Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Stachu zawsze byłeś tępy, ale żeby nie wiedzieć że perytroid kosztuje 6-10zl?

Obecnie jęczmień 780

Paliwo od sąsiada, amortyzacja 2 elektrody a woda z rzeki 

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, raven18 napisał(a):

Paliwo od sąsiada, amortyzacja 2 elektrody a woda z rzeki 

?? 

28 minut temu, Stach123 napisał(a):

Tomuś inazuma nie jest perytroidem i za 6 zł. zabiegu  nie zrobi no ale po co z dzbanem dyskutować  , ile tego jęczmiena ci podrzucić po 780 ? 

A po huk mi Inazuma? Wszyscy w domu? 

34 minuty temu, Agrest napisał(a):

Cena z gospodarstwa czy z Twoim dowozem? Jak daleko do paszarni?

Ja miałem propozycję 680 i 700 netto.

Planuję w styczniu sprzedaż choć życie różne scenariusze pisze.

Akurat jęczmienia zaczynają szukać. Rekordowe zasiewy zbiegły się z chyba rekordowo niskimi zbiorami i prawdopodobnie jęczmienia jest mniej jak w ubiegłym roku.

Stachowego 1200 nie zobaczymy, ale może w maju 1000 da😁

Z gospodarstwa odbiór. 

Opublikowano

Tomek po to się stosuje środki o wydłużonym działaniu żeby mieć spokój na dłużej , otóż drogi Panie infekcja wirusowa zachodzi podczas nalotu mszyc i ich początków żerowania  i nawet nie ma pewności że te systemiczne środki zadziałają , a co dopiero za te 6 zł. wynalazki  

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Stach123 napisał(a):

Tomek po to się stosuje środki o wydłużonym działaniu żeby mieć spokój na dłużej , otóż drogi Panie infekcja wirusowa zachodzi podczas nalotu mszyc i ich początków żerowania  i nawet nie ma pewności że te systemiczne środki zadziałają , a co dopiero za te 6 zł. wynalazki  

Jak się stosuje w odpowiednich warunkach to działają, zrzuca to co jest. Wydłużone działanie na ile? 2 dni? Nie śmieszkuj mi tu chyba ze masz chloropyrifos. 

Supercyperkillmax, nie taki wynalazek, w sumie twoja Inazume można nazwać bardziej wynalazkiem bo jest krótszy czas na rynku. 

Chcesz wyjść z tępego na ostrego ale ci nie wychodzi 😉 było nie pajacować. 

Oj stachu stachu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wiesz co to żółta karłowatość jęczmienia i skąd się bierze? nie chodzi tylko o jęczmień, ale głównie o niego, w innych zbożach też może wystąpić.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał(a):

A wiesz że wirusy przenoszą tylko mszyce latające , a nie takie które się wylęgły już na plantacji ?

A wiesz że te latające to żyworódki? I to co widzisz na zdjęciu to nie wylęgło się z jaja a urodzony osobnik?

Jaja składają dopiero na zimę

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Planuje wjechać jutro na mszyce drugi raz, zostało mi osd minerał nawóz dolistny i siarczan mg. Jest sens teraz to dawać? Czy dać sobie spokój? Do soboty ciepło nadają, jęczmień 3 liście gdzieniegdzie zaczyna się krzewic

Opublikowano

Ok, ty dawałeś mocznik, mg i florovit z tego co pamiętam. A wiesz coś na temat tego osd minerals czy to jakaś lipa? 

Opublikowano

Cześć, podlasie, pierwszy raz sielismy jeczmien i ojciec dość rzadko posiał  :( pod korzen dany obornik, w zeszłym tygodniu opryskane roostar 0.5l, plonvit zboza 2l,  UNI PK 10:18 1.5l. Powierzchnia działki 0.7 ha. 

Tak wygląda teraz, raczej chciałbym zostawić d żeby zobaczyć co będzie na wiosnę ale jak myślicie, jest sens? Co dać jeszcze przed zimą? Niczym więcej nie pryskalem póki co 

Messenger_creation_00EF5790-D820-4E7E-8ABB-AE840CBBA728.jpeg

Messenger_creation_352689C6-9ABA-4D96-9374-6B51C9115567.jpeg

Opublikowano

Jęczmień ozimy Almut, bardziej po lewej Sandra. Siew 23 września. 320 roślin/M2. 

Przed plon pszenżyto, które plonowało 7 ton. Słoma cięta, poszło 26 ton wapna kujawit na 14.5 hektara. Brak nawożenia przed siewnego. Zasobności średnie do wysokich, 50% IVa, 50%V. Odchwaszczony Bacara trio + tribenuron 15gram. Dziś zabieg siarczanem magnezu+ micro+ delmetros+ clufen 50we 0.25/ha.

IMG_20241027_144525553_HDR.jpg

Opublikowano

Jęczmień Su Midnight, siew 20.września, stanowisko po łubinie, może jutro polecę drugi raz na mszyce 

20241027_150805.jpg

Godzinę temu, wisienka1221 napisał(a):

Cześć, podlasie, pierwszy raz sielismy jeczmien i ojciec dość rzadko posiał  :( pod korzen dany obornik, w zeszłym tygodniu opryskane roostar 0.5l, plonvit zboza 2l,  UNI PK 10:18 1.5l. Powierzchnia działki 0.7 ha. 

Tak wygląda teraz, raczej chciałbym zostawić d żeby zobaczyć co będzie na wiosnę ale jak myślicie, jest sens? Co dać jeszcze przed zimą? Niczym więcej nie pryskalem póki co 

Za dobrze to nie wygląda, jak tam sytuacja z ph?

Opublikowano (edytowane)

Przecież tam nic nie ma. Cień tylko z drzew pada

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Przecież tam nic nie ma. Cień tylko z drzew pada

A ja widzę cień  krilan06. Takie zdjęcia na pierwszy   rzut oka wprowadzają  w błąd.

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

A wiesz że te latające to żyworódki? I to co widzisz na zdjęciu to nie wylęgło się z jaja a urodzony osobnik?

Jaja składają dopiero na zimę

Żeby mszyca zawirusowała zboże musi tego wirusa najpierw gdzieś pobrać z np dziko rosnących traw , czy coś w tym stylu , i wówczas jak przyleci taka na plantacje to jest grożna , natomiast to co się z niej ulęgnie już wirusa w sobie nie ma , i tym samym szkodliwość takiej mszycy jest jedynie taka że trochę soków wypije z liścia , ale wirusem zboża nie zarazi