Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie w zeszłym roku niektórzy spóźnili się z opryskiem to jęczmień dosłownie wyglądał tragicznie - całe liście białe, wszystko wyżarte. I z tego co mówili też sypał źle 

Ale jęczmień przecież w czasie kwitnienia można pryskać 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Kurła to może lepiej opryskać🤔 Tylko po pierwsze- czy można pryskać na robactwo jak jęczmień pyli i po drugie czy może być Bi58 czy coś innego trzeba? Pytam bo Bi58 mam na stanie.

Opublikowano

No to jutro trzeba psikać w takim razie jeśli deszczu nie będzie...

Opublikowano

Szkoda go gnieść bo wysoki do pasa ale no cóż. Mus to mus, oby jutro nie padało i nie wiało.

Opublikowano

Pewnie już było nie raz no ale... jutro albo sobota bo narazie leje pójdzie na jęczmień jary który wypuszcza pierwsze ości : alfacypermetryna na skrzypionke, siarczan mg, odżywka micro tylko pytanie jaki fungicyd to tego? odmiana kws harris za zaprawie kinto duo plus póki co względnie zdrowy, jakieś prozozycje?

Opublikowano

Czy można w fazie pylenia do oprysku na robala dorzucić Tebu? Bo akurat mam, miałem nie robić T2 w jarym ale jak i tak się wjedzie z Bi58 to można by dorzucić...

Opublikowano
58 minut temu, robi57362 napisał:

jak mocna nawalnica to skrzypionka leży na ziemi i kwiczy

Mówisz? Mocna mocna, powiat zamojski (Woj. Lubelskie) drzewa połamane, szlabany kolejowe też. Wiatr bardzo silny z deszczem około 25- 30 litrów. Skrzypionki może i leżą, ale mój jęczmień być może też po nawałnicy. Straszyli dzisiaj w radiu i przyszło. 

Opublikowano
11 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Czy można w fazie pylenia do oprysku na robala dorzucić Tebu? Bo akurat mam, miałem nie robić T2 w jarym ale jak i tak się wjedzie z Bi58 to można by dorzucić...

Fungicyd obniży Ci skuteczność na skrzypionkę

Opublikowano

Do znawców pytanie Czy jęczmień  hybrydowy jest wart swojej ceny jeśli chodzi o nasiona. I czy siejecie populacyjny swoim nasieniem. Bo się zastanawiam czy siać swoi i dawać systive 100 ml na 100 kg czy kupić kwalifikant. 

Opublikowano

Miałem raz hybrydę i podziękowałem, najlepsze odmiany populacyjne plonują na równi z jęczmieniem hybrydowym który nasiona ma dużo droższe. Ludzie często myślą że różnica w jęczmieniu hybrydowym a populacyjnym jest taka sama jak w przypadku żyta hybrydowego i populacyjnego a to zupełnie inna para kaloszy. Znajomy który co rok sieje dużo więcej jęczmienia ozimego niż ja, też zrezygnował z hybrydy

Opublikowano

soligoru  0 , 66 litra wystarczy na ha odmiana vermont strasznie podatna na grzyba wschodzi tylko gdzie mokro jak sucho leżały nasiona 6 tygodni poszło na ha tarnogran 300 kg saletrzak 300 kg saletra pogłównie 100 kg nalistnie mocznik plus mikro oraz kristalon zielony chwastox puma i dopiero się zaczyna kłosić żeby chociaż 3 tony dał to bym wyszedł na zero

Opublikowano
30 minut temu, krilan06 napisał:

Miałem raz hybrydę i podziękowałem, najlepsze odmiany populacyjne plonują na równi z jęczmieniem hybrydowym który nasiona ma dużo droższe. Ludzie często myślą że różnica w jęczmieniu hybrydowym a populacyjnym jest taka sama jak w przypadku żyta hybrydowego i populacyjnego a to zupełnie inna para kaloszy. Znajomy który co rok sieje dużo więcej jęczmienia ozimego niż ja, też zrezygnował z hybrydy

Siejesz swoim? Stosujesz systive? Czy bierzesz kwalifikant?