Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wapno tlenkowe rozsiane pod jęczmień 2 tony na około 4,5 ha

Jak bedzie sucha wiosna to marnie widze ten jęczmień po wapnie tlenkowym,ja daje na wiosne ale tylko kredę

Opublikowano

slonju77 od razu to wapno zabronowałem a dzisiaj popadał deszczyk więc zaczyna działać a zanim bede siał to jeszcze troszeczke minie :) trzeba być dobrej myśli że wszystko będzie dobrze :)póżniej chcę siać rzepak

Opublikowano

Dzisiaj poszło 45 N/ha w czystym składniku na hybrydowy jęczmień ozimy. Zastosowałem RSMS, w ostatnim roku zauważyłem znaczącą różnice w plonie po zastosowaniu siarki.

Opublikowano

A u mnie od połowy tygodnia spółdzielnia sieje już jęczmień jary, aż osłupiałem bardziej myślałem, że sieją pszenice. Druga sprawa, odkąd pamiętam to nigdy nie siali jarego tylko zimowy, który też mają, widać zrezygnowali z kukurydzy i sieją jęczmień. Chyba się napalili na wysokie ceny zimą, a teraz taki zonk przez jednego dzika.

Opublikowano

Witam pod jęczmień na 5,6 klasie najlepszy obornik i polifoska ok 300 kg ale to i tak klasa nie pod jęczmień życze sukcesów .

Opublikowano (edytowane)

Panowie Mój Jeczmien Ozimy Jest żółtoooo zielony myslicie ze Bez Bronowania dobrze ruszy? Czy lepiej do przebronowac? Sieje jeczmien 1 raz Pozdrawiam

Dodam ze Był bardzo duzy przed przymrozkami

Edytowane przez Adrenalina
Opublikowano (edytowane)

Panowie Mój Jeczmien Ozimy Jest żółtoooo zielony myslicie ze Bez Bronowania dobrze ruszy? Czy lepiej do przebronowac? Sieje jeczmien 1 raz Pozdrawiam

Dodam ze Był bardzo duzy przed przymrozkami

Ja także zasiałem pierwszy raz zimowy i gdy siałem dwa razy przejechałem siewnikiem i złapała mnie burza, przez 3 tygodnie nie umiałem wjechać bo ciągle dolewało wody, w końcu resztę zasiałem jakoś koniec września. Widać gołym okiem to co prędzej siane było pożółkło a to co później jest eleganckie. U mnie kilku gospodarzy sieje jęczmień ozimy i zawsze po zimie jest dość żółty ale jakoś nikt się tym nie przejmuje tylko na wiosnę posypią saletrą i wszystko rusza. Mam hektar zasiany głównie po to żeby prędzej z pola uprzątnąć i zasiać poplon.

Edytowane przez Yngel
Opublikowano

Scenic 100ml/100kg, chociaż nie ma rejestru, to super zdaje zadanie.

Kiedy ruszacie z siewem jęczmienia jarego? Myślicie że koło 10.03 będzie można już wjeżdżać czy nie?

I czy azot lepiej dać pod agregat czy pogłównie ????

Opublikowano

Zależy ile tego azotu kolego chcesz sypać, osobiście jestem zwolennikiem przedsiewnego nawożenia. W mojej okolicy dają pogłównie bo idzie 1 dawka zwykle 100-200 kg saletry czy tam saletrzaku i koniec. Co do terminu siewu to radzę poczekać aż jeszcze bardziej się ociepli, przynajmniej żeby przymrozków nie było a że robi się sucho to trudno.

Opublikowano

mysle ze siew przy tych tem raczej nie ma sensu bo zboze nie bedzie kiełkowało jest za zimno przynajmnij u nas w nocy nawet ponizej 0 spada a w dzien 10-11. JA mysle o sianiu chyba koło 15 marca. JA w swojej krótkiej histori najwczesniej siałem owies 28 marca i to było 1-2 tygodnie przed ludzmi :)

Opublikowano

No nie ma się co spieszyć z tym siewem bo jak chwyci na "mleku" ziarno to nie będzie ciekawie, tak koło 15 można by coś siać zresztą pogoda pokaże.

Opublikowano (edytowane)

Zależy ile tego azotu kolego chcesz sypać, osobiście jestem zwolennikiem przedsiewnego nawożenia. W mojej okolicy dają pogłównie bo idzie 1 dawka zwykle 100-200 kg saletry czy tam saletrzaku i koniec. Co do terminu siewu to radzę poczekać aż jeszcze bardziej się ociepli, przynajmniej żeby przymrozków nie było a że robi się sucho to trudno.

ok 100kg/ha saletrzaku z borem lub saletre.

Edytowane przez tomi1349
Opublikowano

Witam wszystkich mam takie pytanie czy jęśli mam w jęczmieniu jarym troche owsa to czy jeżeli opryskam na owies głuchy to coś pomoże

W jakim sensie oprysk ma pomóc? W pozbyciu się owsa? Axial czy puma poradzą sobie z owsem siewnym i będzie czysty jęczmień. Nie ma środków tak selektywnych żeby zwalczyć owies głuchy w owsie siewnym. To rośliny zbyt blisko spokrewnione i gdzieś czytałem że tworzą mieszańce