Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Coś tak się uczepił tego swego sąsiada.Dokładnie rok temu wstawiałeś zdjęcia jego pszenzyta i wtedy byłeś zachwycony a teraz chyba coś ci już podpadł że tak po nim jedziesz

To nie ten sąsiad :lol:

Opublikowano

A jęczmień ozimy można prysnąć glifosatem bo owies głuchy wylazł i pewnie będzie zielony jeszcze jak trzeba będzie kosić?

Tak truć siebie i innych  , przed zbiorem trucizną  ziarno okraszać... ludzi i zwierzęta na działanie chemii narażać 

Opublikowano

a co i w jakiej dawce przedsiewnie stosujesz?

po zniwach rozwiez wapno,jesli gleby ciezkie to tlenkowe, jesli lzejsze to weglanowe;

wez to z agreguj zeby wymieszac z gleba; nastepnie na poczatku wrzesnia wywiez obornik i zaoraj; 

co do siewu to spr w internecie jaki termin jest optymalny dla Twojego regionu, nie siej za wczesnie, lepiej troche pozniej zwazywszy na obecne "zimy" i naloty mszyc;

po wschodowo opryskaj odchwastow i ewentualnie od mszyc;

Wiosna jak najwczesniej sie da(w teorii mozna od 1.03), jesli przezimuje ladnie to sypnij mu pierwsza dawke azotu, skontroluj zachwaszczenie, jesli potrzeba to popraw bo inaczej na konsumpcje nie przejdzie. potem gdy zacznie ruszac zasil dolistnie Npk Kristanol, Rosasol itp dodaj jakies micro do tego np zelazo, mangan, dodaj siarczan mg i mocznika troche;

nastepnie gdy bd widoczne I kolanko zastosuj fungicyd( tego jest do wyboru do koloru najlepiej poczytaj fora o ochronie fungicydowej);

kolejny zabieg  to II dawke ozotu;

gdy zacznie sie klosic zastosuj kolejny fungicyd;

To tak w skrocie, najlepiej poczytaj forum to dojdziesz do wnioskow co, ile i dlaczego   :) pzdr

a co w jakiej dawce przedsiewnie stosujesz?

Opublikowano

zalezy jak z funduszami jest, albo Polifoske 4 ok 150-200kg badz 200-300kg Lubofoski;

zalezy od stanowiska, jesli pod przedplon byl dawany obornik to mniej

Jesli pole nie wapnowane od dawna to spokojnie tez 3t wapna pod agregat mozna dac na srednich glebach. LEpiej czesciej mniejsze dawki niz od razu i przewapnowac , a wtedy juz lipa bd wieksza jak bez wapna

Opublikowano

też mam pytanko- jęczmień jary wypuszcza pierwsze oście- planuję dać Menarę, tylko na etykiecie napisane jest że stosować do pojawienia się pierwszych ości, czekałem na deszcze ale nie popadało ;/ Jechać jutro wieczorem go ?

Opublikowano

Mam pryskać jęczmień jary zaczynający się kłosić Zafirem. Od ponad 10 dni nie padało, a mocno grzało i nadal grzeje, więc jest u mnie już sucho. Pryskać mimo to, czy czekać? Znowu jak doleje, to nie wjadę.

Opublikowano

<p>Prysnąłem Falconem 460EC dawka 0,6l/ha, troche drogo wychodzi bo ok100zl na ha ale zobaczymy jaki bedzie efekt. mozna nim pryskac od 3 kolanka do konca kwitnienia.</p>

Opublikowano

U mnie też po falconie ok,ale na jednym kawałku nie wiem co sie stało jest ładny jęczmień a jest kilka przesmyków po 10-15 metrów że jest praktycznie pustynia, gleba wmiare jednakowa,nawożenie oczywiscie na całym polu też,pierwszy raz sie spotkałem z czyms takim..czy to przez ph..

Opublikowano

ph raczej nie, masz mozaikową glebę jak większość kraju i na oko wydaje się, że dużo nie odbiega ale w praktyce przy długotrwałych niedoborach wody tak to właśnie wygląda. u mnie jest to samo.

Opublikowano

U mnie też po falconie ok,ale na jednym kawałku nie wiem co sie stało jest ładny jęczmień a jest kilka przesmyków po 10-15 metrów że jest praktycznie pustynia, gleba wmiare jednakowa,nawożenie oczywiscie na całym polu też,pierwszy raz sie spotkałem z czyms takim..czy to przez ph..

Jesli chodzi o zimowy to u mnie tez na jednym kawalku gdzie zolta karlowatosc byla sa takie 2 duze place gdzie sa pojedyncze roslinki i krzaczasto rosna a obok wywala sie chwast...przed koszenie trzeba bd opryskac napewno, po Soligorze tez mialem czysto w Jeczmieniu, teraz to juz powoli zasycha i tylko dolki zielono sie trzymaja

Opublikowano

co polecacie na poplon po jeczmieniu ozimym o długiej wegetacji,bo orka byla by dopiero w listopadzie,chcialem posiac saladere tylko ze drogo wychodzi chyba zeby ją zmieszac tylko z czym

Opublikowano

gorczyca odpada bo przekwitnie i zdrewnieje do listopada,zamiast dac to jeszcze zabierze ,nie wiem wlasnie jak łubin czy groch,saladera wydaje mi sie optymalna tylko ze droga