Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie z tabelki na worku 150kg wynika około 285 roślin, 250 będzie ok a 285 łąka? U jego te 155kg może być rzadko, przy tej pogodzie co jest w tym roku skłaniał bym się do zwiększenia wysiewów o te 10-20%

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, raven18 napisał:

U mnie z tabelki na worku 150kg wynika około 285 roślin, 250 będzie ok a 285 łąka? U jego te 155kg może być rzadko, przy tej pogodzie co jest w tym roku skłaniał bym się do zwiększenia wysiewów o te 10-20%

czemu? Co jest nie tak z pogoda?

Opublikowano

Ale szał z jęczmieniem w tym roku. Pewno areał tegoroczny x 3 będzie.

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

czemu? Co jest nie tak z pogoda?

Chyba susza, mogę się mylić, może tylko u mnie tak jest. Dużo opóźnia siewy a nawet jak sieją to kiedy to powschodzi i się rozkrzewi.

6 minut temu, Agrest napisał:

Ale szał z jęczmieniem w tym roku. Pewno areał tegoroczny x 3 będzie.

Pewnie przez tą okrywę do dopłat 

Opublikowano
5 minut temu, Pawelek998 napisał:

Ponawiam pytanie w jakiej fazie pryskać na chwasty siew tydzień temu - pierwszy raz jęczmień ozimy 

W zgodnej z opisem na etykiecie.

Expertem i bacarą już możesz.

Najlepiej na wilgotną glebę

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Żeby tylko...

Jadąc do sandomierza , tam mają mocne gleby. Do tej pory pszenica i rzepak, burak kuku. W tym roku już masa jęczmienia zasiane, ale paskudnie wschodzi bo ciężka gleba grudczasta i susza

Opublikowano

Trzeba będzie desykować i sprzedawać tydzień przed wszystkimi🤣

Opublikowano

A gdzie bym desykował. Polska tak zróżnicowana że mój klimat i tak wczesnością przegra o minimum 10 dni z innymi rejonami. 

Ale już kroi się piękna jęczmienna katastrofa

• Root Admin
Opublikowano

Różni dziwni ludzie czytają internet w później zdziwienie ze przychodzi mandat zapłacić, ja bym się nie chwalil ze sprzedaje materiał siewny, no ale zwyczajnie w świecie ja go nie sprzedaję.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, yacenty napisał:

traktuj jęczmien ozimy jak pszenice ozimą, tylko wiosną wszystko jest średnio 3 tygodnie szybciej od przeciętnej odmiany pszenicy.

Jak odchwaszam tak samo jak pszenice - czyli jesienią i tymi samymi środkami. Wiosną troszkę inna ochrona fungicydowa, bo w jęczmieniu nie ma tak dużej presji chorób jak w pszenicy

trzy tygodnie wcześniej, koło 10 lutego azot i na początku marca herbicyd :D a tak serio z herbicydem poczekam do wiosny może tak źle nie będzie jak się uda opryskać pod koniec marca, a reszta tak jak mówisz, też pierwszy raz sieje i od Ciebie się uczę ;)

Opublikowano

witam

chciałem posiać jeczmień jakubus bo on się u mnie sprawdził ale firma co kupuje od nich materiał siewny ich jakubus nie złapał parametrów i nie mają w sprzedaży, inni przeciągneli mnie do środy że mam czekać bo mają im przysłać i się okazało że nie będą mieli....

mam do wyboru winnie wielorzedowy i vireni dwurzędowy, myślę nad tym vireni, miał ktoś którą z tych odmian?? gleby gliniaste, zadbane pola nawożone obornikiem przeważnie plony 8-9t+