Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał:

jęczmień po raz kolejny pokazuje że jest dużo, dużo szybszy od pszenicy i jemu susza czerwcowa nie jest straszna. jęczmień po rzepaku 120kg n podzielone 40/40/40 i jest fajny wynik

pszenicy to nie wiem czy 7ton zbiorem

A to jednak w marcu i kwietniu padalo? Bo już tak płakałeś tutaj

Opublikowano

A ja tam sobie nie wyobrażam nie mieć kombajnu. Pola małe uprawy różne czasem przychodzi skosić jakiś słaby Lubin czy Żytko to przy cenie za hektar by nie pokryło kombajnu. A tak lecę nie patrzę jakie jest. Swoim kosze kiedy chce i ile chce. Nie jest młody i to tylko bizon, ale narzekać za bardzo nie mogę i oby tak dalej. 

• Like 1
Opublikowano

Ziemia a ziemia. U mnie na 4b, 5 z obornikiem, mała bo mała ale jakaś ilością azotu i trochę Poli jesienią dało 4 t a u sąsiada na samym oborniku dało ponad 5t ale u niego ziemia 2, 3 klasa 

Ja tam jestem bardzo zadowolony bo przy nakładach w granicach 2 tyś 4 tony ziarna nawet po 1tyś i 20 bel  słomy nawet po 30zł to i tak fajny zysk 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

A ja tam sobie nie wyobrażam nie mieć kombajnu. Pola małe uprawy różne czasem przychodzi skosić jakiś słaby Lubin czy Żytko to przy cenie za hektar by nie pokryło kombajnu. A tak lecę nie patrzę jakie jest. Swoim kosze kiedy chce i ile chce. Nie jest młody i to tylko bizon, ale narzekać za bardzo nie mogę i oby tak dalej. 

Skoro najęcie usługi by ci nie pokryło kombajnu , to i swoim jak kosisz to też jesteś na minusie , lub ślizgasz  się przy zerze, bo na pewno koszenie swoim , a najetym nie zrobi większej różnicy niż 200 kg ziarna żyta 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Skoro uprawa oceniana w samych superlatywach to pewnie czas na podsumowanie?

Siejecie jęczmień ozimy ponownie...zmniejszanie...zwiększanie powierzchnię uprawy?

Na jakie odmiany się nastawiacie.Zdecydowanie stawiam na Sandrę i Bordeaux.

Jednocześnie wystrzegam się,jak mogę odmian jarych,ale Pałuki to specyficzny region!

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Przecież u ciebie z woda coś nie bardzo było 🙉

Ale jaja 

Przecież on uprawia dobre ziemie, a ty podobno podlaskie piachy.  Jęczmień to nie pszenica i on oszczędniej gospodaruje wodą, a jak jeszcze do tego rośnie na dobrej glebie, to przy poprawnej agrotechnice spokojnie można mieć średnią 8+ w wieloleciu. 

Opublikowano
35 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Przecież on uprawia dobre ziemie, a ty podobno podlaskie piachy.  Jęczmień to nie pszenica i on oszczędniej gospodaruje wodą, a jak jeszcze do tego rośnie na dobrej glebie, to przy poprawnej agrotechnice spokojnie można mieć średnią 8+ w wieloleciu. 

Dobre to znaczy jakie?? To po co narzekanie ze susza? 

@XTRO powiedz co to susza i jaki plon na jakiej glebie. 

• Root Admin
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

A ja 6t czyli miałeś wode. 

Podliczyłem.

Od siewu do zbioru całe 296 litrów. To jest duży opad?

Dla mnie duży opad to wszystko ponad 600l na sezon.

image.png

1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

zobacz poniżej - 296l na cały sezon wegetacyjny

10 godzin temu, Kubawww napisał:

A to jednak w marcu i kwietniu padalo? Bo już tak płakałeś tutaj

padało. Ale cały sezon to 296l czy to dużo? Oceń sam.

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, youn81 napisał:

@yacentyco to za aplikacja która zliczyła Ci opady ?

moja prywatna stacja meteo i odpowiednie skrypty do jej obsługi.
możesz pooglądać tutaj. dane są od 2015 roku - wtedy uruchomiłem pierwszą stację meteo na gospodarstwie.

https://boleslawice.info/pogoda/

3 minuty temu, Pawlak81 napisał:

@yacenty to u nás w standardzie jest 300 max.400mm.

tak samo jak u nas w ostatnich 5 latach

Opublikowano (edytowane)

Jakubus wynoszony 8t/ha i dużo kłosów już niestety połamanych i na ziemi, jednak 40t obornika pod korzeń na jesień to najlepszy nawóz 

46 minut temu, yacenty napisał:

za***isty rozkład opadów dla jęczmienia najważniejsze miesiące marzec kwiecień maj 95l dostałeś a są obszary w PL za te 3 miesiące 40l. 10 ton musisz złapać

Usunęło mi twój obrazek z opadami

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

4 t tony ziarna nawet po 1tyś i 20 bel  słomy nawet po 30zł to i tak fajny zysk 

Masz fantazję. Przy takim płonie ziarna i to w dodatku jęczmień 20 kulek🤣🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

Podliczyłem.

Opad słaby ale dobrze rozłożony + dobra ziemia = wysoki plon. U mnie mniej opadów, gorszy rozkład i słabsza gleba. Na przepaliskach zboże do kostek, nawet ozimy jęczmień wypaliło tuż po wykłoszeniu.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, yacenty napisał:

Podliczyłem.

U mnie 306 ale jeszcze gorszy rozkład bo w czerwcu  36mm z czego 32 do 6 czerwca. 

40mm jednorazowo w lipcu. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Dobre to znaczy jakie?? To po co narzekanie ze susza? 

@XTRO powiedz co to susza i jaki plon na jakiej glebie. 

większość piszę że ma suszę a na polach zielone zboża. Tak samo pseudo youtuberzy.

U nas pszenice dostały mocno nawet na dobrej klasie. 

A Ty sita zakładaj bo żniwa tuż tuż :D

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
  • Haha 1