Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie odpisał wiec napisze jeszcze raz . Co proponujecie dać na T2 w jęczmieniu jarym? T1 Wirtuoz 0,9l+Bumper 250sc 0,5l+modddus 0,4l.

na wychodzace ości w jeczmieniu daj soligor 0.7 l i jakiś insektycyd .Młode skrzypionki juz sie pojawiły Edytowane przez slawek2209
Opublikowano

a jakie jest rzyko gdy moddus by poszedl troche przy pozno tzn jak juz 2 kolanko jest ?? i c oto moze byc na polu nawozonym normalnie sa niektore miejsca w ktorych jeczmien jest bardzo slaby takie male place a na reszcie ladny jeczmien jary ?

Opublikowano

Chce dać Creone razem z Topsin M Ekolist plus siarczan magnezu po tym zabiegu planuje dac saletre jak myślicie wiem że to lekko głupie pytanie ale czy 150 kg N saletry amonowej 34 N na 0.55 ha jeczmienia jarego da rade i ustanie czy się wyłozy? Dodam że ph 7.1 zawartość fosforu bardzo wysoko potasu średnia i pod korzen było 100 kg Polifoska 6 i 100 kg sól potasowa 60% plus 30 kg saletra amonowa 34%.

Opublikowano

Czy mogę dać modus w jęczmieniu jarym gdy pojawią się pierwsze ości / zawsze dawałem cerone 0,2 gdy pojawiły się pierwsze ości razem z fungicydem. A został mi modus i chce go wykorzystać.

Opublikowano

czy 8kg mocznika, 8 kg siarczanu magnezu,mikroelemanty fungicyd (bumper super) plus na robale mogło przypalić jęczmień jary. oprysk wykonany w poniedziałek wieczorem, około 21.00 rośliny pokryte były już rosą. dzisiaj zauważyłem, że górne liście mają objawy coś jakby mączniak i plamistość siatkowa. czy tak może wyglądać poparzenie?

Opublikowano

mam problem ponieważ zsiałem po życie jęczmień ozimy i jest dużo żyta i nie mogę usunąć tego ręcznie jakieś

,jakieś zabieg chemiczny ale jaki???

Opublikowano

Czy danie Modusa w fazie 3 kolanka w jeczmieniu jarym przy dużym nawożeniu azotowym pomoze przeciw wyleganiu jeczmienia zrobiłem straszny bład i dałem 150 N i saletry i pewnie za dużo dałem pewnie mi wyłozy. Dałem wczesnie Creone.

Opublikowano

a jakie jest rzyko gdy moddus by poszedl troche przy pozno tzn jak juz 2 kolanko jest ?? i c oto moze byc na polu nawozonym normalnie sa niektore miejsca w ktorych jeczmien jest bardzo slaby takie male place a na reszcie ladny jeczmien jary ?

To jeszcze nie jest za późno. Oczywiście najlepsze efekty będą do 1 kolanka, ale 2 kolanko to nie jest jeszcze późno.

Opublikowano

Wczoraj opryskałem jedno pole z jęczmieniem jarym Pumą Universal. Zboże w fazie trzeciego kolanka. Dawka herbicydu: 850ml/ha. Po ilu dniach może być widać ewentualne objawy fitotoksyczności? Po trzech? Z drugim polem czekam do poniedziałku lub wtorku. Chodzi właśnie o to, czy nic zbożu nie będzie po tej Pumie. A za ile dni po niej mogę pryskać Cerone? Siedem, czy wcześniej?

Opublikowano

To jeszcze nie jest za późno. Oczywiście najlepsze efekty będą do 1 kolanka, ale 2 kolanko to nie jest jeszcze późno.

A czy mogę pryskac jęczmień jary w fazie 3 kolanka z widocznym kłosem ok. 2cm modusem.

Nie będzie jakiś skutków ubocznych.

Nie wiem co robic, a modusa mam już kupionego.

Opublikowano

a tak jesli jest zaisany jeczmien jary na glebie ubogiuej w skladniki mineralne ogolnie w nawozy i ph niskie to warto dawac odzywki tzn pod korzen niby poszla kreda i nawozy teraz poszly ale ziemia zaniedbana byla wiec jak odzywki np foliq micro mix i on jest na uprawy intensywne to duzo pomoze ?

Opublikowano

Około tydzień, ale jak się śpieszy to możesz po około 4 dniach. Zależy jeszcze jaki herbicyd się daje.

A czy mogę pryskac jęczmień jary w fazie 3 kolanka z widocznym kłosem ok. 2cm modusem.

Nie będzie jakiś skutków ubocznych.

Nie wiem co robic, a modusa mam już kupionego.

Jęczmień jary już się kłosi? Jeżeli tak to absolutnie za późno na regulatory.

Z moddusem nie powinieneś mieć problemu, jego trwałość to chyba 3 lata tylko trzeba przechowywać w odpowiednich warunkach.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak samo, po "rozebraniu" roślinki widać mały kłos. Zresztą pisałem już wcześniej o tym. Jutro, jeśli pogoda pozwoli będę pryskał Pumą drugi kawałek jęczmienia. Po ilu dniach mogą być widoczne pierwsze ewentualne objawy fitotoksyczności na roślinach jęczmienia?

Przeglądając inny temat na Forum, zauważyłem, że jeden z Forumowiczów pytał o zabezpieczenie pewnego fungicydu z Firmy Bayer. Ja zapytam o zabezpieczenie Pumy. Mianowicie - nie pamiętam, jak sytuacja wyglądała dwa lata temu - przed wlaniem Pumy do opryskiwacza, potrząsnąłem butelką. A po jej odkręceniu myślałem, że będę musiał jeszcze zrobić otwór w tym "srebrnym zabezpieczeniu" pod nakrętką. Ale po odkręceniu ujrzałem od razu - wskutek potrząsania butelką - białą "bańkę" niczym mydlaną. No więc nie było tego dodatkowego zabezpieczenia. Na butelce Pumy pisało: "Wyprodukowano we Francji". Cała etykieta po polsku. Herbicyd kupiony w centrali HBP, przy okazji zakupu nasion jęczmienia. Forumowicze też tak mają z Pumą? Nie ma dodatkowego zabezpieczenia pod nakrętką? Tylko taki mały paseczek na nakrętce z logo Bayera?

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

a tak jesli jest zaisany jeczmien jary na glebie ubogiuej w skladniki mineralne ogolnie w nawozy i ph niskie to warto dawac odzywki tzn pod korzen niby poszla kreda i nawozy teraz poszly ale ziemia zaniedbana byla wiec jak odzywki np foliq micro mix i on jest na uprawy intensywne to duzo pomoze ?

Najpierw trzeba było się zastanowić się czy warto było siać tam jęczmień. odżywki z pewnością nie zaszkodzą, ale największe braki z pewnością będą magnezu czyli MgSO4 x 7H2O zalecany przede wszystkim.

Opublikowano

jęczmień jary Eunova zaczyna wypuszczać ości siany 13.III na T1 dałem duet star i na T2/T3 planuję Soligor i mam pytanie czy dodać jakąś odżywkę, siarczan magnezu, mocznik, jeżeli tak to w jakiej ilości ?

Opublikowano

Najpierw trzeba było się zastanowić się czy warto było siać tam jęczmień. odżywki z pewnością nie zaszkodzą, ale największe braki z pewnością będą magnezu czyli MgSO4 x 7H2O zalecany przede wszystkim.

a to ten siarczan magnezu siedmiowodny stosowac ile kg na ha bo tym sie pryska co nie i ile tego na ha ?

Opublikowano

Nie dałem nic na T1 na jęczmień jary, oraz nie zastosowałem Modusa, bo nie miałem takiej możliwości.Teraz, przez to, że zaraz pojawią się ości zrezygnowałem również z Cerone.Chciałbym jednak dać coś na T2 i jakiś insektycyd. Jaki fungicyd zastosować? Dać Tilt czy Soligor? I w jakim momencie? Poczekać, aż zaczną pojawiać się ości, czy pryskać już teraz?