Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, marian7k napisał:

Jakie chwasty i jakie ph

Pytanie już padło nie doczytałem, podobne do cis to może skrzyp?

Nie skrzypu nie ma ma żadnym polu może 2 -3 na całym ale to tyle co nic , chwastica chyba to się nazywało 

Edytowane przez mesi
Opublikowano

Pytanie do doświadczonych, co lepiej posiac zimowy na browar czy pasze? Na browar mam zainteresowanie z sierpca, podpisują teraz część kontraktu po 270e, na 3klasie niby dać 100kg poli6 i na wiosnę 100kg saletry, stanowisko po rzepaku, lubelskie. Proponowana odmiana ida z kws. Ale tak się zastanawiam, czy w coś takiego wchodzić czy posiac coś samemu, bo że koszty chce przyciąć to zostaje..

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Pytanie do doświadczonych, co lepiej posiac zimowy na browar czy pasze? Na browar mam zainteresowanie z sierpca, podpisują teraz część kontraktu po 270e, na 3klasie niby dać 100kg poli6 i na wiosnę 100kg saletry, stanowisko po rzepaku, lubelskie. Proponowana odmiana ida z kws. Ale tak się zastanawiam, czy w coś takiego wchodzić czy posiac coś samemu, bo że koszty chce przyciąć to zostaje..

a nad jakubusem się zastanawiałeś ? bo ja bede siał 1 raz jęczmień ozimy i nie wiem czy to dobra decyzja tym jakubusem 

Opublikowano
Dnia 1.11.2021 o 16:06, Mari82 napisał:

2.4l,na/ha ale wyczyściło już fajnie widać, że chwasty dostały ładnie zobaczymy wiosną, taka ciekawostka fakt że dwie inne odmiany ale termin siewu ponad 2 tyg wcześniej sąsiada,cziyli początki września i moj vireni

IMG_20211101_160608.jpg

Jak sprawdziło Ci się odchwaszczanie? Była poprawka albo przepuściło coś?

Opublikowano
Przed chwilą, Mari82 napisał:

Wyczyściło dobrze chyba warunki przypasowały. 

Jak Ci sypał su vireni?

Opublikowano
2 godziny temu, Mari82 napisał:

Wyczyściło dobrze chyba warunki przypasowały. 

Dzięki, u mnie chyba się nie sprawdzi bo mam dużą presję chabra, a widzę ze nie ma go w wykazie.

Opublikowano
8 godzin temu, sadownik12 napisał:

Jak Ci sypał su vireni?

Su vireni najsłabiej ale to akurat myślę nie wina odmiany a działki, miałem 3 odmiany igp padura najlepiej 8.2 t z ha, później HR Strzelce Bohun 7.8t i Vireni 7.4 tony 

• Root Admin
Opublikowano
Mari82 napisał:

8 godzin temu, sadownik12 napisał:

Jak Ci sypał su vireni?

Su vireni najsłabiej ale to akurat myślę nie wina odmiany a działki, miałem 3 odmiany igp padura najlepiej 8.2 t z ha, później HR Strzelce Bohun 7.8t i Vireni 7.4 tony 

padura rok temu u mnie dała 20proc więcej od innej odmiany ;)

rolnik039 napisał:

Po pszenicy ozimej warto siać jeczmień? Nie powylazi ta pszenica czy lepiej roundap dać przed sianiem 

powylazi. na sprzedaż będzie problem. dla świń super pasza

skywalker89 napisał:

Przy jakim nawozeniu azotowym takie plony? To ozimy na browar czy paszowy?

te odmiany to pasza

Opublikowano
53 minuty temu, skywalker89 napisał:

Przy jakim nawozeniu azotowym takie plony? To ozimy na browar czy paszowy?

Przedsiewnie npk polifoska 5 i chyba o ile pamiętam jakis tarnogran zrobiłem mix z przewagą polifoska 250/270 kg/ha

Pierwsza dawka 150/160 kg wyszło saletry, nie wiem jak to się stało bo miało wyjść ok 200, druga dawka saletrzak canwil 170 kg w tym 2 zabiegi fungi dolistnie coś  i aminokwasy i to na tyle, aa stanowiska po rzepaku, tylko vireni po pszenicy. 

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik039 napisał:

Po pszenicy ozimej warto siać jeczmień? Nie powylazi ta pszenica czy lepiej roundap dać przed sianiem 

jasne że warto,wcześnie talerzówka na samosiewy najtanszy chizalofop orka i siew 

Opublikowano

Tak czytam wasze nawożenia i nie wiem jak wy na tym wychodzicie, bo u mnie żeby nie produkcja zwierzęca i nawozy z niej to ciężko by było wyjść na plus przy tych kosztach, no chyba że nie uwzględniacie nawożenia naturalnego tutaj to w takim razie na bogato sypiecie

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

Tak

Mam samosiewy w fazie 2 liści jutro jadę z opryskiem 

Też dziś pryskałem poplon z łubinu labradorem, znajomy się pyta - "a to jest taki środek który czyści samosiewy?", ja mówię że jest i tłumaczę mu jak to wychodzi cenowo, a on na to "tak drogo?" 😂

• Root Admin
Opublikowano
drobny napisał:

Tak

daj znać w żniwa czy się udało

krilan06 napisał:

1 godzinę temu, drobny napisał:

Tak

Też dziś pryskałem poplon z łubinu labradorem, znajomy się pyta - "a to jest taki środek który czyści samosiewy?", ja mówię że jest i tłumaczę mu jak to wychodzi cenowo, a on na to "tak drogo?" 😂

jak jemu 0.5l labradora to drogo to niech idzie do biedronki na kasę a pole odda w dzierżawę

pawlak2507 napisał:

Tak czytam wasze nawożenia i nie wiem jak wy na tym wychodzicie, bo u mnie żeby nie produkcja zwierzęca i nawozy z niej to ciężko by było wyjść na plus przy tych kosztach, no chyba że nie uwzględniacie nawożenia naturalnego tutaj to w takim razie na bogato sypiecie

nie mam hodowli więc nie mam nawozów naturalnych, 250kg polifoski to 1000zl, rsm 400kg to 1400zl, razem 2400. po drugiej stronie 12000 z jęczmienia to jeszcze jest gruby zapas na sor, nasiona, wapnowanie, pracę ludzka i na inwestycje w gospodarstwie

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Ile by taki zabieg nie kosztował , to pryskanie poplony czym kolejek , tak samo jak nawożenie poplonów przy dzisiejszych cenach śor , to jest drogo . A z innej beczki , to czemu musiałeś mieć ten poplon czysty , bez żadnych roślin towarzyszących,?

Opublikowano
23 godziny temu, yacenty napisał:

i się Dziwisz że vireni słabiej a teraz że vireni po zbożu a reszta po rzepaku haha

Jacku absolutnie się nie dziwię wspomniałem już gdzieś wcześniej że vireni na innej działce i w dodatku po pszenicy 😉