Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

milanreal1 - Być może jutro opryskam jęczmień jary Mustangiem Forte. Tylko śledząc pogodę na internecie jak i w telewizji może u mnie od niedzieli do wtorku temperatura spaść poniżej 2 stopni (oczywiście w nocy). W związku z czym mam pytanie: czy pryskać już Mustangiem, czy przeczekać zapowiadane ochłodzenie? Na etykiecie pisze bowiem, aby przez 6 dni minimalna temperatura nie była niższa niż 5 stopni. Wiem, że taki spadek temperatury to trwa parę godzin, niemniej pewnie bardzo wpłynie na obniżenie skuteczności zabiegu? I pewnie może uszkodzić jeszcze zboże? Więc lepiej poczekać może? Jaka jest Twoja opinia na ten temat? Dziś widziałem, że jęczmień już osiąga fazę czwartego liścia, a niektóry ma nawet 5.

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano (edytowane)

cerone 480 lub zamiennik (etefon) na wyrzucanie ościeni i skrócenie dokłosia

a ile tego cerone dać 1 litr wystarczy + do tego fungi na T2 + mocznik + siarczan + plonovit opty

Edytowane przez DARKPANTER
Opublikowano

milanreal1 - Być może jutro opryskam jęczmień jary Mustangiem Forte. Tylko śledząc pogodę na internecie jak i w telewizji może u mnie od niedzieli do wtorku temperatura spaść poniżej 2 stopni (oczywiście w nocy). W związku z czym mam pytanie: czy pryskać już Mustangiem, czy przeczekać zapowiadane ochłodzenie? Na etykiecie pisze bowiem, aby przez 6 dni minimalna temperatura nie była niższa niż 5 stopni. Wiem, że taki spadek temperatury to trwa parę godzin, niemniej pewnie bardzo wpłynie na obniżenie skuteczności zabiegu? I pewnie może uszkodzić jeszcze zboże? Więc lepiej poczekać może? Jaka jest Twoja opinia na ten temat? Dziś widziałem, że jęczmień już osiąga fazę czwartego liścia, a niektóry ma nawet 5.

W takim wypadku możesz poczekać ;) Chociaż kilka lat temu dałem mustang i potem był przymrozek i efekt był bdb.

Opublikowano

Witam po jakim czasie mogę pryskać drugi raz na grzyba? 1dawka poszła dopiero wczoraj-duet star. Jeczmień zaczał się kłosić a karencja środków to 35dni.

Opublikowano

milanreal1 - Właśnie nie pryskałem jęczmienia. Czekam aż zapowiadane przymrozki miną. Od soboty mają być zimne noce, a z wtorku na środę może być -3. Po takim przymrozku mogę jeden dzień odczekać i pryskać?

Opublikowano

Witam jęczmień mam w fazie krzewienia ale widzę że pojawia się plamistość siatkowa czekać z tym do fazy strzelania w zdzbło czy zwalczać?jakie środki lub jakie mieszaniny polecacie na T1, odmiana Poldek stanowisko po pszenicy ozimej pH w normie.

Opublikowano

a mam takie pytanie jęczmień jary zaczyna mi żółknąc czym go podsypać w chwili obecnej ma ok 10 cm (przed siewem była dana dawka 200 kg polifoski 6 i 10 kg unifoski ) prosze pomocy ?

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeczmien odmiany Skarb z włąsnego materiału rosnie duzo lepiej niz AZIŁ z centrali ale plamistosc siatkowa zaczyna sie pokazywac. Tez mysle czy czekac pojechac fungicydem razem z regulatorem czy juz pryskac T1 i połączyc z herbicydem mustang forte

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

U mnie jeczmien odmiany Skarb z włąsnego materiału rosnie duzo lepiej niz AZIŁ z centrali ale plamistosc siatkowa zaczyna sie pokazywac. Tez mysle czy czekac pojechac fungicydem razem z regulatorem czy juz pryskac T1 i połączyc z herbicydem mustang forte

najpierw mustang.Po trzech dniach o ile jeczmien ma odpowiednia faze na regulator zabieg fungicydem z moddusem np.
Opublikowano

Magnezu brak daj dolistnie siarczan magnezu 5 kg na 100 litrów wody ale jeśli duże niedobory wiele to nie pomoże być może ph jeszcze niskie

Opublikowano (edytowane)

U mnie miejscami od strony miedzy pożółkły 2-3 rządki jęczmienia. U sąsiada, który ma mieszankę, też od strony miedzy Mu pożółkła. I na tej podstawie wysnuwam wniosek, że to żółknięcie jest spowodowane nadmiarem wody. Ostatnio spadło dużo deszczu, a teren jest podmokły. U mnie wapno tlenkowe było siane jesienią (wiosną pehametr wskazywał 6,8).

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

milanreal1 - Właśnie nie pryskałem jęczmienia. Czekam aż zapowiadane przymrozki miną. Od soboty mają być zimne noce, a z wtorku na środę może być -3. Po takim przymrozku mogę jeden dzień odczekać i pryskać?

Tak, jak najbardziej. Jak się ociepli to jechać jak najszybciej bo im szybciej, tym działanie moddusa lepsze.

Czy mozna mieszac ze soba odzywke + modus +fungicyd?

w moim przypadku to nutrimix +siarczan magnezu +modus +tilt turbo.

Można ale w takim wypadku zabieg wykonaj wieczorem lub w dzień pochmurny.

Opublikowano

Pojawiły się podłużne pęknięcia liści wzdłuż nerwacji, czasami otoczone delikatną, ledwo widoczną, żółtą otoczką. Wcześniej dostał herbicydy Chwastox Turbo 2l + Puma 1l. Na razie brak przebarwień. Co to jest? Na grzyby to nie wygląda... czyżby amplituda temperatur, grad(o którym nie wiemy bo nie zaobserwowaliśmy), czy to efekt herbicydu? W dodatku pojawiły się na brunatne plamki na dolnych liściach. Co to?

Opublikowano

a badanie gleby to jak teraz np na pole poszedl wapniak pod korzen to nie mozna juz robic badan pozniej pojdzie saletrzak na wierzch to co do zniw trzeba czekac z badaniem

ponawiam pytanie ???

Opublikowano

Jak jęczmień żółknie to przyczyną jest wczesny wysiew i obecnie niska temperatura powietrza,taki jego urok.

Czasami pomaga siarczan magnezu+odżywka a czasami zwykłe przeczekanie,oczywiście jeżeli przyczyną nie jest żadna choroba.

Opublikowano

Panowie Pryskacie Jeczmien Ozimy Na skrócanie w fazie strzelania w kłosa? Czy to juz za Puźno? Jęczmien zapowiada sie na 8 ton i troche sie boje ze sie połozy a tego bym nie chciał :( Na 1 kolanko dawałem 0,3 modusa i 1 l stabilanu .Pozdrawiam