Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agent007 według mnie to rynchosporioza zżera te rośliny. Materiał pewnie z porażonej rośliny, plus kiepska zaprawa lub jej brak i jest efekt.

Opublikowano

Według mnietonie choroba, bo na dwóch kawałkach miejscami jest ok, a miejscami takie place, na innych polach ok, ta sama odmiana, pszenica ozima jak była rok temu to też w tych miejscach liście usychały, poszła wtedy kreda i ożyła, ale pewnie mało wapnia i magnezu i jęczmień bardziej to odczuwa niż pszenica ozima. Comprexor zaradzi po deszczu, czy za późno już? Poszedłby jeszcze siarczan magnezu dolistnie. Ktoś pomoże zanim wypadnie?

Opublikowano

Ph leży i kwiczy. Na pierwszym zdjęciu dobrze widać toksyczne oddziaływanie jonów glinu na rośliny.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dał Siarczan magnezu, mangan i jakieś  mikro, jak nie pomoże to nic nie zrobisz. Badania ziemi robić bo nie wiadomo na czym podałeś.

Panowie jeczmien jary mocno ruszył chyba będę  musiał skracać, co najlepiej zastosować sprawdzonego i czy mogę zastosować razem z fungicydem Askalon? odmiana soldo mocno się rozkrzewił.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ja zapodam etefon, też odm. Soldo. Siew 19 marca, 280 ziaren/m, N ok.110 kg. Miało nie być regulacji ze względu na brak wody, ale od wczoraj ukapało prawie 40 litrów, więc pójdzie w górę..

Opublikowano

Śląsk, pow. tarnogórski. W zeszłym roku dosyć słabo, w granicach 5 - 5.5 (w zależności od gleby). Przez cały czerwiec nie spadła kropla deszczu, w lipcu doszły do tego upały, więc nie było szans na wyższy plon. Przypuszczam że regulator też miał w tym swój udział, chociaż był aplikowany gdy jeszcze rośliny nie odczuwały deficytu wody.. cholera to wie... Ochrona fungi była oparta o jeden zabieg Priaxorem w dawce 1l. w fazie początku kłoszenia, ale było to całkowicie zbędne w tamtym sezonie na tej odmianie. Nawożenie azotem w saletrze ok.110 kg N. 50% przedsiewnie, reszta w fazie krzewienia przy wysokiej dostępności wody na początku maja (plus ok. 18 kg z Polifoski )

Opublikowano

Etefon "lubi" ciepło i w roślinie działa stosunkowo krótko (kilka dni) więc trzeba "wstrzelić" się w termin.. U mnie na ten tydzień nadają max. 17 - 18°C w dzień, noce ok. 5-7, więc bez szału... ale jak nie będzie padać, to prysnę 0,7 - 0,8 Ephon Top.

Opublikowano

Na początku kwietnia dawałem topsin. Na początku maja praxior. 

Jeden znachor mówi też że to fuzorioza a drugi mowi ze to może być taka odmiana bo już kiedyś miał takie przypadki i miał się zorientować w temacie i oddzwonić do mnie. 

Fakt faktem jęczmień ma wąsy rude i wygoda jak by miotła wywaliła. Teraz kwitnie to pewnie i tak nic nie zrobię  

Opublikowano

Jak będziesz coś wiedział to daj znać. U mnie to występuje na 2-rzędowej Concordii, na wielorzędowym Kws Kosmos i Antonelli nie. Jęczmień podobno mozna pryskać w czasie kwitnienia

Opublikowano

Jak już? Teraz to za późno albo ostatni dzwonek

43 minuty temu, slay6 napisał:

Na początku kwietnia dawałem topsin. Na początku maja praxior. 

Jeden znachor mówi też że to fuzorioza a drugi mowi ze to może być taka odmiana bo już kiedyś miał takie przypadki i miał się zorientować w temacie i oddzwonić do mnie. 

Fakt faktem jęczmień ma wąsy rude i wygoda jak by miotła wywaliła. Teraz kwitnie to pewnie i tak nic nie zrobię  

Rozmawiałem z przedstawicielem danko - ten fiolet to jest cecha odmianowa wielu odmian dwurzędowych, nie jest to żadna choroba

Opublikowano
20 minut temu, krilan06 napisał:

Jak już? Teraz to za późno albo ostatni dzwonek

Rozmawiałem z przedstawicielem danko - ten fiolet to jest cecha odmianowa wielu odmian dwurzędowych, nie jest to żadna choroba

O to już dwa opinie że to jednak odmiana. Ja mam odmianę semper. A ten znawca co mówił że to choroba już mi chciał duet wcisnąć po 100 na hektar. Zaczekam jeszcze parę dni i zobaczę co inni powiedzą

Opublikowano

Ja też zauważyłem że robią się dziwne kłosy ale jestem pewny że.to wina odmiany bo obsiewalem Sandrą a brakło mi kawałek i wziąłem no name od sąsiada i właśnie tam to widać 

Opublikowano

Panowie zostało mi z ubiegłego roku trochę fundamentum i galmet, co dodać do tych środków, aby czysto było w jęczmieniu? Owsa głuchego żaden nie bierze.