Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, szwagier24 napisał:

jest jeszcze sens z kizerytem ruszać w jęczmień czy już odpuścić i czekać na 1 dawkę azotu?

Ja wczoraj dałem kizeryt a z azotem czekam 

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, szwagier24 napisał:

jest jeszcze sens z kizerytem ruszać w jęczmień czy już odpuścić i czekać na 1 dawkę azotu?

z jakiego powodu miałoby nie być sensu?

Opublikowano

wjazd na pole pewnie za około 5-7 dni, jeżeli nie spadnie śnieg lub deszcze.

Wiec mocno bliży się termin podania azotu.

Z kizerytem będę pierwszy raz ,,współpracował" stąd moje pytanie. 

• Root Admin
Opublikowano

ale przecież to się nie gryzie, nie zachodzi jakaś reakcja chemiczna wycofująca działanie azotu.

Siarka wspomaga pobieranie azotu. W wielu nawozach ta siarka jest dostępna po 10-14 dniach dla rośliny.

Nawet jeśli podasz jednego dnia to nic się nie dzieje. Jak siarka zacznie działać to po prostu azot jest pobierany bardziej skutecznie - tyle w teorii.

W praktyce nie widziałem wielkich różnic, ale u mnie jest niska zawartość siarki w glebie, więc coś tam tej siarki jest, a teraz te roślinki są malutkie więc nie potrzebują niewiadomo ile składników. Co innego na koniec marca kiedy już wegetacja idzie dużo mocniej i rośliny są znacznie większe.

Syp i nie patrz się na terminy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jęczmień ozimy termin siewu 7 września , odmiana Kws kosmos  280 sztuk/m2 stanowisko 3a/3b (wysokie i bardzo wysokie zawartości wszystkiego oprócz magnezu który jest na średnim k słabym poziomie ) stanowisko po pszenicy ozimej , 250kg polifoski 6 pod korzeń , jesienne odchwaszczania , dokarmianie i dokarmianie z zabiegiem t0 0,5 prochlorazu+0,5 fenporpidyny , jęczmień ponad tydzien temu dostał 250kg siarczanu magnezu , wjazd z azotem planuje w miare wcześnie za około 1-1,5 tygodnia 200kg saletry kolejna dawka będzie to pewnie tez 200kg saletry . Plantacja wyglada wzorowo poza tym ze jest nieco za gęsta i jest jakiś % samosiewow pszenicy … w zeszlym sezonie jęczmień był dokładnie tak samo prowadzony i na t1 poleciał 1L soligoru i 1l prochlorazu na t2/t3 poszło 0,8priaxiora +100g protiokonazolu i było wszytko okej ale w tamtym roku jęczmień był zdecydowanie słabszy mniejszy i zdrowszy na wiosnę … dlatego w tym sezonie nie wiem czy powtórzyć ta ochronę czy zrobić mocniejszy zabieg t1 . Coś polecicie ? Może input460 w mieszaninie z prochlorazem czy coś innego ?

Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał:

Jęczmień ozimy termin siewu 7 września , odmiana Kws kosmos  280 sztuk/m2 stanowisko 3a/3b (wysokie i bardzo wysokie zawartości wszystkiego oprócz magnezu który jest na średnim k słabym poziomie ) stanowisko po pszenicy ozimej , 250kg polifoski 6 pod korzeń , jesienne odchwaszczania , dokarmianie i dokarmianie z zabiegiem t0 0,5 prochlorazu+0,5 fenporpidyny , jęczmień ponad tydzien temu dostał 250kg siarczanu magnezu , wjazd z azotem planuje w miare wcześnie za około 1-1,5 tygodnia 200kg saletry kolejna dawka będzie to pewnie tez 200kg saletry . Plantacja wyglada wzorowo poza tym ze jest nieco za gęsta i jest jakiś % samosiewow pszenicy … w zeszlym sezonie jęczmień był dokładnie tak samo prowadzony i na t1 poleciał 1L soligoru i 1l prochlorazu na t2/t3 poszło 0,8priaxiora +100g protiokonazolu i było wszytko okej ale w tamtym roku jęczmień był zdecydowanie słabszy mniejszy i zdrowszy na wiosnę … dlatego w tym sezonie nie wiem czy powtórzyć ta ochronę czy zrobić mocniejszy zabieg t1 . Coś polecicie ? Może input460 w mieszaninie z prochlorazem czy coś innego ?

Jeśli jest gęsty po po co za tydzień już jechać z azotem?

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Jeśli jest gęsty po po co za tydzień już jechać z azotem?

Bo jak ruszy to będzie głód , poza tym jęczmienia ozimego wiosna już się nie dokrzewi ;) i z moim doświadczeń na przestrzeni lat wychodzi na to ze wcześniejsza aplikacja azotu zawsze daje zwyżkę w plonowaniu ,oczywiście wszystko z rozsądkiem ale od 2 lat w jęczmieniu udawało mi się wjeżdżać 1 marca ale były to sporo mniejsze rosliny i na pewno nie tak głodne jak teraz 

• Root Admin
Opublikowano
13 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Bo jak ruszy to będzie głód , poza tym jęczmienia ozimego wiosna już się nie dokrzewi ;) i z moim doświadczeń na przestrzeni lat wychodzi na to ze wcześniejsza aplikacja azotu zawsze daje zwyżkę w plonowaniu ,oczywiście wszystko z rozsądkiem ale od 2 lat w jęczmieniu udawało mi się wjeżdżać 1 marca ale były to sporo mniejsze rosliny i na pewno nie tak głodne jak teraz 

rok temu podałem 100l rsm we wrześniu, plon grubo przekroczył 10ton. W tym roku zabrakło mi chęci i czasu i już widać ze jęczmień jest słabszy, dlatego z mojej perspektywy  to nie rzepak, ale jęczmień potrzebuje najszybszego wjazdu w pole z azotem.

Opublikowano

Ta sól teraz to już pod nowe zasiewy chyba. ;) 

U mnie pierwszy raz jęczmień ozimy i nie wiem jak go traktować. Bardziej jak pszenice czy jak żyto? 
Obecnie dostał 100kg kizerytu. 
Planowalem tak 110-120 ale „tak wyszło”. ;) Styknie siarki?
Magnezu w glebie średni poziom. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

rok temu podałem 100l rsm we wrześniu, plon grubo przekroczył 10ton. W tym roku zabrakło mi chęci i czasu i już widać ze jęczmień jest słabszy, dlatego z mojej perspektywy  to nie rzepak, ale jęczmień potrzebuje najszybszego wjazdu w pole z azotem.

Właśnie tez myśle ze jęczmień potrzebuje wcześniej niż inne zboża , na jakiej ochronie zrobiłeś taki plon ? 

Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

U mnie pierwszy raz jęczmień ozimy i nie wiem jak go traktować. Bardziej jak pszenice czy jak żyto?

Zależy na jakiej ziemi zasiałeś, jeśli na dobrej to tak jak zawsze @yacenty pisze traktuj jak wczesną pszenicę. 

Jeśli słaba ziemia to jak żyto. 

Ja stosuję oba podejścia;)

Opublikowano
Dnia 13.02.2023 o 14:43, metrax12 napisał:

Pytanie może i głupie, czy stokłosa wyrośnie w jęczmienia jarym?

Miałem taki przypadek. Nowa dzierżawa, orka na razówkę, dużo perzu, słabe krycie i pełno stokłosy w jęczmieniu jarym. Przy prawidłowej uprawie nigdy w jęczmieniu jarym stokłosy nie miałem, a w pszenicy ozimej zdarza się.

Opublikowano
Dnia 15.02.2023 o 08:40, jasiuhonda napisał:

Panowie a co myślicie zeby na dobrze rozkrzewiony jeczmien dać mocznik w całości w jednej dawce? 

Panowie a co myślicie zeby na dobrze rozkrzewiony jeczmien dać mocznik w całości w jednej dawce? 

Według mnie to zły pomysł,  jeśli mocno gęsty dałbym jakieś 20-25 kg czystego N teraz , najlepiej jakiegoś saletrosanu 26  ok 100 kg/ha, a początkiem marca sypnal bym mocznik by zdążył się z hydrolizowac do formy amonowej I był już dostępny w fazie pierwszego kolanka

Opublikowano
Dnia 16.02.2023 o 08:12, yacenty napisał:

a jaki plan nawożenia azotem w tym roku ?

Opublikowano
Dnia 19.02.2023 o 11:45, pabloooo napisał:

Według mnie to zły pomysł,  jeśli mocno gęsty dałbym jakieś 20-25 kg czystego N teraz , najlepiej jakiegoś saletrosanu 26  ok 100 kg/ha, a początkiem marca sypnal bym mocznik by zdążył się z hydrolizowac do formy amonowej I był już dostępny w fazie pierwszego kolanka

Miała iść na pierwszy strzał saletra 100kg a zaraz po niej mocznik z inhibilatorem 180kg. Chciałem dać sam mocznik bo mam zapas a saletrę zostawić na słabo rozkrzewiona pszenice zeby na n1 dać jej więcej. 

Opublikowano

Na dobrze rozkrzewiony jęczmień ile powinna wynosić dawka startowa? 

W pszenicy mam 2-4 rozkrzewienia wiec myśle sypać max 50-60kgN. 

Na jęczmieniu się nie znam.