec końców jest super i oby tak dalej 👌

Mój w listopadzie około 25 wyglądał tak:

Jęczmień ozimy 1.jpg

Opublikowano

Jaką odmianę polecacie jęczmienia jarego na ziemię gliniaste 4 klasy ph 6,1-7,4? Czy na takiej ziemi kupować kucyka który ma niskie wymagania glebowe czy inną odmianę?

Opublikowano

Kiedy siejesz jęczmień w kwietniu , początek maja? Jeśli nie jest to tajemnicą to jaki plon uzyskałeś i przy ilu N? Jaką grzybówke stosowałeś? Pierwszy raz będę siał jęczmień.

Opublikowano

Sieję jak najwcześniej się da, w zeszłym roku zima się przedłużyła i wjechałem dopiero pod koniec marca z siewem. Przed siewem obornik bydlęcy ok 30t/ha, orka z wałem tego samego dnia, następnego siew. Pogłównie dodatkowo dwie dawki - 120kg saletrosanu i 100kg saletry i dwa razy dolistnie jechałem. Na ochronę fungicydową szedł Priaxor. Plon ponad 5t/ha ale była susza w czerwcu

Opublikowano

Tak u mnie na dzień 3 i 4 stycznia wyglądają jęczmiona ozime i ciekawostka, najlepiej zaprawiona odmiana, jesienią wyglądała najlepiej czyli igp padura, piekna była teraz najgorzej 🤔zobaczymy jaki plon pokaże, co mnie dziwi najlepiej na tą chwilę co dawałem marne szanse wygląda Bohun ze strzelc na próbę wzięte na 1 ha, wszystkie siane w terminie różnica 2 dni. 

1. Igp padura 

2.su vireni

3.hr Strzelce Bohun 

2022-01-05_17.26.46.jpg

2022-01-05_17.24.52.jpg

Opublikowano

KWS Kosmos siany 23 września po rzepaku. Jeszcze zielony, jedynie od brzegów pola trochę pożółkł. 2 zabiegi od mszyc. Na pierwszą dawkę planowany saletrosan 26 300kg, a u was? 

IMG_20220107_200224.jpg

• Like 1
Opublikowano

Może i za bogato. Ma średnio 6 rozkrzewień. Planowałem zamknąć nawożenie w 140kgN. Jeszcze się oceni jak przezimuje bo teraz mroźne noce bez okrywy śnieżnej. 50-60kgN będzie wystarczające na pierwszą dawkę? II dawka w saletrze. 

Opublikowano

@yacentyplanujesz t3 w tym roku w jęczmieniu? Czy będziesz sugerował się pogodą? Zawsze szło mocne t2 i było spoko, ale może warto obciąć troszkę przy t2 i zrobić jeszcze t3...

Opublikowano

A tak moja Sandra  wygląda po pierwszym ataku zimy i pierwszej odwilży.

Z liści zrobiło się siano.

I tak się zastanawiam ile mrozu było.

Na termometrze na 2,5m za oknem zaobserwowałem -16, ale patrząc na pole to przy gruncie musiało być jeszcze zimniej. Węzeł krzewienia nie ruszony bo był okryty lodem . 

Żyje ale wygląda paskudnie 

20220113_104127.jpg