Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy posianie wapniaka kornickiego w ilości 1 tony na hektar  przed siewem jęczmienia w znacznym stopniu mu pomoże czy lepiej posiać coś innego a kase przeznaczyć na porządne wapnowanie po żniwach. Ph 5.5 ziemie lekkie

Opublikowano

W ostatnim numerze TOP Agrar jest artykuł na temat możliwości przesiewu po rzepaku i piszą że po Metazanexie nie można uprawiać jęczmienia macie jakieś doświadczenia z tym bo na etykiecie pisząą tylko że zboża jare

Opublikowano

W 2012 wypadł mi rzepak pryskany butisanem star chyba 2,5 litra/ha. Wychodzi 830 g metazachloru(ile ty zastosowałeś metazanexu? 1,5 l/ha)?. Wiosną poszedł gruber i agregat uprawowo-siewny  i jęczmień był ok.

Opublikowano

W ostatnim numerze TOP Agrar jest artykuł na temat możliwości przesiewu po rzepaku i piszą że po Metazanexie nie można uprawiać jęczmienia macie jakieś doświadczenia z tym bo na etykiecie pisząą tylko że zboża jare

Możesz siać jęczmień spokojnie, pszenice zresztą też.

Opublikowano

W 2012 wypadł mi rzepak pryskany butisanem star chyba 2,5 litra/ha. Wychodzi 830 g metazachloru(ile ty zastosowałeś metazanexu? 1,5 l/ha)?. Wiosną poszedł gruber i agregat uprawowo-siewny  i jęczmień był ok.

1,25

Opublikowano

Co polecacie na T1 i T2 w jęczmieniu ozimym oraz jakim środkiem najtaniej i najlepiej pryskać, aby go nie wyległo ?

T1 0,7 Mondatak+Crbel 0,4 +0,35 Proteg + 0,4 CCC + siarczan magnezu + YARAzboże masz tanio i OK

Opublikowano

Proszę o więcej wypowiedzi praktyków. Dodawajcie do wypowiedzi technologię np. talerzówka- siew agregatem no i wynik plantacji (t/ha) i ogólny zarys pogody.

Opublikowano

No to cena konkret ;)  Możesz spróbować na niewielkiej powierzchni i podzielić się spostrzeżeniami...?

Taki mam plan, ogólnie tego materiału zaprawionego Systivą mam na 4 ha a kolejne 4 ha zasieje materiałem C1 prosto z centrali także zobaczymy jak to będzie wyglądało na polu :)

T1 0,7 Mondatak+Crbel 0,4 +0,35 Proteg + 0,4 CCC + siarczan magnezu + YARAzboże masz tanio i OK

Wiesz może jak wypada cenowo to T1 ? (bez antywylegaczy i odżywek)

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/czym-przesiac-zboza-ozime-nastepstwo-roslin,62805.html Co można siać a co nie można po jesiennym zastosowaniu herbicydów 

Opublikowano

jak już pisałem to zależy w 2012 przesiewaliśmy jęczmieniem i nic się nie działo ale było prze kropnie bez suszy a co do technologi to zachacz pług ustaw go na 18 cm i moment zaorzesz a co czyste pole to czyste i na pewno mniejsze ryzyko że środek będzie działać

Opublikowano

Zamiast Corbelu, można do Mondataku , można dodać Weto , będzie nieco taniej , a mieszanka będzie odpowiednikiem Bumperu Super 490 EC .

Taki Bumper Super kosztuje ok 80 zl/ha , natomiast zrobiony samodzielnie ok 40 zl Mondatak (0.8l) i 25zl Weto (0,4l) -wszystko brutto.

Opublikowano

Kalkuluj jęczmień po 4 stówki za tonę i wtedy zobaczysz dlaczego jechać po taniości , a nawet zupełnie eko .

Może lepiej zasiać byle co , sypnąć 100 kg saletry i zebrać 2,5 -3 tony .  

Zyskiem może być to czego nie wtopimy .

Opublikowano

Zamiast Corbelu, można do Mondataku , można dodać Weto , będzie nieco taniej , a mieszanka będzie odpowiednikiem Bumperu Super 490 EC .

Taki Bumper Super kosztuje ok 80 zl/ha , natomiast zrobiony samodzielnie ok 40 zl Mondatak (0.8l) i 25zl Weto (0,4l) -wszystko brutto.

Dodałbym jeszcze 0,5l fenpropidyny - kolejne 50zł więcej

Opublikowano

Po 400 zł? Myślisz że cena w żniwa 2016 będzie aż taka niska? w tym roku sprzedawałem po 640 brutto 

Kto to wie po ile będzie ? Ale lepiej się miło zaskoczyć , jak niemiło zawieść .

Każde 50 zł na tonie więcej , da przychód o magicznej wielkości 200 zł , przy plonie rzędu 4 ton .

Na dużo więcej bym nie liczył , także pytanie czy warto kruszyć kopię o lepszy zbiór , może mieć różne odpowiedzi .

Jedno jest pewne , metoda polegająca na maksymalizacji kosztów i wydajności wyczerpała swoje możliwości .

Dalszy wzrost plonów spowoduje jeszcze większy spadek cen , bo jakoś na horyzoncie nie widać by był pomysł na zagospodarowanie nadmiaru żywności.