Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PETERG14

Z mocznikiem w rozsiewaczu na jęczmień teraz? Kto ci takich głupot naopowiadał aby mocznik rozsiewać na jęczmień? Mocznik to tylko w piach i kultywator potem przed siewam albo dolistnie kilka razy opryskiwaczem z siarczanem i makro. Nawet jak z tej chmury wczoraj deszcz popadałby to i tak nic z tego wiele nie będzie.

Mocznik właśnie wystartował w niebo i frunie.

Opublikowano

Teraz sam nie wiem co o tym myśleć. Najlepiej będzie zaczekać. Mam jeszcze przygotowane trochę saletry na wszelki wypadek. Z tego co widzę to ma jutro popadać, nie zaszkodzi to jemu ?

Opublikowano

koledzy mam pytanko????????????????

wysiałem poradzicie czy bedzie cos z tego??? zasiałem jęczmień jary odmiana Quench na 2.50 ha ok 400 kg ustawiłem siewnik żeby wysiał 180 na ha a tu wysiał około 150-160 kg na ha czy to nie będzie za rzadko? co tu zrobić teraz?

Opublikowano

właśnie posiałem saletrzak 115kg/ha i przed chwilą przeszła burza. I teraz następne pytanko, myślę żeby nie dawać juz 2 dawki saletrzaku tylko dolistnie mocznik, powiedzcie kiedy go dać!?

Opublikowano (edytowane)

LUKASZ82mtz ja zasiałęm jęczmień 130 kg na ha oczywiście miało wyjść 150 kg :unsure: na początku byłem w szoku ponieważ MTZ wynosiła 58 g :blink: ale teraz widzę że jest gęsty :D więc nie ma się co martwić tylko nawozić ;)

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Ja się z tym nie zgodze, najgorszy według mnie jest saletrzak, po moczniku w dawce 100kg na pszenice po tygodniu bez deszczu widać ogromną różnice :) a w saletrzaku 160 kg/ha prawie niema różnicy :(

Opublikowano

Pewnie azot z saletrzaku poleciał do atmosfery

Również uważam że pogłownie najgorszy jest saletrzak. Słobo się rozpuszcza i przez to dużo N ucieka. Saletrzak jest najlepszy przedsiewnie ale za drogo wychodzi. To chyba najdroższy azot na rynku.

Mocznik bardzo dobrze się rozpuszcza i jako azot organiczny nie ucieka do atmosfery, długo działa a jeżeli jest ciepło na efekty nie trzeba długo czekać. Przedsiewnie też jest dobry ale jak jest chłodno trzeba wysiać jakiś czas przed siewem rośliny żeby mikroorganizmy glebowe zdążyły "przerobić" go na formy szybko przysfajalne dla roślin

Opublikowano

Koledzy to nie tak, że saletrzak nic nie daje pogłównie... Saletra, mocznik, saletrzak, każdy ma sens tylko zależy od rodzaju gleby, ph oraz przewidywanej pogody. Ja w swoich uprawach stosuje każdy z tych nawozów i każdy działa

Opublikowano (edytowane)
JohnyBravo777 no tak ale dawka Sonaty jest 5 kg na ha czyli jakies 40 zł , to nie ma za zadanie w pełni zaspokoić tylko dokarmić i poprawić parametry Wojtek987 po tygodni to ten mocznik moze dopiero przekształcił sie w forme dostepna dla roslin a ty juz efekty widzisz :)gwozd i tu cie zaskocze bo saletrzak ma polowe formy azotanowej która szybko działa i polowe formy amonowej która działa wolniej i doskonale pozostaje w glebie ma takie same formy tylko ze w mniejszych ilościach jak saletra amonowa wiec nie wiem czego myslisz ze jest najgorszy po głownie, jest dobry moze nie na start ale np na 3 dawke jak dla mnie idealny pod kłoszenie , wszystkie nawozy maja swoje wady i zalety jeden jest na 1 dawke inny na 2-3-4 dawke inny przedsiewnie Edytowane przez synproboszcza
Opublikowano

Johny skoro po tygodniu widać dożo ciemniejsze liście to znaczy że działa, nawet widać gdzie mi się zatkał przez kawałek roszsiewacz - duża różnica!

Gleba jest wilgotna a temperatura w ostatnim czasie była wysoka. Nie mam w zwyczaju pisać bzdór z kosmosu! Nie twierdze że ten saletrzak nie zadziała, tylko że trzeba chwile poczekać najlepiej na deszcz a na roślinach zaczynało być widać brak azotu.

Opublikowano

Chciałbym zastosować Cerone w jęczmieniu jarym?? Czy to dobry pomysł, pytam gdyż jeszcze nigdy nie używałem regulatorów wzrostu w jęczmieniu.

Główny cel to zapobiegnięcie wyleganiu, skrócenie wysokości rośliny nie jest najważniejsze.

Może polecacie inne środki?

Aha, kiedy je się stosuje??